În articolul de pe Unlike Us poți afla că utilizatorii Fourquare plătesc serviciul tocmai prin utilizarea lui și prin recomandările+check-in-urile făcute acolo. După unii, un follower de Twitter poate avea valoarea de 2,5 dolari iar un fan al paginii de Facebook poate valora și cel puțin 4 dolari.
Calculele sunt oarecum arbitrare și nu trebuie luate mot-a-mot, ci trebuie aplicată o metodologie asemănătoare. Vezi cât plătești pentru a aduce fani noi și pentru a interactiona pe pagina de Facebook, de exemplu, apoi vezi câti promovează sau cumpără de la tine și faci raportul. Acolo ar trebui să fie valoarea unui fan.
Pe net nimic nu este gratuit.
Tot ceea ce crezi că este gratuit este plătit de tine într-un fel. Iau exemplul obișnuit.eu. Eu scriu articole, tu le citești fără să dai un ban și, poate, pleci mai educat de aici. Ai primit informație gratuit. Ei bine, tu mi-ai plătit în alte moduri, dacă nu prin bani: ai citit articolul – intri în statistica din zi la partea vizitatori unici, ai dat share pe Facebook sau Twitter – ai făcut promovare pentru mine, ai lăsat comentariu – ai mărit credibilitatea blogului și ai ajutat la construirea autorității acestuia.
Pe scurt: fiecare vizitator îmi plătește pentru faptul că citește blogul. Nu totul se învârte în jurul banilor iar schimbul de valoare se face în multe planuri.
Care ar fi valoarea efectivă în bani? Mi-ar fi greu să cuantific, pentru că nu monetizez blogul acesta. La fel, nu s-au făcut încă statistici să aflăm cât ar costa un share pe Facebook sau cât ar valora un comentariu. Formula ar trebui să țină cont că un share și/sau un comentariu este mai valoros decât simpla vizită a articolului.
Tot așa, se spune că tu utilizezi Facebook în mod gratuit și reclamele Facebook însistă să zică asta. Adevărul este altul. Facebook îți pune o platformă la dispoziție, îți aruncă termenii și condițiile în brațe iar tu plătești cu: timpul tău – intră la statistici de engagement, numărul de prieteni pe care îi ai – statistici de network, interactiunile pe care le faci – tot engagement, datele despre tine pe care le introduci – reclame pe care le vezi în sidebar.
Google. Ai gratuit o mulțime de servicii bune, excelente chiar. Pentru asta ai adus mulți prieteni să viziteze motorul de căutare. Toți intrăm la număr și acum Google are cel puțin 90% din piața motoarelor de căutare în .ro. Noi, cei mulți, suntem buni ca număr. Google câștigă bani de pe urma reclamelor pe care ni le arată. Dăm clic pe reclame și validăm, în acest fel, compania ca generator de trafic/vânzări în ochii proprietarilor de site-uri.
Tu, ca user obișnuit, plătești Google tocmai prin utilizarea lui. Tu, ca deținător de website-uri de calitate, plătești Google pentru traficul primit tocmai prin faptul că îi permiți să îți afișeze pagina în index. De citit și cum Google plateste francezilor pentru a le afișa paginile în index.
Netul este gratuit au ba?
13 răspunsuri la “Minciuni care îmi plac: pe net totul e gratuit”
Eu știu una și bună: plata în bani e cea mai ieftină!
Plata de altă natură este, indubitabil, cea mai scumpă! 😉
Da, in multe cazuri plata in rice altceva ni se pare mai ieftina, dar are valoare mai mare. Mai ales cand pui timpul la lucru, de exemplu.
Ca SU2 pe Foursquare, îți garantez eu că (cel puțin deocamdată) din România Foursquare nu vede nici măcar un ban de pe urma check-in-urilor utilizatorilor. Asta pentru că românul e cu capul în colțuri și nu vede un avantaj în folosirea acestei platforme. În schimb, check-in-ul pe Facebook i se pare mai interesant. De ce? Habar n-am.
Pe FB e tot omul, de aia da check-in acolo. Doar ce crezi?
Eu zic ca asta e frumusetea internetului. Publicitatea online si statistica au reusit sa creeze o industrie in care utilizatorul nu plateste decat cu prezenta lui.
S-au deschis astfel o gramada de posibilitati pentru servicii si site-uri de continut pentru care nimeni n-ar fi platit vreo data dar fara de care acum nu ne imaginam cum am putea trai. Cum ar fi chiar google.com, facebook sau orice client de messenger sau email.
Sincer, cati dintre noi ar fi platit pentru yahoo messenger, cautari de site-uri sau email? Nici macar n-ar fi ieftine 🙂
Sau cati dintre noi ar plati sa citeasca un blog? Exista exceptii desigur, dar fara publicitate 99% din bloguri nu ar exista, chiar daca multe din ele au continut de calitate.
Bineinteles ca e loc si de abuz. Google e civilizat, strange date anonime cu care lucreaz strict algoritmi. Acele date nu se partajeaza cu nici o entitate third party si teoretic nu e nici o problema.
Dar nu toti fac asa.
La partea cu plata onlien pot zice ca, in afara de faptul ca utilizatorul plateste cu prezenta, utilizatul este o modena in toata afacearea asta. Bine, mai degraba ceea cee face el se oate folosi ca moneda da schimb.
Cred că uiți de una dintre cele mai importante resurse folosite pe post de monedă când e vorba de online: Timpul! Pentru că e greu să creezi conținut online automat, cu ajutorul roboților.
Și nu degeaba majoritatea freelancerilor își calculează tariful la oră.
Da, la nevoie pun in calcul: timpul dedicat blogului, vizitatorii, engagementul, autoritatea si apoi vad ce bani cer pentru un articol. 😀
In curnd cred ca o sa renunt la facebook din motiv ca nu prea mai ai confidentialitate cu prieteni ca ii ai in lista , in fine cred ca G+ va fi noul site de socializare
Nimic nu este gratuit in lume si cea mai scumpa plata este cea in timp
Netul nu este gratuit, doar pare. Foarte competent ce-am citit aici :). Un urmăritor pe Twitter costă întradevăr între $2.5 – 4. Asta a fost o paranteză fără legătură cu articolul de pe cnet, unde era estimat la valoarea asta pentru daune.
Imi place partea cudaune si ca, pentru asta, un follower de Twitter costa X dolari. Raspunsul este altul: nu platesc nimic pentur nici un follower atat timp cat numele meu este atasat de un cont de Twitter. Punct!
Bine punctate aspectele legate de costurile pe care le platim in bani, in timp, in reclama gratuita sau in orice altceva. Daca nu am dori sa ne afirmam in fata altor persoane, sa socializam cu alte persoane nu ne-am incarca cu aceste costuri. Eu cel putin accept aceste costuri si nu am incercat niciodata sa le cuantific in bani, nu cred ca merita sau ca este nevoie.