M-am văzut în situația de a zice „Nu” în multe ocazii în ultimul an. De la prietenii pe Facebook, până la invitatii de a fi membru în ceva echipă editorială. Cu timpul este tot mai ușor să zici „Nu”, nu pentru că ești egoist, ci pentru că studiezi mai bine șansele, prioritățile, resursele și îți dai seama că zicând „Da”, te va duce intr-o situatie nasoală în viitor.
A zice „Nu” la momentul potrivit este o chestie de sinceritate.
Exemple:
– în genere zic „Nu” la prietenii pe Facebook pentru că prefer să am în listă oameni cu care interacționez, nu fani. Fanii sau curioșii au buton de „follow”;
– am zis „Nu” când era vorba să fiu invitat într-o echipă editorială pentru că, dacă am 5 minute să scriu, le voi folosi să scriu pentru mine. Am deja prea multe articole în Draft;
– am zis „Nu” unei colaborări aici în Londra pentru că prefer să rămân la locul de muncă în care sunt și să mă ocup de Tehnocultura mai bine.
Nu vreau să îmi fac timp de altceva, nici part-time. Voința este ca un sac care se golește repede. Nu vreau să ajung o povară pentru oamenii cu care colaborez așa că intru numai în situațiile în care mă pot dedica 100% și pentru mult timp.
Profesional am o serie de priorități, respectiv jobul actual, blogul și Tehnocultura, așa că voi zice în genere „Nu” la tot felul de lucruri care nu sunt în sfera asta. Prefer să fiu sincer și să zic acum un „Nu”, decât să intru în proiecte, să le fac cu jumătate de inimă și apoi să caut vinovati aiurea, prin jur.
Un „Nu” la momentul potrivit îți salvează sănătatea mintală și le permite oamenilor să își vađă de proiecte fără ca tu să îi încurci.
2 răspunsuri la “Un „Nu” la momentul potrivit”
E greu sa spui „NU” pana iti stabilesti prioritatile. Dupa aia devine mult mai usor.
Da, tocmai asta e si ideea. E mult mai simplu asa.