Zău de nu. Chiar dacă nu muncești sau chiar dacă ești plecat din țară, noul Cod Fiscal îti va cere să plătești CASS, adică la Sănătate, în jurul a 66 de lei pe lună sau 792 de lei pe an.
Întrebările care apar la o primă vedere sunt următoarele:
1. Dacă este cineva plecat dincolo de ani de zile va trebui să plătească și el?
2. Dacă cineva renunță la job aici și merge dincolo, tot va trebui să plătească?
3. Ce se va face cu oamenii străzii și cu cerșetorii de la care știi sigur că nu vei scoate banii respectivi?
Iohannis a promulgat legea noului Cod Fiscal, dar nu l-am auzit că atrage atenția asupra unor probleme din noul cod care zice că „toate persoanele care nu obțin venituri vor trebui să depună la ANAF o declarație în baza căreia li se va impune plata contribuției la asigurările de sănătate în cuantum minim de 5,5% din salariul minim brut pe ţară„.
Interesant este și faptul că cei cu PFA-uri, ca mine, vor trebui să plătească acei 800 de lei pe an chiar dacă sunt angajați deja.
Cornel Grama, consultant fiscal din Cluj, le-a zis celor de la Hotnews că „E drept, nu vad cum se pot pune in aplicare, practic, aceste articole, mai ales pentru ca s-ar putea sa aiba o problema de constitutionalitate. Poate ca Avocatul Poporului ar trebui sa se sesizeze asupra acestui fapt , intrucat Constitutia Romaniei la art . 56 alin (2)spune asa : „(2) Sistemul legal de impuneri trebuie sa asigure asezarea justa a sarcinilor fiscale.””
Teoretic reglementearea aceasta ar avea ca țintă muncitorii la negru și agricultorii, dar practic va lovi mao mult în oamenii care au ceva pe numele lor și care deja plătesc orice fel de taxe către stat.
Ceva nu pare tocmai în regulă cu noul Cod Fiscal și presupun că a fost creat pentru a acoperi găuri la buget făcute de neo-comuniști când au făcut marile cadouri către BOR. Eficiență? Nu prea. Va încurca multă lume din cauza penalităților care vor apare. Orice taxă în plus este un minus la calitatea vieții, așa că cineva trebuie să le zică băieților ăstora că ei merg în direcția greșită.