Nu cred că este site sau blog care să nu aibă în footer acea linie obligatorie: ” Copyright © 2011 „. Și totuși puțini știu la ce se aplică. Varianta scurtă: să prevină furtul de materiale.
Știai că copyright-ul are o istorie destul de mare și că este una dintre cauzele pentru care povești din folclorul universal au devenit simple produse? Așa cum vei vedea în filmul de mai jos copyright-ul a fost inventat pentru a proteja operele autorilor împotriva furtului/copierii în scopul asigurării unui trai de pe urma vânzării acestor lucrări. Și asta cu condiția ca autorii să facă publice lucrările. Varianta destul de lungă o găsești pe Wikipedia.
În genere copyright-ul (drepturile de autor) este numai pentru o perioadă limitată (28 ani sau mai mult), dar se pare că există și cazuri în care s-a extins perioada, cum s-a întâmplat la Star Wars. Filmul explică destul de bine ce este copyrightul și de ce, până la urma urmei, și noi bloggerii avem dreptul de a fi protejați împotriva furtului.
Cum ne putem proteja? Aici vii cititorule în joc: ce metode de protecție știi? Până să îmi zici în comentarii urmărește filmul! Via [CGPrey].
13 răspunsuri la “De unde vine ideea de copyright? [video]”
Multam’. Copy pe blog il las la latitudinea deontologiei online. Dispun de unelte penru sanctionarea celor care se intrc cu gluma si le multumesc celor care preiau o parte dintr-un articol cu link catre sursa.
Asa zic si eu ca este corect 😀
aici e o problema
Dupa 1998 vad ca e dupa moartea autorului inca 70 de ani
Eu is considerat mort de cand mi-am deschis blogul deci teoretic am intrat in perioada aia cu 70 de ani :((((((((
nui corect baaa 🙁
Lasa, ca nu mai traieste mortul chiar ATAT :))
Cat timp continutul este unul original, ar fi normal sa beneficieze de legea respectiva. Hoti, exista peste tot, atat in viata reala cat si in cea virtuala.
Daca cineva considera ca merita sa copieze ceva din minunatele mele opere, e liber s-o faca daca atata poate. Normal, as prefera ca macar sa puna niste ghilimele daca altceva nu stie.
Am dat de cateva cazuri si am folosit Trupa de Soc ca sa ii linistesc 😀 Da, daca tot ia de la tine macar sa te invredniceasca cu un link. Sunt ttousi destui hoti si trebuie linistiti.
din pacate asta nu este suficient… mi-am „protejat” un blog si cu creative commons si tot degeaba… n-ai ce sa le ceri reta…ilor care copiaza continutul. Macar sa puna backlink spre sursa originala… dar na, ce pretentii sa ai de la asemenea oameni ? 🙂
Ai pretentia sa le pice site-ul, nu?
in ziua de azi e mai usor sa copii decat sa produci ceva! Deci fiecare e comod in sinea lui… si recurge la practici mai putin etice!
Sunt ceva sanse sa folosesti javascript ca sa obligi omul sa nu copieze de la tine. chiar stiu doi oameni care pot face lucruri extraordinare in directia asta 😀
Eu nu am. Dar știam de mult că nu sunt blogger. Nu în adevăratul sens al cuvântului perceput de majoritate. 😀
Tu esti mai blogger decat unii care se dau sefi pe online, asa ca se aplica si la tine 😀
[…] Continentele ar fi, conform definiției, mase mari de pământ separate de oceane. Ooops, vei vedea că treburile nu sunt așa de ușor de caracterizat. De fapt, diferențele culturale joacă un rol foarte important în crearea unei separări a continentelor. Cum puțină cultură generală nu strică niciodată și este binevenită pe blogul meu fac pomenire și către un alt film educativ de la CGP Grey: Despre copyright. […]