Categorii
Arhiva Blogging

Tu ce promovezi?

Inițial vroiam să numesc articolul Îți promovezi vecinul?, dar am ales altă formulare. De vreme ce am blog, zic că este potrivit să pomenesc câteva vorbe despre lucrurile pe care le promovăm noi, ca oameni ce avem site personal.

Pornesc de la ideea lui Tudor, care a amintit în destule cazuri de bun simț în blogosferă și de faptul că ar trebui să fim uniți în așa fel încât să putem influența lucruri majore în țară.

Ca să ajungem la ceea ce văd eu dincolo mai avem de tras. Se fac campanii peste campanii, bloggerii fug de colo-colo să aibă faimă, femei, averi, trafic, mai mult trafic, și mai mult trafic și se cam uită că, așa cum amintește și Tudor, suntem tot niște oameni. Slabi și, în destule cazuri, rătăciți. Din 60 000 de bloguri în România nici 400 nu se țin cum trebuie pe linia de plutire.

Cineva ar spune că tot e ceva că ai sute de amici (cel mult, nu prieteni) pe Facebook, Google+, Twitter și în alte zeci de rețele și că lucrurile acestea contează. Da, contează. Și atât. Privesc lucrurile din următoara perspectivă: mergi pe stradă și întreabă pe cineva ce este un blog. Nu te supăra, nu am vrut să dau cu parul. Dar acesta este adevărul: prea puțini știu ce e aia blog, chiar dacă citesc în fiecare zi bloguri.

Discutam într-o anume zi cu Cristi, pe care îl apreciez pentru energia pe care o pune în proiectele sale online. La un moment dat am făcut referire la faptul că o campanie este cu adevărat de succes dacă a ajuns în offline, dacă printre oamenii de pe stradă a ajuns informația că pe bloguri are loc ceva.

Bogdan mi-ar zice că contează mai mult să mărești awareness-ul. Okay, îl mărești între oamenii din online, dar eu mă lovesc de întrebarea care mi-a pus-o un patron de firmă: „Manule, dacă vin la bloggeri, îmi garantează cineva că îmi cresc vânzările în perioada campaniei?” Nu am putut să îi răspund. Prea puțini sunt bloggerii care ar putea garanta lucrul acesta.

Și aici ajung la alt lucru care mă interesează : când promovezi orice, câți oameni din offline atingi? Nu mă refer obligatoriu la cei care nu circulă mai deloc pe internet (deși o campanie puternică ar trebui să ajungă și în planul acesta). Mă refer aici la cei care circulă pe internet, dar nu sunt onlineri. Îi ziceam Florenței la un moment dat că mi-ar plăcea să poți merge pe stradă în Brașov și să întrebi la întâmplare oamenii dacă știu ce este un blog. Yeah, good luck with that.

Eu zic că este frumos să începem cu lucrurile mici și de aproape către departe. Cel puțin pentru mine zic că așa ar trebui să fac. E frumos să participi sau să vrei să faci evenimente, campanii, etc., dar să ai grijă mai întâi de casa ta și de „vecinul” tău. M-am lungit, shoot me 😀 Articolul l-am scris cu intenția de a ne face să promovăm lucruri mai puțin promovate, culese de mine în termenul de „vecin”.

Da, cât de des scriem despre oamenii de lângă noi, dar care fac lucruri, poate mici, însă le fac bine și le fac cu drag? Un lucru este clar: dacă îți place un lucru s-ar putea să îl spui câtorva oameni, dar dacă ceva te-a supărat, să ne ferim pentru că faci tot posibilul să afle toți. Cum am făcut eu aici cu RDS. Ei bine, trebuie să existe și reversul medaliei, să scriem cu tot focul și despre lucrurile sau oamenii care fac lucruri faine.

Ieri povesteam la o bere cu Dani și Marius despre un electrician care mi-a reparat placa de bază de la centrală. Omul știe că lucrez de acasă, dar nu știe că am blog și nici că scriu aici despre el. Încă. 😀 Și da, sunt atât de mulțumit de munca ce a făcut-o și de pasiunea pentru ceea ce face că m-am hotărât să scriu articolul acesta. Dacă vrem să avem influență în țara asta ar trebui să începem să promovăm și lucrurile frumoase din imediata vecinătate: de la vânzătoarea care se bucură că mă vede și până la electricianul care îți povestește cu drag despre aventurile lui cu electronicele.

Destul de multe poziții „contra”, că totul este rău în țara asta, că nu mai are rost și tot așa. Da, acestea sunt lucruri cât se poate de adevărate în România lui 2011 (și e vorba aici și despre mizeriile de doctori criminali care îți cer bani înainte de operație pentru a salva pe cineva drag ție). Dacă vrem să fie schimbate niște lucruri ar trebui să fim mai uniți, să nu mai urmărim atâta preamărirea și să ne construim o voce.

De aceea eu acum promovez un electrician și, dacă e cineva din Brașov și are probleme cu placa de bază la centrală sau alte electronice să lase comentariu aici și îi dau mail cu numărul de telefon. Eu promovez lucrurile care îmi plac și oameni care merită.

Tu pe cine sau ce promovezi?

17 răspunsuri la “Tu ce promovezi?”

Baby steps Manuele ca altfel nu se poate.
Primul pas, din punctul meu de vedere e sa ai o comunitate care sa fie bagata in seama. Aici la Oradea acum se formeaza si incepem sa participam si sa fim invitati la diverse manifestatii/evenimente si lucrul acesta ma bucura.
Cand isi vor da seama „cei care trebuie” de putearea unei comunitati de bloggeri care scrie realitatea nu articole lingusitoare (exceptie superblog evident, care anul acesta e un fel de pupa-l in fund pe sponsor 🙂 // aici exclud asus/amd) fiindca publicul online vrea realitate nu abureala cum scriu majoritatea ziarelor care sunt platite in acest sens.

Eu in primul rand ma promovez pe mine, imi promovez prietenii, apoi comunitatea pe care o reprezint cu mandrie.

… or not?:)

Frumos. Atat zic 😀 Cat despre Superblog, v-am zis eu ca este o competitie in acre trebuie sa inveti sa fii flezibil, chiar daca nu iti place subiectul.

Succes in tot ceea ce promovezi!

Ti-am scris si la articolul trecut ca ideal ar fi sa promovezi ce-ti place, ce te intereseaza. In felul asta scrii cu o anume responsabilitate si se pare ca ajungem la aceeasi parere.
Cat despre mine, eu nu promovez nimic fiindca nu am unde deocamdata, mai dureaza pana cand mica mea jucarie de pe .blogspot va putea sa promoveze ceva, insa cand imi place sau ma intereseaza ceva scriu si eu 2-3 cuvinte.

Important sa folosim blogurile ca o voce distincta. Sa ne zicem pasul. si sa fim multi care fac asta. Atunci vei vedea miscare 😀

Uite de asta am preluat zilele astea cu plăcere leapșa cu primii comentatori și am extrapolat-o puțin. 😀

Ce e trist, că uneori nici în grupurile de blogeri apropiați nu se dă link atunci când se scrie un articol provenit de la o idee a altui bloger. Chiar dacă ideea a venit așa subit de la un comentariu…

Cu produse/servicii e un pic mai greu. Se interpretează prea „agresiv” ca reclamă.
Mie mi-am plăcea mult să dau de bloguri unde găsești review-uri despre mai orice produs/serviciu.
De pildă blogosfera de beauty e imensă… dar limitată la cosmetice. Mai e și o parte pe produse IT… dar multe nișe nu sunt exploatate. Parcă și pe restaurante erau 2-3 chestii.
Eu una nu simt că aș putea face prea multe review-uri pe blog la produse și servicii că parcă s-ar duce stilul… dar când îmi place vreo ceva… mai scriu câteva rânduri. 😛 Sau mai ales când pot prinde contextul de a prezenta produsul/serviciul corelat cu o altă perspectivă.
Pentru că în primul rând eu nu prea promovez ceva anume pe blog… nici măcar pe mine.

Da, mai trebuie sa lucram putin la mentinerea unor legaturi cu ceilalti bloggeri (de link e vorba). Pe bloguri, vrem, nu vrem , tot promovam ceva.

Tin sa cred ca blogul tau te promoveaza in primul rand pe tine, modul tau de a gandi si lucrurile care te intereseaza. Nu te promovezi direct, ostantativ, dar tot o faci. Ca oricare altul de altfel. Blogul meu a fost folosit de multe ori pe post de Cv. Plus ca mai sunt agentii care urmarsc ce scriu si au grija sa imi apara la referali 😛

sa stii ca e complicat… chiar ar fi o chestie, dar de obicei am observat si eu bloggeri incep cu chestii generale, apoi apar cititorii de obicei onlineri si se adreseaza in special lor pentru a castiga simpatia lor, pentru a se bucura de comentarii si alte astea… in definitiv de traficul activ… multi bloggeri prefera traficul activ decat cel pasiv… cu ce m-ar incalzi daca as aveam 2000 de unici pe zi daca nu ar comenta niciunul dintre ei :(, imi place sa socializez in defintiv( imi vei spune ca pentru asta exista retelele de socializare, pe care eu nu activez ca nu-mi plac)
Fireste ca ma bucur cand scriu un articol si ma citesc mai multi oameni, avand sentimentul ca i-am ajutat cu ceva, dar daca te citesc si atat la un moment dat o sa te gandesti care e scopul tau ca blogger sa aduci continut internetului? nu sa te ingrijesti de placerile si pasiunile tale.
Bine e relativ si complicat sa generalizezi :(, dar asa vad eu lucrurile.
De promovat as promova orice m-ar interesa si pe mine.

Da, zici bine ca blogurile exista pentru a crea o cumincare in sens dublu. Loc in care comentatorul poate deveni centrul atentiei sau chiar la un moment dat sa ajunga si autorul unui articol pe blogul pe acre comnteaza.

Treaba cu unicii si cu comentatoriie ste cu dus si intors. Daca e sa te uiti la agentii, cand vad ca ai mii de unici, chiar daca nu prea e miscare tot ai sansa. In schimb, un blog foarte comentat, dar cu putin tafic nu atrage interes material. In orice caz, improtant e sa faci ce iti place si cum iti place. Si sa promovezi lucrurile care ti se par ok sau in care crezi 😀

Eu prefer sa promovez omenia. Visul meu este ca blogosfera sa devina sinonim cu omenia. Eu consider bloggerii cu putin mai multa minte decat ceilalti utilizatori de internet, dar ma doare inima cand vad cum unii se comporta in online la fel ca cei pe care-i evit in offline: legatura de prietenie se bazeaza pe bani si nu pe onoare; frustrari si orgolii nemotivate; identitati dublicitare; iresponsabilitate etc etc etc. Blogosfera este mai mult decat un suport publicitar.

Stai ca nici macar suport publicitar nu poate fi. In afara desigur de cateva bloguri, pentru ca restul sunt aspiranti. Clar, in primul rand ar trebui sa fim oameni si apoi lucrurile vor veni de la sine 😀

[…] articolul lui Manuel despre promovarea în blogosferă, mi-am pus următoarea întrebare: Ce mi-ar îmbunătăți […]

Eu una , pe micul meu .wordpress.com promovez ce imi place… o carte ce o consider buna de citit, un film mai diferit de gusturile persoanelor obisnuite (vezi ultima postare), poate cafeaua ce beu o sa fie urmatoarea tema. Who knows?
Indiferent de ce promovez eu, voi promova sincer, si daca se intampla sa arunc cu noroi in cineva, stiind sigur ca a gresit, voi arunca. De ce? Pentru ca scriu ce vreau, sunt apreciata pentru stilul meu deschis si oarecum nebunesc, iar faptul ca vad aprecierea unora, mie momentan imi e de ajuns. Desigur ca visez la mai mult cu blogul, dar e timp. Blogul a devenit ceva din mine si mereu cand scriu pun putina inima in postare. Ma intreb cati la suta fac asta cand scriu 🙂

Nu prea multi pun suflet. Destul de multi viseaza la bani din blog pe cand ei trebuie sa aiba grija sa isi construiasca o voce. Bravos pentru ca scrii ce vrei si cum vrei si despre ce vrei 😀

O campanie pornita printre blogeri poate ajunge la mult mai multi oameni care nu sunt blogeri ci oameni care citesc pe internet, cat se traforma asta in bani este greu de apreciat pentru ca depinde de foarte multi factori

De aia intreb si eu: cu cat creste vanzarea in afacerea mea daca apelez la campanii pe bloguri?