Miercuri seara am cinat la un restaurant frumos numit Am Rosenanger, din Piața Enescu, local cu specific săsesc și măncare bună. Acolo am avut ocazia să îl cunosc deja pe celebrul Răzvan Baciu iar a doua zi am făcut cunoștința cu drona lui.
Joi am fost pe la Trunurile Alb și Negru, am făcut popas în parcul de la Livada Poștei, apoi Elmas și Oktoberfest. Mi-a plăcut mult faptul că am văzut o alee frumos făcută, din asfalt între Turnuri și parcul din Livada Poștei. Plus tufișurile tăiate de ambele părți.
UPDATE: poți vedea ce postăm pe Facebook dacă urmărești hashtagul #prinbrasovulmeu. La fel și pe Instagram și Twitter.
La Turnuri am avut ocazia să vedem Brașovul de sus, priveliște de care nu te saturi, chiar dacă ești brașovean și am fost vizitați de colegii de la TVS Brașov. Să afle și telespectatorii faptul că bloggerii ne vizitează. 😀
Poze de la turnuri:
Apoi am fost la Elmas, firmă despre care știam că face numai ascensoare. Nu mică mi-a fost supriza să aflu că este o firmă cu capital românesc 1–% și că a pornit cu 12 asociați, dintre care 9 sunt pensionari, dar care încă muncesc acolo și alți trei care s-au dus într-o lume mai bună.
Mi-a plăcut să aflu despre pasiunea celor ce au pornit Elmas de la directorul Marton Geza. Cei 12 asociați au stabilit un cod al lor de la început, lucru ce le-a permis să dezvolte firma la nivelul la care este acum: 300 de angajați în țară, fac ascensoare, poduri rulante, parcări tip ascensor pentru automobile, „tuning” de stivuitoare, prototipuri de asceonsoare.
Cei 12 sunt romăni, maghiari și sași și de patru religii diferite. Este interesant cum un grup heterogen de tipul acesta a putut construi instituție ca Elmas. Despre clădirea-showroom unde am fost invitați ni s-a spus că nu are ferestre pe nicăieri și este una dintre cele mai ecologice clădiri din Brașov.
Ca să îți dai seama de nivelul civilizației dintr-un loc te duci la toalete. Este o regulă care se poate aplica peste tot. La cei de la Elmas au aparat care curăță automat colacul după ce l-ai folosit.
Discursul domnnului Marton a ținut destul de mult timp, dar nu ne-am plictisit pentru că am avut multe întrebări legate de siguranța lifturilor și legate de proiectele Emlas. Este interesant de văzut și propunerea Emlas pentru Brașov 2021: un joc de șah imens în care piesele au 3 m înâlțime și care este înconjurat de o scenă unde pot sta mii de oameni. S-ar face, astfel, un turneu internațional de șah televizat. How cool is that?
Cei de la Elmas făcut și parcări automate de biciclete, parcări auto care îți duc mașina pe balconul tău. Ni s-a spus că dacă ai nevoie de orice legat de ridicat sau stranportat dintr-un loc în altul din casa sau firma ta, atunci ei găndesc proiectul și îl aplică pentru tine. De exemplu, au făcut o parcare pentru o casă cu spațiu mic în jurul ei. Chiar sub gaxon se află parcarea care se ridică atunci când te apropii de curte.
Costurile asceonsoarelor și podurilor rulante variază de la 10 000 până la 2 milioane de euro, mai ales că Elmas are clienți mulți din zona industrială. Ni s-a povestit de Harvester, un robot silvic cu braț lung de 30 de metri care ia copacii maturi, îi curătă direct în pădure și îi pune în remorca din spatele său.
Dat fiind că lifturile din blocurile din Brașov sunt expirate deja, am și întrebat dacă i-a contactat cineva pentru schimbarea lifturilor. Este drept că pretul unui lift nou de la Emlas depășește 10 000 de euro, însă ei acceptă și plata în rate. Asta ar ajunge la 5 euro/lună de apartament. Sper să se schimbe cât mai multe lifturi în Brasov.
Poze Elmas:
Ar mai fi multe de zis, dar în mod sigur am rămas fașcinat de cultura și modul de abordare de la Elmas. Asociații nu și-au luat vile, ci au reinvestit constant profitul iar angajații care vin cu idei bune le și văd aplicate. Voi avea și un episod despre ascensoare în viitor, așa că să te aștepți să îl vezi pe domnul Marton la TVS Brașov în curând în cadrul emisiunii Tehnocultura.
După Elmas am plecat la Oktoberfest. Dacă ziua era pe jumătate plin, seara nu puteai arunca un cibrit. Voie bună, multă bere, căldură enormă de la toți dansatorii de acolo, unii pe mese, alții pe scaune. Când ajungi la Oktoberfest nu uita să iei un Wurst măcar.
Foarte mulți oameni erau și în jurul Cortului unde am avut mesele rezervate. La Oktoberfest vei auzi sigur Țicke-Tacke până ai să te amețești. Bloggerii prezenți au primit și halbe cu stickelere Oktoberfest și Social Mdia Brașov ca să țină minte vremurile faine de aici.
Pozele Oktoberfest:
Bonus: cu ce mi-am început ziua 1 de #prinbrasovulmeu. Fain mic-dejun pregătit acasă de pisica mea 😀
#prinbrasovulmeu este un eveniment organizat de Social Media Brașov și susținut de Oktoberfest, Clubul Economic German, Elmas, Ciucaș, Selgros, Dino Parc Râșnov, Kartbahn Kronstadt, Casa Viorel, Centru Echitație Cristina Râșnov, Primăria Râșnov, Hotel Ramada, Telecabină Tâmpa.
Un răspuns la “#prinbrasovulmeu 2015, Ziua 1: turnuri, Elmas și Oktoberfest”
[…] va povesteste mai pe larg cum a fost la plimbarea de “dupa ziduri” si la Elmas, o fabrica de ascensoare si poduri rulante […]