Categorii
Arhiva Online Optimism

Bă, ce dracu’ faci cu internetu’?

Dacă creatorii ARPANET și Sir Tim Berners-Lee ar fi știut că stăm pe Facebook și urmărim poze cu pisici 70% din timpul nostru, s-ar fi gândit să ofere accesul la internet doar cu un certificat special de utilizare. Nu au făcut asta și este bine, pentru că, altfel, ce ar mai fi făcut pisicile fără atât de multă admirație?

Pe o notă mai serioasă pot zice că folosesc internetul ca să mă educ, să țin legătura cu oamenii importanți pentru mine și ca să scriu despre lucrurile care mă interesează.

La cât de multă informație liberă există pe internet mă miră că nu suntem o nație de mari literați și bloggeri. Adică, din cele 60 000 de bloguri de care știam prin 2015 nu știu dacă mai există active câteva sute în toată România.

Cum ar fi fost ca 60 000 de oameni să scrie săptămânal despre lucrurile care îi pasionează? Ori doar să dea link către lucrurile care i-au fascinat așa cum făcea Presurfer înainte să dea colțul din cauza cancerului? Presurfer aka Gerard Vlemmings a scris pe blog 15 ani de zile și a publicat ultimele articole la doar ceva săptămâni înainte să se ducă. Acolo dedicare. Pentru asemenea oameni internetul și-a atins țelul.

Petrec mult timp pe net citind știrile din cele peste 200 de surse din Feedly, dar și urmărind cele mai noi filme de la cele 300 de canale de YouTube la care sunt abonat. Sunt atât de multe lucruri noi de învățat zilnic încât aș sta 10-12 ore să citesc și să scriu despre lucrurile care mă interesează și pe care le descopăr.

Sursele pentru Feedly le poți lua de aici iar pe Tehnocultura am publicat lista, acum învechită, a canalelor educative pe care le urmăresc.

Folosesc internetul ca să aflu despre Codurile Plus, să îmi dau seama că Facebook vrea să folosească microfonul pentru a mă urmări sau să râd de unii oameni care își atribuie, pe nedrept, titlul de inventatori ai email-ului.

Folosesc internetul și după strategia promovată de Brian Krebs, cercetător în domeniul securității digitale, strategie care spune că trebuie să îți faci conturi online la bancă și pe rețelele sociale majore pentru a-ți crea o amprentă digitală. Amprenta asta digitală te va proteja în cazul unor atacuri informatice sau a furtului de identitate.

Desigur, folosesc internetul să mă uit la filme, să descarc jocuri sau să cumpăr cărți noi pentru Kindle Android. Multe lucruri faine se găsesc pe internet și, cu puțină grijă, o mulțime de oameni ar avea mult de câștigat. Ar trebui să petreacă mai puțin timp uitându-se la chestii irelevante și asta este inacceptabil, nu?

Ca notă de final: UE, eu chiar țin la tine, dar nu fii copilul prost care interzice memele și implementează cenzura pe internet. Internetul este un loc liber, tocmai de aceea omenirea a putut inventa atât de multe servicii faine.

Un răspuns la “Bă, ce dracu’ faci cu internetu’?”