Cred că în fiecare an apare un val de nemulțumire justificată la adresa Zelist. Am testat serviciul mai demult și mi-a plăcut la partea cu mențiunile, dar mi s-a părut că viewershipul estimat era prea mare. Mult prea mare.
De curând Efu s-a supărat pe ei și propunea oamenilor să nu folosească Zelist:
Văzând acest top îmi dau seama de ce o firmă serioasă, care vrea succes în Social Media, nu ar trebui să folosească…
Posted by Ovidiu Eftimie on Thursday, August 13, 2015
Critica principală adusă este cea legată de topul Zelist și de modul în care calculează numărul de vizualizări avute de un anumit articol pe rețele sociale. Mi-a dat impresia că dacă un articol a fost dat pe Twitter de 3 oameni, fiecare având 20 de urmăritori, viewershipul estimat de Zelist număra 60, deși este clar că nu toți urmăritorii l-au citit și nici nu poate fi văzut de toți.
Pe Twitter linkurile zboară repede așa că din 20 de urmăritori ai avea noroc dacă unul vede articolul preț de ceva secunde în fața ochilor. Și nu tot timpul cei 20 sunt online. Și nu tot timpul cei 20 se duc în jos în feed să vadă ce s-a mai postat.
Deocamdată Zelist oferă un top care nu este reprezentativ pentru România, ci doar pentru un anumit grup de oameni. Cum nu vor să ne spună cum calculează viewershipul/reachul de sute de mii sau milioane de oameni la articole care au primit 25 de share-uri nu putem spune decât că ei aplică metoda specificată de mine mai sus: pentru fiecare share/RT nr. followeri = nr. cititori.
Păcat. Ar fi putut fi un tool pe care să-l folosim cu toții cu încredere.
Efu mai zice că like este mai important pentru viralizare, Dorin atrage atenția că el, cu toate că este în lista Zelist, nu apare în top, deși are numărul de vizualizări potrivit pentru top, Vali atrage atenția că clienții sunt păcăliți de topurile și rapoartele false ale Zelist iar Arhi este supărat pe faptul că topul Zelist, deși nu este reprezenttiv pentru blogosfera de la noi, este vândut ca și cum ar fi un top real.
Pai, și atunci ce faci? Folosești un bit.ly, goo.gl, Google Analytics.
PS. Știu un om capabil care ar fi urmat să facă un tool care să calculeze numărul real de vizualizări în cadrul campaniilor. Sper că nu a abandonat ideea. Oricum, ideea presupunea să instalezi un cod în articolul scris în așa fel încât să se poată scoate de la calcul cititorii duplicați. Vom vedea.
4 răspunsuri la “Zelist fight. Again.”
Nu m-a interesat niciodată zelist.
Întrebare: Cum fac să nu mai apar în zelist?
Dai mail catre ei si te vor scoate din lista.
In zashit top pe primul loc e un blog care are ultimile doua articole publicate , unul in aprilie si celalalt in iunie si un total imens de 6 (sase) articole in tot anul 2015.
Chiar ii mai ia cineva in serios ?
Mai sunt unii care platesc pentru asa ceva ?
6 articole pe 2015? Se pare ca zelist nu a auzit de QDF de la Google.
QDF – query deserves freshness, adica sa fie in top ceva cu autoritatea, dar care este si nou.