Umblă vorba în sat că și oameni care au peste salariul mediu ar cumpăra biciclete/telefoane dacă ar fi cineva să le dea la preț mult mai mic decât pe piață.
Până aici e ok, însă îmi atrage atenția un lucru: chiar dacă acei oameni știu că obiectul a fost furat, tot l-ar cumpăra.
Acum ia la un loc toți românașii care știu că telefonul bun, dar ieftin, pe care tocmai îl cumpără la colț de stradă de la țigani a fost furat și îți va da cu virgulă: sunt prea mulți.
O parte dintre cunoștințele mele, când întrebasem mai demult, au spus că nu ar avea bai să cumpere produse mai ieftine, chiar dacă știu că au fost furate. Hopa, tocmai am descoperit cum să îmi micșorez lista de prieteni din offline/online.
Mă auzi scriind adesea despre țigani la modul periorativ, dar acei țigani, români și etnici rromi deopotrivă, nu ar fi putut exista dacă românul nostru nu era o jigodie individualistă, egoistă, mizerabilă, infectă, ipocrită, „descurcăreață”, leneșă, avară, invidioasă, găunoasă sau pur și simplu o rămătoare ordinară.
Dacă vrei să faci un lucru util, atunci nu cumpăra chestii la mâna a doua gen telefoane sau biciclete, dacă nu ești absolut sigur că nu au fost furate. Cere acte, e mai bine așa.
De partea cealaltă sunt indivizii care zic că dacă ți s-a furat un lucru tu ești de vină.
Eu sunt de părerea asta: dacă îmi las/uit/pierd telefonul oriunde în țara asta, nimeni nu are voie să pună mâna pe el decât să mă sune și să mi-l dea înapoi ori să îl ducă la poliție. Orice altceva e furt. Or, furtul e făcut de cineva în dauna cuiva, de hoț în dauna mea, e o acțiune ce vine dinpre un X și mi se aplică mie. De ce eu sunt ăla vinovat? A, că am lăsat un lucru undeva. Și mai și râzi. Eh, meriți o bâtă în cap.
Normal că știu că trăim într-o lume în care se tot fură, dar nu putem să plecăm mereu capul și să zicem: dacă mi s-a întâmplat ceva, atunci înseamnă că o merit, că sunt vinovat EU. Eu? Fuck it, e vinovat cel ce a furat.
Așadar:
– dacă dau de unii dintre amicii mei care spun că ar cumpăra sau cumpără obiecte furate, atunci le zic tai-tai
– dacă dau de amici care zic că X e vinovat ca i s-a furat ceva, le zic tai-tai.
Tot aud, prin blogărime mai ales, de civism, de schimbare, modernism, civilizație, bla bla bla. Atunci e de preferat să popularizăm atitudini care pedepsesc susținătorii furăciunilor. Se poate.
7 răspunsuri la “Jigodenia la români”
Fuck it, man, parcă acu’ descoperi apa caldă. Da, românul ar cumpăra chestii MAI ALES dacă știu că sunt furate. Și da, îi convine foarte mult, din cauza prețului. Iar obiectele nu sunt furate ci ‘găsite’. Și o să vezi multe obiecte la piețele astea second hand de vînzare – telefoane fără încărcător original, fără garanție, chestii de genul ăsta.
Da, eu nu aș cumpăra, pe de altă parte îmi și permit să plătesc pentru ce am nevoie. Dar da, românii care cumpără sunt și ei vinovați de furt cînd cumpără chestii care ȘTIU că sunt furate. La fel, ar cumpăra oricînd fake-uri dacă arată ‘ca originalul’. Problema e în aceeași zonă, deși afectează o persoană în minus (cel de la care s-a furat)
Is suparat mai mult decat de obicei. Stiu cum se intampla chestiile astea si am decis sa nu le accept la mine sau la cunoscutii mei. Fiecare in patratica lui poate face o schimbare. Faptul ca n-ai bani nu justifica furtul.
Am avut in viata asta si zile in care am baut un 3in1 toata ziua si asta a fost, dar nu mi-a stat in cap sa merg la furat.
Aici nu discutam despre descoperirea apei calde, ci despre adaptarea robinetului la apa calda 🙂 la buzunarul cetateanului roman.
Cand ei cumpara ceva furat la un pret redus (de la 1kg de cartofi si pana la masini de lux) se cheama ca sunt descurcareti, dar cand altcineva le fura obiectul furat & cumparat se cheama furt ce pune in pericol siguranta nationala.
Da, aceiasi care prefera sa cumpere lucruri furate plang nevoie mare cand lise fura. Ipocriti care isi merita soarta.
Mai avem destul de mult de invatat din ABC-ul purtarii civilizate. Daca nu se schimba mentalitatea asta conform careia cel mai bine e sa fii smecheras si sa faci invarteli, tara e in deriva. Ne vindem cinstea pe nimic. Cine nu fura sau nu cumpara ceva furat inca e considerat fraier.
Eu unul prefer sa platesc pretul corect, dar sa dorm linistit noaptea in patul meu.
Pe cine prind ca ma face fraier ca nu cumpar chestii furate are scandal cu mine 😀
[…] Suntem noi, românii, curați sau mai curați ca alții? Cel mai probabil că nu, dar dacă ne dorim o țară europeană putem încerca să lucrăm la cele mai evidente dintre lucruri, cum ar fi să ne spălăm sau să nu ne ridicăm deasupra altora făcând mizerii ori având grijă să nu fim de-a dreptul niște jigodii. […]