Categorii
Arhiva General

Informații în UK: cum să obții un job și cum să îți găsești chirie în Anglia

Informații în UK este o pagină genială de unde afli o mulțime de informații despre viața și munca în Marea Britanie. Fiind în Anglia afli că lucrurile se fac altfel, așa că pagina Informații în UK îți prezintă lucruri de bun simț de acolo, dă sfaturi pe bandă rulantă, îți explică latura juridică a vieții din Anglia.

Notă: De verificat romani.co.uk și grupul aferent!

Nu uita sa verifici și podcastul meu, Un român în Londra, pe care sunt zeci de episoade despre viața în Londra.

Cine a făcut acea pagină merită tot respectul. De curând ei au publicat cum să obții un job și cum să găsești chirie dacă ai ajuns în UK.

Mai jos redau postul complet despre cum să găsești de muncă și cum să scrii un CV în UK:


***!!!Cum iti faci un CV ca sa obtii un job in UK!!!*** Multi romani vin in UK crezand ca este o piata a muncii pentru ei. Si intr-adevar este; dar romanii nu sunt pregatiti pentru ea. In randurile de mai jos veti vedea de ce.
Marea Britanie nu este Romania
Cea mai mare greseala pe care o pot face romanii care isi cauta un job in Anglia este sa-si inchipuie ca angajarile in UK se fac ca in Romania si ca societatea britanica este similara societatii romanesti. Nimic mai gresit.
Este o mare diferenta intre Romania si Marea Britanie. Anglia este o democratie de cateva sute de ani si una dintre cele mai avansate natiuni Europene. Odata venit in UK trebuie sa fii stapan pe o meserie sau sa ai acele abilitati de a porni o afacere. Nu multi romani au asa ceva.
In Romania romanii sunt obisnuiti ca locurile de munca sa fie acordate pe pile sau relatii. Nu e cazul in UK. Daca cauti un job in Anglia ai sa vezi ca nu ai nici o relatie si trebuie sa te bazezi numai pe ceea ce stii sa faci.
Este meseria ta cautata in Marea Britanie?
Marea Britanie publica anual o lista cu meseriile pentru care nu se gasesc candidati locali. Daca meseria ta este una dintre ele ai sanse sa-ti gasesti un loc de munca in UK.
In UK romanii cauta „orice” de lucru
Daca ai sa cauti in grupurile de romani in UK sau Londra sau alte orase de pe Facebook ai sa vezi ca sunt pline de cereri de munca:
Caut de munca in Londra. Orice…
CLICK TO TWEET
„Orice” nu exista ca meserie in Anglia. In Anglia se cauta muncitori in constructii, plumberi (instalatori), carpenteri(tamplari), depanatori calculator, etc. Acestea sunt meserii concrete, nu se cauta orice.
CV-ul tau trebuie sa fie relevant pentru jobul pentru care aplici
Exista in Romania obiceiul sa introduci in CV absolut orice, sa vada angajatorul cat de multilateral dezvoltat esti tu (da, reminescentele comunismului unde omul trebuia sa fie bun la orice). Din pacate in Anglia acest lucru nu functioneaza in favoarea romanului care cauta un job. In UK angajatorul cauta o anumita persoana sa ocupe un anumit post si sa faca o anumita treaba. Nu intereseaza pe nimeni ca tu ai facut sarituri cu parasuta daca aplici pentru un job de IT manager. Tot ce-l intereseaza pe angajatorul britanic este sa te pricepi la meseria pentru care aplici.
Aici romanii fac o mare greseala cand se duc cu CV-uri scrise la modul general la un interviu. Sansele de a obtine jobul scad substantial.
Fa-ti mai multe CV-uri pentru diferite profile:
Daca aplici pentru mai multe joburi este bine sa ai cate un CV (separat) pentru fiecare job. De exemplu: in Romania ai lucrat ca zugrav dar stii si zidarie. Daca aplici pentru un job ca painter, adica vopsitor/zugrav atunci sa ai la mana un CV din care sa reiasa experienta ca painter. Daca aplici pt un job de zidar(bricklayer) atunci este bine sa ai un CV separat care sa sublinieze experienta ta ca zidar. Nu le amesteca pentru ca risti sa pierzi ambele joburi. In Anglia se merge foarte mult pe specializare.
Numai ce e British e bun:
In Marea Britanie exista credinta ca orice e British e bun, e de caliatate si de incredere si ce e din afara Regatului Unit nu e asa de bun si e privit cu suspiciune. Destul de rar experienta ta ca meserias in Franta sau Germania este apreciata in UK. Nu, in UK cel mai mult conteaza o acreditare obtinuta aici. Asa ca daca ai timp si bani cel mai bun lucru este sa obtii o calificare, un atestat britanic. O diploma obtinuta in UK iti va deschide multe usi cand aplici pentru un job. Cei care au un NVQ sau alte calificari vor reusi mai usor sa-si gaseasca de munca in UK decat cei care nu au diploma la mana. Cursurile online sunt acceptate iar daca ai un NVQ ca mesrias trebuie sa participi si la ateliere practice.
Agentii de recrutare a fortei de munca online:
In UK sunt o multitudine de site-uri pentru a te inregistra si a-ti cauta un job. Printre acestea va recomandam:
Fish4Jobs – Poate cel mai mare portal de joburi din UK
Jobsite.co.uk – Joburi pentru sectoarele IT, Constructii, Servicii si multe altele
Careers In Construction – Numele spune totul despre profilul site-ului
http://www.reed.co.uk/ – Cei mai mari angajatori din UK cauta angajati pe Reed UK
NHS Careers – Pentru cei care cauta un job ca medic in UK, sora medicala, etc. NHS Careers este site-ul oficial de recrutare al National Health Service in UK
http://www.indeed.co.uk/ – Unul dintre cele mai populare site-uri de recrutare a fortei de munca nu numai din Marea Britanie ci din lume. Joburi din toate categoriile din UK, Europa sau alte tari.
Gumtree Jobs – Anunturi cu oferte si cereri de joburi. Gumtree este un site folositor nu numai pentru a gasi un job ci si pentru a cumpara sau a vinde diferite lucruri.

Mai jos avem textul complet despre cum să găseșți o chirie în Anglia:

***!!!Cum să găseşti chirie în Marea Britanie!!!***…Alegerea unei locuinţe este unul dintre cele mai importante lucruri odată sosit în Regatul Unit. Sunt câţiva factori esenţiali în luarea unei decizii bune.
În primul rând, bugetul disponibil este cel mai important aspect. Este foarte important de ţinut minte că proprietarii englezi nu au tendinţa să negocieze, tocmai pentru că nu intampină dificultăţi în a îşi ocupa proprietăţile.Unii oameni se bazează pe agenţii când caută chirie. Majoritatea agenţiilor se ocupă şi de vanzări, dar şi de inchirieri. O simplă vizită pe siteurile oficiale te poate ajuta să decizi pe ce zone se concentrează şi ce fel de proprietăţi au pe mână. Avantajul unei agenţii este faptul că nu trebuie să mai pierzi timpul căutând singur. Totodată, procedurile sunt standardizate, sigure şi foarte eficiente. Dezavantajul implică preţurile pentru că agenţii vor lua comisioane. Unii agenţi ia comisioanele de la cei care caută să închirieze, pe când alţii vor lua un anumit procentaj din ambele părţi.
Când semnezi un contract, este posibil să ţi se ceară o referinţă de la bancă sau de la un alt proprietar. Dacă ai nelămuriri legate de contract, întreabă sau cere-i sfaturi unui avocat. Astfel de avocaţi ppţi găsi pe http://www.lawsociety.org.uk .
Cei interesaţi să împartă o casă sau un apartament cu altcineva pot găsi diverse oferte pe Internet, ca de exemplu:
http://romani.co.uk/chirii – sectiunea de anunturi in limba romana cu chirii din cadrul site ului Romani in UK
http://www.spareroom.co.uk
http://uk.easyroommate.com
http://www.gumtree.com
http://loot.com
Ce include chiria în Marea Britanie:
Şansele să găseşti o locuinţă nemobilată sunt aproape nule. Majoritatea au diverse facilităţi pentru a îţi uşura viaţa, inclusiv maşini de spălat, frigidere şi mobilier. Chiria poate include costurile de întreţinere sau nu. Când astfel de cheltuieli sunt incluse, locatarii nu trebuie să mai plăteasca gazele, curentul şi apa. Aceeaşi regulă se aplică şi pentru taxa de consiliu – o plată lunară sau anuală către autorităţi. Este recomandat să intrebi inainte pentru a evita eventualele neplăceri.
Locuinţele cu loc de parcare inclus vor costa mai mult. Pe acelaşi principiu, doar proprietăţile scumpe pot include aer condiţionat, sală de forţă sau pază. Reparaţiile importante asupra proprietăţii reprezintă responsibilitatea proprietarului, ca de altfel şi mentenanţa utilităţilor. Conform legii, acestea trebuie să fie revizuite o dată pe an. Cât despre cei care inchiriază locuinţe, acestea trebuie păstrate în cea mai bună formă.
Ce înseamnă un depozit sau o garanţie:
Deşi nu este o regulă scrisă, majoritatea proprietarilor cer un depozit sau o garanţie. Preţul este de obicei echivalentul costurilor pe o lună. Totodată, chiria va fi plătita în avans. Depozitul este inapoiat când locatarii decid să plece, dar numai dacă locuinţa este într-o stare bună. Este foarte probabil să trebuiască să semnezi un contract legat de notificare în avans. De obicei, notificarea este de 30 de zile.
Majoritatea contractelor se fac pe 6 luni, insă se poate plăti şi de la lună la lună. Pe timpul contractului, preţul chiriei nu poate fi schimbat decât dacă ambele părţi sunt de acord. După ce expiră contractul, preţul poate fi schimbat, fie că una dintre părţi acceptă sau nu. Dacă nu acceptă, colaborarea va fi întreruptă.
Probleme comune între chiriaşi şi proprietari:
Orice problemă cu proprietarul poate fi rezolvată contactând Citizens Advice Bureau, un oficiu local care oferă sfaturi grauite. Totodată, autorităţile locale au diverşi agenţi care pot interveni în astfel de dispute. Poti contacta agentul local pe https://www.gov.uk Există foarte multe legi pe care proprietarii trebuie să le respecte, fie că este vorba de hărţuire, discriminare, sănătate sau siguranţă. Din acest motiv, este bine să ceri ajutor dacă nu consideri că ai fost tratat corect.
Beneficii pentru chiriaşi în Marea Britanie:
În cele mai multe cazuri, angajatorii nu oferă ajutor cu plata chiriei. Exista, totuşi, situaţii când pot ajuta temporar, până angajatul devine stabil financiar. Bătrânii au mai multe şanse să fie ajutaţi decât tinerii. Există anumite beneficii pentru cei care nu se descurcă, indiferent că doresc să închirieze sau să cumpere. Astfel de beneficii se acordă de obicei celor care lucrează în sistemul medical, poliţie sau servicii sociale.
La ce trebuie să fii atent când cauţi chirie:
Dacă intenţionezi să foloseşti mijloacele de transport în comun pentru a merge la muncă, locuinţa ar trebui să fie relativ aproape de tren, metrou sau autobuz. Autobuzele prezintă întarzieri mari din cauza traficului, însă reprezintă o introducere bună în peisajul local. Metroul (tube) reprezintă cel mai rapid mod de a ajunge la destinaţia dorită. Distanţa dintre staţii este de aproximativ 3 minute.
Proximitatea faţă de facilităţi este foarte importantă şi depinde de preferinţele personale. Unii oameni doresc să aibă locuri de parcare şi magazine în apropiere, iar alţii îşi doresc să se bucure de viaţa de noapte.
Majoritatea proprietarilor nu permit ţinerea unui animal în casă, astfel că este recomandat să întrebi inainte.
Gazul, apa şi electricitatea:
Facturile sunt eliberate în funcţie de cantitatea consumată, care este verificată la contoar. Notează aceste numere în ziua în care te muţi în noua locuinţă. Ia legatura cu autorităţile respective pentru a transfera facturile pe numele tău.
Se pot face reduceri dacă plăţile se fac prin bancă sau intr-o anumită perioadă de timp. De obicei, astfel de reduceri se oferă dacă serviciile sunt vin de la aceeasi companie. Principalii furnizori de electricitate din Marea Britanie sunt London Electricity, PopwerGen şi NPower, iar gazele sunt de obicei oferite de British Gas.
Dacă preţul chiriei include şi aceste utilităţi, nu există nici un motiv de ingrijorare.
Ce inseamnă taxa de consiliu (council tax):
Taxa de consiliu reperzintă un impozit local. Acest impozit depinde de zonă sau proprietate. Include plata gunoiului, intreţinerea bibliotecilor sau iluminarea stradală. Astfel de consilii se găsesc în pagini aurii (Yellow Pages). Taxa variază intre £50 şi £150, dar poate fi inclusă şi în chirie. Pentru mai multe informaţii, vizitează Cityoflondon.Gov.Uk.
Top 10 zone de locuit în Londra:
Nordul Londrei (North London) – Islington, Stoke Newington, Camden Town
Sudul Londrei (South London) – Clapham, Putney, East Dulwich
Estul Londrei (East London) – Shoreditch and Hoxton, Bow
Vestul Londrei (West London) – Notting Hill, Hammersmith
Sfaturi utile pentru chirie în Marea Britanie
Chiria în centrul Londrei (Chelsea, Kensington şi alte zone) este foarte piperată.
Sudul Londrei este mai ieftin decat nordul Londrei.
Zonele rurale (Essex, Kent, Berkshire, Surrey şi altele) sunt foarte bine conectate de centrul Londrei şi mult mai ieftine.
Agenţiile se află de obicei în centrul Londrei.
Programul poate varia, însă cele mai multe sunt deschise de la 9:30 pana la 17:30.
Este mult mai uşor să găseşti chirie dacă suni la agenţie din când în când, fără să astepţi să fii contactat.
Chiria poate fi afişţată şi pe saptamană. Chiria lunară se calculează inmulţind preţul săptămanal.

Felicitări pentru pagină și pentru informațiile puse acolo.

Oricine este interesat de informații din UK este invitat să dea like paginii de Facebook.

8 răspunsuri la “Informații în UK: cum să obții un job și cum să îți găsești chirie în Anglia”

[…] am publicat articolul depre munca în UK cu informații venite de la pagina de Facebook Români în UK nu m-am gândit că voi ajunge să […]

Viața în UK: ce să nu faci în Londra și ce locuri de muncă sunt accesibile. Bonus: cum să înveți engleza mai bine! | Manuel Chetaspune:

[…] Viața în UK poate fi o recompensă bună dacă știi să fii cumpătat, dacă vrei să evoluezi și dacă tragi tare să găsești locuri de muncă din ce în ce mai bune. Din discuțiile cu colegi și cu vecini am văzut că în UK poți avea viață bună de tot sau viață de șobolan. Depinde de câteva lucruri foarte importante. […]

Asa e ma putting ajuta vreu sami deschid of firma Ltd Dar nu prea am cunostinte daca exista o agentie sau ceva asemanator unde asi putea gasi De munca la pret sau lucreare ma puteti ajuta cu vreun sait ms catalin

Daca cineva poate sa ma ajute posibil sa fie agenti ce ofera la renovarea caselor sau apartamentelor contact marianoc954@gmail.com sau 07448340030 catalin multumesc

Nu știu nimi atât de specific, mai ales că eu lucru în domeniul IT. Poate cineva care citește are vreo idee.

BunaCaut un loc de munca in londra am doar insurans nanbar si card bancar. In orice domeniu ‘, depozite, hotel, ferme etc nr meu [editat]

[…] Viața în UK poate fi o recompensă bună dacă știi să fii cumpătat, dacă vrei să evoluezi și dacă tragi tare să găsești locuri de muncă din ce în ce mai bune. Din discuțiile cu colegi și cu vecini am văzut că în UK poți avea viață bună de tot sau viață de șobolan. Depinde de câteva lucruri foarte importante. […]