Când am venit în Londra în octombrie 2015 mă așteptam ca în 1-2 ani să mă mut în Olanda, acolo unde ar fi fost destinația finală. Londra trebuia să fie doar un loc de acomodare cu străinătatea, nu unul în care să stau mult, dar socotelile de acasă nu se potrivesc cu cele de la târg pentru că rareori ai toate informațiile necesare înainte de a ieși din casă.
Aveam o aversiune nespecifică legată de plecatul din țară știind despre diversele experiențe proaste ale românilor și a mamei în Spania, de exemplu. Mi-am zis că nu merită să ies din țară dacă ajung să fiu sclav în străinătate și mi-am mai zis că dacă aș pleca din țară, atunci aș pleca doar pe locul de muncă dorit.
De plecat am plecat și exact pe ceea ce am dorit, adică front-end development. Lucrez la aceeași firmă din decembrie 2015 și am învățat multe despre munca și viața din Londra. Doar nu degeaba am făcut și podcastul Un Român în Londra. Am aflat ce înseamnă viața în Londra, unul dintre cele mai mari și mai scumpe orașe din lume, am văzut britanicii de aproape, am cunoscut oameni din zeci de nații de pe toate continentele, am locuit cu colegi de cameră, apoi singur în altă cameră, apoi cu prietena în garsoniera noastră închiriată.
Au fost și vremuri când, la final de lună, după ce plăteam chiria, facturile, mâncarea și restul rămâneam cu mai puțin decât în România, dar nu mi-a stat gândul de întoarcere. Una dintre minciunile pe care și le zic românii când vin în Londra este „stau doar un an”. După un an românii zic că poate se întorc „la anul, după ce mai rezolv ceva pe aici”. După ceva ani prețuri de 2 – 300 000 de lire pentru o garsonieră sau apartament cu 2 camere în Londra nu par niște chestiuni intangibile. Sunt destui români care și-au cumpărat apartamente în Londra, unii chiar case.
Londra este un loc destul de periculos dacă stai în cartierul nepotrivit gen Barking, Ilford, Dagenham, Einfield, Greenwhich, Croydon, locuri unde riști să fii jefuit seara pe alei sau prin parcuri, dar mulți stau aici dintr-un singur motiv: oportunități.
Întrebi de ce ar sta românii într-un loc unde au loc lupte între găști de cartier, mii de înjunghieri și peste 130 de morți anual, atacuri cu cuțite zombie ori acid, riscul de atacuri teroriste, în câteva cuvinte, de ce ar sta într-un mediu mult mai violent decât ceea ce știm în România? Adevărul este că, deși în Londra violența fizică și riscul discriminării există, per ansamblu oportunitățile și accesul la o viață mai bună sunt mult peste viața din România atunci când tragi linia.
România nu este la fel de violentă precum Londra însă aici îți poți stabili o carieră, poți planifica pentru un viitor pentru că ai parte de o societate care îți permite să te dezvolți și apreciază munca, cinstea și dedicarea. Nesiguranța din România și neamul prost au menirea să îți strice buna dispoziția foarte repede. Politețea britanică, deși ipocrită, are menirea să îți facă ziua mai calmă, suportabilă chiar atunci când ai zile proaste.
Nu este perfect și este imposibil să găsești perfecțiunea în Londra sau oriunde în Vest, însă contează că media lucrurilor de aici este mult peste media lucrurilor din România. Asta trebuie să le zici britanicilor dacă întreabă de ce preferi să stai în țara lor și nu în România.
România a făcut un progres enorm în ultimele decenii, dar adevărul este că tot de crima organizată aka Dragnea este condusă, oricum ai întoarce-o. Nu politicieni corupți, ci de crimă organizată la toate nivelurile.
Am peste 100 de articole scrise despre Londra în ultimii 3 ani și aici includ și show-notes pentru episoadele de podcast.
Înainte de a finalul articolului vreau să scriu puțin despre ceea ce face Londra un plus enorm față de România, cu toate minusurile ei, despre acele oportunități.
Când vorbesc despre oportunități mă refer la:
– muncă: acces destul de ușor la diverse locuri de muncă, mai ales dacă ai ceva calificare, posibilitatea de a evolua pe poziții mai bune;
– școală: poți învăța skill-uri noi, poți merge la una dintre universitățile din Top 10 mondial, poți face cursuri acasă, poți face internship-uri, voluntariatul este un punct important în CV;
– divertisment: Soho este plin de puburi și toate cele, ai West End plin de teatre unde poți vedea actori celebri sub nasul tău, ai acces la parcuri de distracții și tot felul de expoziții ce au loc an de an;
– călătorii: access la o mulțime de locuri în lume prin poziția Londrei, multe locuri de vizitat în Londra iar Oxford și Cambridge sunt la o oră cu trenul/autobuzul distanță;
– networking: o mulțime de conferințe gratuite pentru toate domeniile, unul dintre ele fiind JS Monthly, la care merg uneori, sau Web Standards ori Romanian IT meet-ups și tot așa, la asemenea evenimente de networking se fac contacte și chiar angajări;
– salarii: poziții de manageri sau de directori se plătesc cu 60k până la 200k pe an în funcție de domeniul în care activezi, desigur, tech, fin și fintech plătesc cel mai bine, firme mari au sedii aici;
– cumpărături: tipuri de fructe și legume ce vezi aici te lasă gură-cască; sau multele magazine de orice tip, de la electronice la fashion;
– afaceri: ai un mediu mai bun în care să creezi un start-up, să strângi fonduri și să faci succes cu o soluție bună;
– stabilitate: în caz că te întrebi stabilitatea este fundația pe care poți construi o carieră și o viață bună, poți planifica pentru viitor, știi la ce să te aștepți de la viață. Aici găsești firme care au fost înființate acum 2-300 de ani iar criză în Londra este atunci când inflația trece de 2%, nu când te pomenești că ai inflație de 5% în România și este business as usual. Să nu uităm că în 2-3 ani ne paște o altă criză.
Da. Al patrulea Crăciun în Londra. Câte or mai fi? De altfel, dacă stai în Londra, lasă un comment despre experiența ta aici.
Un răspuns la “Al patrulea Crăciun în Londra”
[…] episodul 60 al podcastului “Un român în Londra” am vorbit despre al patrulea Crăciun în Londra și despre viața din Anglia așa cum o vede Andreea Oslobanu, despre cum cumperi o casă în UK cu […]