E vorba de acei oameni care lasă comentarii în codurile javascript, în codurile sursă ori in HTML. Când ai de făcut un minim de troubleshooting asemenea lucruri îți pot salva ore întregi de bătăi de cap, mai ales când nu știi javascript, de exemplu.
Am avut de rezolvat un caz ciudat în care codul javascript și-a făcut de cap. Cu ajutorul Inspect Tool și a unei clase CSS denumită sugestiv „equalizer” am putut să îmi dau seama că rolul codului era să creeze două coloane de aceeași înălțime, dar încurca treburile în loc să ajute.
Oamenii care știu să scrie cod frumos, descriptiv și au grijă de cei ce vin după ei merită toate mulțumirile. Nu găsești chiar așa de des asemenea oameni.
Cum știu numai HTML/CSS și înțeleg, uneori, algoritmul din spatele unui cod javascript am ajuns să aflu de Object Oriented CSS, cu explicații și detalii aici și aici.
Object Oriented CSS sau OOCSS nu este decât un CSS care are niște cerințe minime de estetică, logică și organizare a codului. Nu, nu e totuna cu Sassy CSS (SCSS, un tip de CSS ce folosește variabile și altele, mai modern decât SASS – indented CSS ). În OOCSS tu ai grijă să creezi cât mai puțin cod grupând stilurile pe care le întâlnești des sub aceeași clasă.
OOCSS nu prea folosește id-uri din această cauză iar codul HTML este încărcat, numai cu puțin mai mult, de clase în elementele HTML. În loc să definești un link ce arată a buton cu id=”butonVerdeMic”, vei avea ceva în genul class=”buton verde mic”, tu având libertatea de a folosi clasele .buton, .verde și .mic într-o mulțime de contexte.
La fel, cei care făcuseră codul unde găsisem repede problema foloseau OOCSS. Nu mulți fac asta și e chiar interesant de învățat modul în care bootstrap pune în aplicare OOCSS și principiul DRY (Don’t Repeat Yourself – mod de abordare prin care părțile ce se repetă des trebuie incluse într-un fișier/cod/clasă de bază care să fie folosită oridecâte ori se face referire la ele, făcându-se astfel economie de spațiu și resurse).Pe viitor vreau să aplic bootstrap pe acest blog.
Așadar, dacă vreodată trebuie să lucrezi la un site și faci modificări, nu uita să lași câte un indiciu, prin numele de clasă sau id sau prin comentarii, în legătură cu ce ai de făcut. Oamenii ce vor veni după tine îți vor mulțumi.
Să nu uit: se caută developer. El trebuie să știe lucrurile de mai jos:
* Unbeatable PHP coding skills
* Incredible experience with MySQL scalability and performance
* Supreme know-how of OOP
* Magnificent abilities in CSS3/HTML5/jQuery
* Extraordinary insight of MVC Frameworks
Daca ești priceput în ale programării trimite un email la hr[at]highcontrast.ro ori intră pe site-ul High Contrast. succes!
8 răspunsuri la “Oameni grijulii în lumea HTML/CSS/JS + se caută DEV”
AAA, subtitrarea cand o publici? 😀
Se traduce simplu prin: lasa curat in urma ta si fa lucrurile asa cum ar trebui facute 😀
Aha. Pai zi ma asa sa inteleg si eu! 🙂
:))
Majoritatea fac o compresie a css-urilor, scotand astfel toate spatiile libere… Eu unul, am ajuns dependent de FireBug (extensie Firefox).
Folosesc Inspect Tool de la Chrome (care foloseste Blink si nu Webkit, mai nou) si ma descurc binisor.
Firebug ftw dupa parerea mea 🙂
Probabil asa fac freelancerii’… doar asa se explica. Majoritatea care lucreaza la o firma sunt cam obligati sa scrie cod identat si comentat.