Pentru orice om pasionat de tehnologie partea de istorie a tehnologiei este foarte importantă. Îmi place să știu cum funcționează tehnologia azi, dar vreau să știu și cum am ajuns aici. Interesant lucru, evoluția darwiniană se aplică și în lumea tehnologiei pentru că interesul economic, cultura, era în care exiști favorizează sau distrug o inițiativă tehnologică.
De exemplu, Microsoft inventase ideea de tabletă pentru masele largi prin anii ’90, cu toate că ideea de ecran tactil era deja folosită de cercetătorii de la LHC încă de prin anii ’70, dar lumea nu era interesată de ea. Abia după ce iPhone a luat lumea pe sus prin 2007 ideea de tabletă a putut fi explorată și fructificată.
Tocmai de aceea am o dată la ceva săptămâni un articol cu linkuri sau filme despre tehnologii de mult apuse ori istoria unei companii sau tehnologii.
Istoria tehnologiei este importantă și dintr-un alt punct de vedere: dat fiind că sunt în Londra, cel mai bun mediu de afaceri din Europa, mai ales că ai și aici VCs, acceleratoare de start-up-uri și tot așa, dacă aș vrea să vin cu o idee de tehnologie, este important ca eu să știu ce a fost înainte.
Trăim vremuri excepționale, mai ales că sunt azi oameni în viață care programau prin anii ’60-’70 computere uriașe cu cartele. Mai sunt unii în viață de pe vremea computerelor electromecanice de tipul celor germane Z1-Z4 ori a celor cu tuburi vidate de tipul ENIAC. Deși vedem că azi se face mare tam-tam cu AI, să nu uităm că inteligența artificială era în vizorul cercetătorilor americani încă de prin anii ’40 când ideea unui computer generalist nici nu era bine conturată.
Mai jos ai noua mea listă de lucruri care m-au interesat în ultimele săptămâni. Sunt vreo 3-4 ore de conținut video, dar le poți vedea la viteză 2x. Nu uita să dai subscribe la acele canale.
Time-lapse VCR:
Flexplay: DVD-uri auto-destructibile
Despre istoria filmului
Ce este electronic ink?
Istoria firmei Samsung
De ce melodiile aveau lungimi de 3,5 minute prin anii ’60? Din cauza formatului în care erau înregistrate în vremea vinilurilor, pe un vinil de 7 inci putea înregistra 3,5 minute de muzică (pe unul de 12 inci, 10 melodii)
50 de ani de comandat pizza prin telefon sau internet (semi-glumă de 1 aprilie 2019)
Despre Ruark Hi-Fi și o scurtă istorie a transmisiunii radio digitale (DAB) din UK
Despre istoria computerelor și Turing
De ce a murit FirefoxOS?
Istoria primului cablu transatlantic
Despre monopolul Microsoft
Cât de mare este Microsoft?
Despre DCC, digital compact casettes
Cassette BGM Systems – 4 oe de conținut audio pe o singură casetă
În anii 70 și 80 puteai descărca jocuri video ascultând emisiuni radio. NOS au fost primii care au făcut o asemenea emisie (canale ca Hobbyscoop în Olanda, Ventilator 202 din Serbia)
Un răspuns la “Istoria tehnologiei: istoria computerelor, transmisie radio audio digitală (DAB), jocuri video prin stații radio”
[…] este să știi despre istoria tehnologiei, dar alta este să înțelegi cum funcționează tehnologia azi. Deși pilele voltaice au fost […]