Categorii
Arhiva Blogging

Oare cum să scrii un articol de succes?

Leapșa este primită de la Bani pe net.

Viața mea e guvernată de întrebări. De ce? Cum? Unde? Răspunsul este aproape întotdeauna invariabil: „pentru că așa este” sau „nu stiu”! Se întrevede aici întrebarea: cu ce scop scrii un articol, sau pe toate? Totul pornește din atitudinea ta față de blog, ca și unealtă, și față de cititorul tău. Cele câteva idei pe care le am le voi formula ca intrebări și răspunsuri.

Ce vrei de la blogul tău?

Ți-ai făcut blog pentru că vrei să te exprimi și pentru că vrei ca cineva să te audă. Nimic mai frumos. Ai inițiativă, consideri că ai ceva de zis și doar timpul și mulțimea de comentarii la articolele tale iți vor dovedi acest lucru. Dar care e sufletul blogului tău, unde vrei să ajungi? Este ușor să zici că vrei să ai succes, să te concentrezi pe acest lucru și să nu ai o identitate. Mie îmi place să scriu despre tehnologie și despre tot felul de lucruri interesante pe care le găsesc pe internet.

Dacă nu știi ce vrei de la blog îți propun să folosești o tehnică cel puțin ciudată. Iei o foaie de hârtie pe care scrii un titlu mare : ce vreau de la blog. Și o lași goală, de vreme ce nu știi ce vrei de la „copilașul tău digital”. Iei o altă foaie și scrii un alt titlu mare: ce nu vreau de la blog. Și începi să scrii ce nu vrei de la blog. Vei avea suprize când vei descoperi cât de multe lucruri NU le vrei. Următorul pas este să treci pe prima foaie opusul termenilor din cea de-a doua listă. Exemplu: a doua listă: nu vreau lucrări științifice. Ca răspuns pe prima foaie va fi: vreau articole ușor digerabile.

Știind ce vrei per ansamblu vei ști să urmărești acest scop cu fiecare articol în parte. Fiecare articol trebuie să se ocupe de o idee mai mică care să aibă rolul de a întregi identitatea blogului.

Chiar vrei să comunici cu cititorii tăi?

Sună ciudat întrebarea asta, dar e justificată. Articolul tău nu este un articol de ziar în care scrii și totul rămâne așa. Secțiunea de comentarii există pentru a primi răspunsuri la ce ai scris. Dacă ignori comentariile pe care le primești riști să fii penalizat. Faptul că tu ai scris acel articol înseamnă că vrei să comunici, dar ca să faci treaba aceasta în modul potrivit ai nevoie să îți construiești o relație cu cititorul tău. Comunicarea eficientă se face doar dacă ai construit o relație cu destinatarul mesajelor tale. Și faci acest lucru citind și răspunzând la comentarii.

Un articol de succes este unul care începe în conținutul acestuia, continuă în comentarii și are ca rezultat crearea de noi înscrieri și/sau cititori fideli. Gândește-te că doar o mică parte dintre cei care îți citesc articolul ajung să facă și comentarii iar acea parte este puntea de legătură între blogul tău și lumea reală. Ține-i aproape.

Articolul tău merită să fie citit?

Oamenii sunt dormici să vadă, să știe, să citească lucruri noi sau, dacă nu sunt noi, măcar să fie exprimate într-un mod original, al tău. Nu imita, nu copia, nu fura. De cele mai multe ori ceea ce ai scris a mai fost scris deja de altcineva, undeva. Dar modul tău propriu de a vedea lucrurile îl poate ajuta pe cititorul tău să observe o dimensiune necunoscută a ceea ce deja pare a fi banal sau binecunoscut.

De obicei nu citesc articole cu expresii ofensive, pentru asta am vocabularul meu, dar m-am pomenit că revin pe asemnea bloguri pentru că, exprimându-se în felul acesta, am văzut un subiect într-o cu totul altă lumină. Asta nu inseamnă că încurajez un asemenea limbaj. Eu nu îl folosesc în articolele mele. De asemenea nu uita să îți precizezi sursele, dacă iei un text, film sau orice altceva de undeva. Cititorul te va aprecia pentru asta. Cel de la care ai luat materialul te va aprecia și el. Cine stie, poate vei ajunge să fii prieten cu „sursa” ta.

Faci apel la acțiune?

Dacă cuiva îi place articolul tău este posibil că, din proprie inițiativă, va da un „like” sau că va scrie un comentariu bine intenționat. Este posibil. Dar, dacă îl implici în mod direct să participe la discuție, atunci vei avea alte rezultate. Un mesaj în genul „scrie la comentarii ce ți-a plăcut citind acest articol” îl va îndemna pe nehotărât să facă ceva. Unii parcă ar vrea să zică ceva sau să facă ceva în urma citirii articolului, dar dacă lei dai impulsul vor face acel mic pas în plus.

Cere-i cititorului să transmită mesajul, să dea like, să comenteze, să se înscrie, să scrie la rândul-i un articol ca și răspuns la articolul tău. Se va simți implicat și va ști că îl consideri important.

Ce altceva oferi cititorului în afară de articolul în cauză?

Un proverb vechi zice :”cu cadouri multe îți faci intrare la regi”. Este la fel de valabil și aici. Oferi ceva cititorului? Un raport, un ghid, un e-book, o poză, un concurs – toate au șansa de a-l răsplăti pe cititor pentru fidelitatea lui. În felul acesta oferi puțină variație, creezi suspans, hrănești curiozitatea.

Eu am creat o categorie numită Prezentări în care am articole scurte de unde pot fi descărcate prezentări Powerpoint pe care le primesc de la prieteni. Vrei să vezi prezentările ? Dă clic aici. De altfel, am și o pagină în care vorbesc despre diverse cărți digitale pe care le găsesc pe internet și modalitatea prin care poți să le obții. Pentru asta nu trebuie decât să mergi pe pagina E-books și să începi să faci colecție de cărți. Prima carte de care vorbesc acolo este și în limba română, tradusă de către nimeni altul decât subsemnatul. Despre carte aici.

Și dacă tot ai citit până aici atunci te invit să dai clic pe linkul următor pentru a descărca Manual de șpagă, un demers jurnalistic interesant legat de corupția din România.

Unde este succesul?

Succesul este în legătura ta cu cei din jur. Și mă refer aici la cititori, la blogeri și internet, în general. Cu cât ai o legătură mai puternică cu cititorii, cu mediile sociale și cu mecanismele de promovare cu atât vei ajunge mai popular. Ca să îți faci un articol de succes creează un conținut bun, comunică cu cititorul, optimizează-l și promovează-l pe unde se poate mai bine, on-line și off-line.

Fii constant, fii tu, urmărește-ți visurile cu curaj și succesul te va urma. Nu căuta succesul, caută să îți construiești identitatea ta. Succesul în genere, cât și al articolului, este un produs natural al omului care a ținut la pătrățica lui. Nu te opri.

Așa-i că ți-a plăcut articolul acesta?

Vrei să mai primești știri de la blogul meu? Înscrie-te dând clic pe imaginea Google Feedburner, din dreapta, sau dând clic aici. Spune-le și prietenilor că ai trecut pe aici. Vezi niște butonașe sub articol? Dă clic pe ele și vezi ce se întâmplă. Spune-mi ce idee ai despre articol în secțiunea comentarii.

Leapșa o dau mai departe către Dojo- Ramona Iftode.


9 răspunsuri la “Oare cum să scrii un articol de succes?”

Mi se par foarte pertinente răspunsurile pe care le-ai dat, astfel ai potențial pentru ”succes”. 😀

Cum scrii un articol de succes (in 7 pasi) | Bani pe net - Afacere online - SEOspune:

[…] mereu toate sistematic ca sa nu ne pierdem in firul ideilor. Leapsa primita si data mai departe: Oare cum scrii un articol de succes? Manuel recently posted..La limita […]

Mi-a placut faza cu cele 2 liste, ce vreau de la blog si ce nu.

Ai facut o treaba foarte buna. Felicitari!

Multumesc de vizita. am incercat in vreo doua cazuri treaba cu cele doua liste si m-a ajutat. Nu stiu de unde mi-a venit ideea.

eeee, s-a intamplat… intr-un moment de sclipire ti-a venit ideea! Ai grija sa se mai intample! 🙂

Multumesc de vizita, De obicei nu sunt asa de sclipitor sau de… romantic privitor la scrierea articolelor. Sunt destul de multe lucruri de care trebuie avut grija. Sunt la inceput. 😀