Categorii
Arhiva General

Cum este prin Londra?

Când am publicat articolul depre munca în UK cu informații venite de la pagina de Facebook Români în UK nu m-am gândit că voi ajunge să mă mut în Anglia cu locul de muncă. Publicasem articolul în scop informativ pentru cei ce ar dori să facă drumul până în Anglia.

Au trecut aproape 5 luni de când sunt în Londra și am aflat câte ceva pe parcurs. Sunt destul de multe detalii care ar trebui specificate și ceva mituri de combătut, așa că voi fi destul de ocupat cu scrisul despre Londra în perioada următoare. Voi scrie, desigur, din perspectiva mea, mai ales că tipul jobului este diferit fată de joburile pe care le iau în mod normal românii pe aici.

Ca idee, sunt peste 150 000 de români în Anglia și destul de mulți în Londra. Trebuie să te duci la Mallul Westfield din Stratford și vei vedea o mulțime de români angajați la standurile de acolo ori la magazinele din zonă. Și nu, nu merg în comunități de români. Le evit. Am să specific într-un articol viitor de ce. De fapt, în 5 luni de prezență aici mi s-au făcut zero doruri de România, deși îmi pasă de ceea ce văd în țară și scriu des despre ce văd la noi.

Cum este viața prin Londra?

La un moment dat mă întreba un recrutor prin telefon cum este să trăiesc într-un oraș cu 7,5 milioane de oameni rezidenți permanenți. Cum ziua vin cei din jurul Londrei la muncă populația ajunge la 15 milioane de oameni. Răspunsul meu este chiar simplu: nu contează câți oameni sunt în orașul ăsta, că doar nu-i port pe umeri pe toți. Mă duc doar pe mine de colo-colo.

Londra este un oraș cu o istorie veche de 2000 de ani iar regiunea numită Greater London, tot parte a Londrei, are 50 de kilometri dintr-o parte în alta. Dintr-un cap în altul ajungi să mergi și câte o oră și jumătate cu metroul. Tocmai de aceea este important ca tu să ai jobul aproape de casă sau viceversa. Nu merg bancurile alea cu „sunt mare navetist, vin din partea cealaltă a Londrei”. Să pierzi trei-patru ore pe zi pe navetă este o idee proastă.

Drumul cu autobuzul merită făcut doar atunci când metroul este închis, ceea ce se întâmplă extrem de rar. Ce faci în 10 minute cu metroul, faci într-o oră cu autobuzul, așa că ține minte raportul ăsta. Autobuzul este pentru „scenic routes” sau pentru plimbări în cartier.

Dacă este ceva care te va mira, atunci acel lucru va fi deschierea celor de aici față de străini. Nu se uită mai lung la tine daca află că ești român, afganistan, pakistanez, indian sau orice altă nație. La fel, vei descoperi repede că oricât de prost știi limba, vei găsi pe stradă sau la magazine oameni care vorbesc engleza mai prost ca tine.

Londra este un loc în care nu te simți străin și asta a ajutat mult la modul în care am reușit să găsesc loc de muncă, chirie și la modul în care mă plimb prin oraș.

Am ales Londra pentru că deja lucrasem cu clienți din SUA și UK la firma la care eram angajat ca suport tehnic pentru comerț online în Brașov. Plus că știu engleza mai bine ca germana, așa că mi-a fost mai simplu să aleg UK și nu Germania când am luat decizia de a respira un alt aer.

Ceva idei pe scurt:
– am stat o zi la hostel, unde erau cazați alti 15 oameni în aceeași cameră și condițiile era relativ acceptabile, ca de internat;
– a doua zi am găsit un anunț pe net și m-am mutat unde stau aici (300 de lire pe lună pentru un pat, cu coleg de cameră);
– a durat două luni de zile până am găsit job de front end developer la o firmă destul de mare din Londra (a trebuit să schimb CV-ul din Europass, un tip de CV total aiurea, în unul pentru UK în care nu se pomenesc naționalitatea, sexul, vărsta, ci doar experiența);
– de aproape trei luni lucru lucrez la firma de care am pomenit și comportamentul echipei este așa cum vrei să fie într-o companie care se respectă (oameni politicoși, muncitori, toate organizate frumos și un loc în care se zice „please” și „thank you” la aproape orice frază);
– în 20 de minute ajung la muncă fără să fug (7 minute cu metroul și restul timpului îl petrec mergând spre/de la stația de metrou);
– un timp am consumat numai 40 de lire/lună pentru mâncare, acum îmi permit să urc până la 100, deși nu sar de 80;
– mi-am făcut cont bancar aici, am CNP (National Insurance number), abonament la telefonie mobilă cu date nelimitate la numai 20 de lire.

În viitor scriu mai pe larg despre CV-uri, chirii, muncă aici și despre orice alte detalii mi se par interesante. Trebuie ținut cont că eu am venit aici să lucrez ca front end dev, în IT, așa că lucrurile pot fi diferite pentru alte domenii de lucru.

12 răspunsuri la “Cum este prin Londra?”

Merge în continuare. Ne vom muta împreună în curând, așa că nu îmi fac probleme 😀

Ce draq consumi de £100 lire in Londra man? mai mult cheltui in Romania. Vreau sa stiu meniul 🙂

Mi se pare greu de crezut 🙂

Cheltui undeva pe la 20 de lire pe săptămână. Meniul este destul de redus, dar ține de organizare și de disciplină, lucruri de care unii români uită când dau de salariul de aici.

Ca idee, fac cumpărături o dată pe săptămână și iau: 2 pâini, 2 litri de lapte, roșii, castraveți, ardei grași, chestii pentru sandvisuri la munca (cacaval, parizer, salam, etc), cartofi, ouă, fasole la conservă (30p bucata). Cu puțin efort vezi că poți rămâne în 100 de lire pe lună și mai apuci să iei și ceva carte de porc ori pui, dar nu în fiecare zi.

Totul ține de organizare. Desigur, mofturile trebuie să le lași deoparte.

Imi cer scuze ca te intreb dar care este scopul pentru care ai venit in UK? vrei sa traiesti asa sau sa enjoy the life? Ai venit ca sa stai pe o perioada scurta, sa strangi bani si sa te cari? 🙂 Asta vroiam si eu la inceput dar dupa cativa ani iti trece, you’re gonna start enjoying the party 🙂

Am venit să muncesc pentru un număr limitat de ani. Nu am venit în vacanță și nici să am o viață bună. Chiar dacă ajung să locuiec aici mai mult, cheltuielile de mâncare le țin cât mai reduse. Nu cred că este ok să fac ca alții și să mă lăfăi în mâncare scumpă. Corpul nu știe diferența dintre un vin scump și unul ieftim. Le bagi în tine și gata.

Nu vreau sa judec, departe de mine gandul asta, fiecare are alt stil de viata. Intrebarea initiala avea o conotatie un pic mai larga in sensul care vroiam sa aflu care este viata sociala in general, Londra avand posibilitati infinite:) Am observat ca ai pus accent pe suma calculata pe mancare si in rest nu ai mai vorbit de nimic altceva, de acolo a pornit intrebarea 🙂 Face sens ce zic? Poate ca nu 🙂

Am primit nr de telefon pe mail.
Pot sa te sun la pranz? ora 13:00 ?

mersi 🙂

Multa bafta in ceea ce vrei sa faci. Daca-n vreun week-end sari apa pana-n Publin ( ca-i aproape ) te rog nu ezita sa dai un semn 🙂

Informații în UK: cum să obții un job și cum să îți găsești chirie în Anglia | Manuel Chetaspune:

[…] Patru lucruri pe care să le ai puse la punct înainte de a veni în Anglia 2. Cum este viața mea în Londra 3. Podcast audio românesc despre lucruri ce se petrec în Londra: foame în Londra /cum sa te […]