Nu contează mereu unde ajungi, ci cum ajungi acolo. Pentru orice situație în viață modul în care îți îndeplinești scopul spune multe despre persoana ta. Scopul nu scuză mijloacele, iar dacă destinația ta te obligă să mergi pe căi discutabile atunci ceva nu este tocmai în regulă în modul tău de a aborda problema.
Noul slogan al celor de la Tarom, “Drumul ne formează, dar destinaţia ne defineşte”, întărește cele scrise mai sus. Adesea poți exprima același lucru în mai multe moduri, fiecare mod adăugându-i o nouă dimensiune înțelesului original.
Cum puțină filisofie nu strică, zborul, ca metodă de a junge la o destinație, nu este altceva decât o reprezentare a necesității ca metoda de îndeplinire a scopului să fie una de caracter, cu principii înalte.
Campania de imagine lansată de compania românească, prima în mulți ani, are rolul de a ne atrage atenția că în România se mai face ceva, că și noi ținem la ceea ce este românesc. Vezi cazul ciocolății Rom, când schimbarea steagului a stârnit nemulțumiri în toate mediile sociale on-line.
Cum viața noastră este construită din suma tuturor destinațiilor pot spune că, la un moment dat, o destinație poate reprezenta doar un punct în lunga călătorie care ne formează ca și oameni, sau neoameni în cazul unora.
Determinismul intrinsec dintre „acum” și „atunci” sau dintre „drum” și „destinație”, care implcă în mod obligatoriu existența „metodei” ca liant, îl putem vedea în povestea lui Icarus care a folosit aripi unse cu ceară pentru a zbura. Destinația era bună, nu și metoda.
Dat fiind că am terminat Construcții Aerospațiale (da, la Brașov se face așa ceva, la Facultatea de Inginerie Tehnologică, Universitatea Transilvania) știu că avionul este o minune a tehnicii moderne și că nu este tocmai lucru simplu să ridici în aer atâtea tone și să duci oamenii în siguranță la destinație. Nu pot decât să laud faptul că avem o firmă românească responsabilă de transport aerian.
De vreme ce a intrat în alianța Skyteam, Tarom poate oferi o listă mai mare a destinațiilor și orarelor de zbor. Mai multe destinații te fac să te simți mai liber, pentru că toți vrem să ne simțim liberi, dacă nu chiar să și cucerim lumea, nu?
Visul meu este să călătoresc în multe locuri din lume și să admir peisaje și construcții din toată lumea. Deocamdată zbor numai cu Google Earth ici și colo, așa că experiența este destul de limitată. O vorbă spune : „ești călător în viață, dar dacă nu ieși din casă tot ce poți face este să călătorești în timp„. Pe scurt, călătorești în timp pentru că timpul trece pur și simplu peste tine, nu altfel. Nu ar fi mai bine să călătorești în timp și spatiu? Cum sună asta?
Dacă îți permiți, avionul este alegerea evidentă pentru călătorii îndepărtate. Oricare pas făcut în viață, scurtă pentru cei cât de cât fericiți și lungă pentru cei în suferință, se adună la experiența ta fără ca măcar să îți dai seama. Chiar dacă nu ești mulțumit unde ai ajuns poți măcar să dai sfaturi în genul : „nu fă ce am făcut eu„.
Unde vrei să ajungi? Să fii celebru, bogat, savant sau cu familie, toate sunt țeluri care îți determină drumul pe care îl urmezi. Țeluri înalte te duc pe drumuri care te construiesc și te pregătesc pentru momentul în care vei ajunge la destinație. Destui oameni au ajuns bogați, puțini au rămas așa.
În concluzie, nu îți fie teamă de înălțimea dorințelor tale, singura limită este voința ta. Nu este ușor să ajungi unde vrei, dar trebuie să ai grijă de metoda pe care o folosești. Dacă vrei să ajungi undeva, departe, zboară și cu gândul și la propriu și vezi ce bine este să lași norii sub tine. Și nu uita: “Drumul ne formează, dar destinaţia ne defineşte”.
Acest articol participă la concursul Superblog 2010, etapa 12.
3 răspunsuri la “Căi și țeluri”
[…] Căi și țeluri Tue Oct 19, 2010 11:11 am Nu contează mereu unde ajungi, ci cum ajungi acolo. Pentru orice situație în viață modul în care îți îndeplinești scopul spune multe despre persoana ta. Scopul nu scuză mijloacele, iar dacă destinația ta te obligă să mergi pe căi discutabile atunci ceva nu este tocmai în regulă în modul tău de a aborda problema. Noul […] […]
Frumoase expresii ai folosit! Îmi place articolul, felicitări!
Multumesc. M-a durut capul dupa aceea, pe bune. De obicei nu sunt genial si nici foarte original. Am noroc ca mai da norocul peste mine. 😛