Categorii
Arhiva Blogging

De ce ai nevoie de găzduire web?

hostway-gazduire-tehnologieÎn orice situație ai fi – firmă, ONG sau un om oarecare – dacă vrei să îți faci reclamă sau să ai prezență în minunata lume a internetului atunci cea mai bună cale de urmat este să îți faci un website sau blog.

Acest articol va discuta pe scurt pașii de urmat dacă ești hotărât în direcția aceasta. Și, mai ales, la ce să fii atent când vrei să îți alegi platforma de găzduire și cum să obții cele mai multe avantaje cu costurile cele mai mici.

Voi lua în discuție două teme principale: folosirea blogului pe platformă gratuită sau blog găzduit pe platformă plătită. Mă voi referi cu „blog”, fie că este vorba de website profesional, fie că este vorba de blog personal. Principiul este același.

Găzduire gratuită

Dacă ești novice în ceea ce privește internetul și folosirea blogurilor pentru promovare aceasta este prima oprire. Principalele platforme de blogging de pe mapamond sunt WordPress și Blogger, amândouă cu avantajele și dezavantajele lor.

Ambele îți oferă ocazia creării unui blog cu numai câteva clicuri, după care îți poți face setările înițiale înainte de a-i da drumul în lumea mare a internetului. Ai la îndemână teme (forma generală a blogului, cu diferite culori și elemente) dintre care alegi cea care îți convine. Spațiul de găzduire este destul de mare, de genul gigabiților, așa că poți încărca foarte multe fișiere pe servere.

Un alt lucru comun acestor platforme este faptul că conținutul creat pe ele nu îți aparține indiferent de cât de mult ai muncit. Aceasta este stipulată în politica lor, așa că ai face bine să citești cu atenție acele lucruri înainte de a face orice mișcare. De asemenea, ei îți pot șterge oricând și fără notificare prealabilă întregul blog pentru orice motiv.

Trecând peste aceste inconveniente trebuie să te anunț că sunt rare ocaziile în care ei șterg blogurile. Așa că te poți liniști. Un lucru bun de ținut minte este faptul că aceste platforme sunt bune a fi folosite în scop didactic, înainte de a face mișcarea potrivită: cumpărarea unui domeniu și a găzduirii proprii a blogului.

Voi enumera câteva particularități legate de cele două platforme așa că ia un pix și o coală și pregătește-te să notezi. Atenție: numele blogului trebuie să coincidă neapărat cu numele userului, așa că trebuie avut grijă să fie ales un nume de user sugestiv și care să fie în acord cu viitorul conținut al blogului.

WordPress

Ce are bun această platformă:

  • înscrierea se poate face ușor aici;
  • spațiul de găzduire este de 3 Gb cu posibilitate de mărire în urma plății;
  • panoul de control (dashboard) este ușor de folosit, sugestiv și oferă acces la toate funcțiile necesare blogului;
  • poți încărca: fișiere audio, documente și imagini;
  • articolele pot fi organizate pe categorii;
  • sunt disponibile mai multe tipuri de upgrade.

Ce nu îmi place:

  • nu poți încărca fișiere video decât în urma plății unui upgrade;
  • nu ai voie să folosești în blog: javascript, iframe sau script;
  • dacă vrei să faci încadrarea (embed) unor elemente străine, gen filme sau prezentări, trebuie să vezi dacă websitul de unde le iei are o opțiune care face referire la încadrarea în bloguri wordpress.com ;
  • teme limitate, dacă vrei să modifici modul în care arată trebuie să plătești upgrade-ul CSS;
  • nu poți afișa reclame (multe folosesc javascript, poți afișa doar reclamă sub formă de link simplu sau banner cu link ) și nu poți face legătura cu Google Analytics (are insă propriul sistem de statistici) .

Blogger

Ce are bun:

  • înscrierea se face ușor aici;
  • poți pune reclame de la AdSense și poți face legătura cu Google Analytics;
  • temele pot fi modificate după plac;
  • limita de găzduie este de 1 Gb;
  • permite: javascript, script, iframe și embed;
  • se poate edita codul sursă al șablonului pentru modificarea unor funcții (permis doar dacă știi unde să faci modificările );
  • se pot încărca tot felul de fișiere, inclusiv video.

Ce nu m-a atras:

  • panou de control nefinisat;
  • nu are clasificarea articolelor după categorii (foarte importantă, de altfel);
  • spațiu mai mic decât la wordpress.com;
  • organizarea informațiilor statistice nu este la fel de bine făcută ca la WordPress.

De asemenea cele două platforme permit publicarea oricâtor pagini și articole. Nu permit însă acces ftp. Toate fișierele vor fi încărcate prin sistemul propriu. Dacă te-ai hotărât că vrei blog gratuit atunci îți recomand cu căldură să folosești WordPress.com, cu toate că are oarece limitări. Atuurile cele mai mari sunt: interfața cât se poate de user-friendly (ușor de folosit și de înțeles) și aranjarea articolelor pe categorii.

Găzduire plătită

Deși am blogul pe WordPress.com îmi strâng deja bani pentru un domeniu al meu, cât și pentru un spațiu propriu de găzduire. Domeniul este terminația (sau extensia) de după numele blogului așa cum îl scrii în bara de adrese din browserul de internet. În exemplul – blogul_meu.ro – numele blogului este „blogul_meu” iar domeniul este „.ro”.

Există o groază de domenii. Exemple de domenii des întâlnite sunt : „.com”, „.edu”, „.gov”, „.mil”, „.info”, „.eu”, „.uk”, „.net”, „.us”, „.tw” iar pentru România este folosit domeniul „.ro”. Pentru înregistrare domenii „.ro” te invit să mergi pe websitul Hostway.ro.

De ce să plătești pentru găzduire?

Există două motive MARI pentru care trebuie să îți faci găzduirea pe un server unde ai plătit spațiul:

  • conținutul blogului tău îți aparține în întregime și nimeni nu are voie să îl șteargă;
  • ai control total asupra conținutului, cât și asupra codului websitului, putând face orice modificări vrei ( sugerez cumpătare când vine vorba de modificarea codului).

La ce să te uiți când cauți găzduire

Îți recomand să folosești platforma WordPress pentru construirea blogului tău. Ea poate fi descărcată de aici și poate fi instalată foarte ușor. Dacă nu vrei să inveți cum se face sau îți vine greu este bine să aduci pe cineva care se pricepe și care îți poate pune blogul în picioare în câteva minute.

De asemenea, este bine să fii condus de către cineva priceput la intrarea pentru prima dată în contul tău de găzduire și să notezi câteva informații importante legate de manevrarea opțiunilor din cont. Dat fiind că acest subiect este în afara temei de față nu voi scrie cum se fac aceste lucruri.

Iată câteva dintre lucrurile la care să fii atent când îți cauți găzduire:

  • spațiul de stocare să fie de minim 600 de MB;
  • dat fiind că folosești WordPress este necesar să fie instalat Php 5, cel puțin;
  • pentru baze de date ai nevoie de MySql 5 sau mai nou;
  • caută ceva cu trafic nelimitat sau măcar de 300 GB pe lună;
  • să aibă permise cât mai multe adrese de mail;
  • panoul de control (dashboard) să fie ușor de folosit (CPanel sau Plesk, cele mai renumite);
  • back-up zilnic;
  • număr de subdomenii cât mai mare;
  • dacă ai firmă și îți permiți poți cere găzduire pe server dedicat;
  • folosește firme recunoscute și fă puțină investigație pe internet să vezi mai multe păreri legate de acea firmă de găzduire.

Domeniu .ro

Dat fiind că suntem în România este bine să îți cumperi un domeniu „.ro” pentru a putea fi găsit mai ușor pe internet. Trebuie să ții minte că odată ce ai cumpărat un domeniu „.ro” acesta îți aparține pe viață așa că trebuie să găsești un nume de blog potrivit. Să nu accepți oferte care îți „închiriază” domenii „.ro” sau „.com.ro”.

Sper să reușesc cât mai curând să îmi iau un domeniu ca să am control total asupra blogului meu și să pot face orice fel de modificări vreau. Nimic nu se compară cu sentimentul de pe care ți-l dă „copilul tău digital”, adică blogul, atunci când vezi că poți crea conținut care să fie apoi publicat pentru tot internetul.

Îmi place că cei de la Hostway respectă cerințele trecute în lista de mai sus, ba chiar oferă și webmail Axigel și protecție DDoS (denial of service). Mă întreb totuși dacă ar putea face față unui atac concentrat cu LOIC (low orbit ion cannon – tip de atac DDoS), ca cel făcut de către comunitatea Anonimă de la 4chan împotriva unor websituri mari din SUA și nu numai. Mai bine stau în banca mea.

Ce nu îmi place la acest serviciu este că la prețul de 6,5 euro pe lună devine cam scump dacă ai mult material pe server. La circa 1,5 Gb ajunge să te coste până la 26 euro pe lună, ceea ce foarte scump, dar necesitatea de spațiu mare nu apare prea des.

Per ansamblu trebuie să zic că dacă vrei să îți iei domeniu și să ai găzduire bună să mergi la Hostway, mai ales că doi dintre cei mai mari bloggeri români, Cristi Manafu si Bobby Voicu, au și ei blogurile pe serverele acestei firme.

Acest articol participă la concursul Superblog 2010, etapa 5.

Am ajuns la finalul acestui mic tutorial și sper că ți-a fost de folos. Dacă ai o idee sau vrei să faci un comentariu te invit să scrii în secțiunea comentarii, inclusiv critici fiind acceptate. Pentru că ai avut răbdare să citești tto articolul te invit să te delectezi cu noua mea caricatură legată de acest articol.
gazduire-caricatura-tehnologie


6 răspunsuri la “De ce ai nevoie de găzduire web?”

[…] De ce ai nevoie de găzduire web? Sat Oct 09, 2010 0:49 am În orice situație ai fi – firmă, ONG sau un om oarecare – dacă vrei să îți faci reclamă sau să ai prezență în minunata lume a internetului atunci cea mai bună cale de urmat este să îți faci un website sau blog. Acest articol va discuta pe scurt pașii de urmat dacă ești hotărât […] […]

Multumesc, incerc sa fac cumva ca participarea la Superblog 2010, care este in esenta o activitate de reclama, sa nu imi loveasca prea mult directia blogului. Si e greu, crede-ma.