Categorii
Arhiva Infografice

Vorbești de Linux și XP își bagă nasul [infografic]

Este ciudat cum și în zilele noastre se mai folosește XP, și încă foarte mult. Deși Linux este personajul principal în infograficul de mai jos, este clar că mai are mult de luptat până să ajungă șef peste platformele desktop.

Mi se pare mie sau se prevestește ceva? Am avut Linux ca subiect de discuție de cam multe ori în ultima lună, mai ales că Ubuntu este foarte ușor de folosit. După ce îmi iau hard nou (HDD, nu incă SSD) cred că îmi pun și Linux.

Uitându-mă la imaginea de mai jos m-am întrebat dacă nu cumva telefoanele ar fi fost mult mai scumpe având un sistem de operare care nu era open source. Deși mulți nu știu, noi se întâlnim cu acest sistem de operare de mai multe ori decât am vrea să recunoaștem. Aproape toate site-urile pe care întrăm ajung la noi de pe servere ce rulează Linux.

Infograficul a fost realizat de către MBA Online, un site informațional creat pentru cei care vor să facă studii masterale în afaceri și administrație. Așadar, să ne bucurăm că lumea mobilelor este în mâinile atotcodatului Linux.

Created by: MBA Online

22 de răspunsuri la “Vorbești de Linux și XP își bagă nasul [infografic]”

„este clar că mai are mult de luptat până să ajungă șef peste platformele desktop”

Pot sa te contrazic? Nu va ajunge niciodata sef… nu are cum. Doar daca dispare windows-ul de pe piata… altfel, n-are cum

Eu zic ca ar putea, mai ales ca cea mai v=noua varianta de Ubuntu este foarte… Windows like. E vorba si de ceva marketing agresiv aici. De aia ar avea nevoie Linux ca sa ajunga in preferintele oamenilor!

Manuele, incearca sa vezi Ubuntu 🙂
E rapid, e elegant, e diferit.

Eu am Windows 7 si Ubuntu Linux.
Principalul OS e Ubuntu.

Imi pun Sefu, sa traiti. Daca vreau sa evoluez trebuie sa invat si Linux cat de cat. dupa ce imi iau hardul nou 😀

Mi-am încercat și eu norocul cu Ubuntu doar că era pe vremea când eram games addicted și toată frenezia a durat o săptămână și nu mi-am mai încercat norocul cu linux.
Probabil o să trec iarăși pe linux în curând pentru că e mult mai rapid și mult mai stabil + e și gratis + îmi place să-mi bat capul cu software nou.

Ideea este ca daca esti geek, Linux este o parte importanta din viata ta. Macar si pentru motivul ca exista o alternatica la MacOS sau Windows.

Îmi place cum toată lumea ridica în slavi linux-ul fără sa aibe prea multe idei despre el, mai ales ubuntu, dar de la pozele și prezentarea frumoasa de pe site-ul oficial la utilizarea de zi cu zi, este cale lunga… Acum, dacă folosești un PC doar ca sa pornești un browser, alternativa logica este sa folosești un linux (recomandarea mea ar fi linux mint, derivat din ubuntu), dar dacă vrei sa faci mai multe și nu prea le ai cu calculatoarele…. mai bine iti vezi de windows…

Da, ce-i drept dintre cele doua Windows e mai friendly :)) Am mai avut Linux pe calculator in urma cu ceva ani, dar ma plictisisem sa tot scriu la consola asa ca l-am abandonat. Acum il voi reinstala. Era un joc interesant ep el cu programarea unui robot. jocurile sunt facute sa mearga pe Windows, si asta a fost un motiv epntru care nu m-am lipit de Linux.

Cand vor fi mai multe servere decat desktop-uri atunci linux-ul o sa fie in top, pana atunci ne „balacim” in windows si ubuntu. Linux „curat” RedHat e foarte stabil , dar din pacate e mai dificil. Am avut acum cativa ani cateva servere de linux si am invatat cate ceva, dar e nevoie de timp sa-l inveti.Oricum nu incercati in linux rm -rf * or kill -9 -1 🙂

Kill nu suna abine :)) Am sa tin minte sfatul 😀

Oricum, Linux-ul este frumos, dar sunt foarte multe comenzi care ne-ar putea baga in CEATA :-))

Daca vb de linux „curat” Red Hat, nu stiu daca poti sa-i shimbi font-ul, si e folosit pentru servere, nu pt desktop-uri 🙂

@Red Hat e o distributie comerciala… sunt versiuni ca Ubuntu, Fedora etc. care sunt user friendly.

E de la cei care au facut infograficul.

Trecand peste „probleme” clasice pe care le are linux-ul (nu are rost sa le enumar ca sunt stiute) sigurul lucru care ma tine inca departe de a folosi linux este sistemul foarte prost de font-uri.

In cazul meu 80% din timpul alocat PC-ului este ocupat de navigarea pe internet si va pot spune ca site-urile se vad mult mai prost sub Linux, atat de prost incat te face sa renunti. Probabil vor aparea cativa pe aici care vor spune ca poti folosi fonturile din Windows si sub linux, da se poate dar nu arata la fel (nici pe departe).

Lasa ca o sa vad dupa ce imi instalez. Pana atunci nu e rau sa strang cat mai multe pareri 😀

Daca nu ai mai folosit linux pana acum iti recomand totusi Linux Mint, e o versiune de Ubuntu care include si codecs, flashplayer etc.

Amuzant :))

Folosesc Ubuntu de peste 3 ani… Si pe cei din firma i-am convins sa-l foloseasca.. Mai ales ca licentele pentru Windows erau legate de firma si odata schimbata firma, trebuiau alte licente 🙂

In ultimele variante Ubuntu este o alternativa destul de puternica pentru Windows… Insa nu este pentru jocuri… desi sunt jocuri cu duiumul si pentru Linux… dar nu gen FIFA 🙂 La jocuri am renuntat acum mai bine de 5 ani, cand am stat o saptamana pe un joc sa-l termin. Mi-am zis ca imi omoara prea mult timp din viata…

Si ultima varianta de Ubuntu te intreaba la instalare daca vrei sa instalezi Flash Player, codec-uri etc… de ce? Flash, etc sunt produse licentiate, iar Ubuntu e FREE !!! adica nema soft licentiat in Ubuntu. Cum e „codat” / denumit Ubuntu? Pai ies variante in aprilie si octombrie anual … deci Ubuntu 7.04 e varianta din 2007 luna aprilie… ubuntu 11.04 e din 2011 aprilie… ubuntu 11.10 e ultima varianta din octombrie 2011… plus cateva variante LTS (Long Term Support) care sunt extrem dar extrem de stabile si apar odata la 2 ani… si au suport (actualizari) vreo 5 ani de la data aparitiei… adica 2006 – 2008 – 2010 si urmeaza 2012 – Ubuntu 12.04 LTS…

Ca sa nu mai spun ca si parintilor le-am pus Ubuntu… erau putin nemultumiti… dar cand au vazut ca isi fac treaba si nici nu mai au probleme cu virusi si alte balarii… Pa Windows…. Iar alt prieten programator foloseste Mac OS – tot derivat din Unix ca si Linux… si Windows NUMAI in Virtual Box :)) doar pentru testare programe, eventual programare sub Windows… dar SO principal e MAC… Ca sa nu mentionez ca de 2 ani de cand am pus Linux-ul nu la-m reinstalat… In timp ce pe laptop-ul cu Windows… crazy… So… enjoy life.

poftim un link spre ce inseamna LTS la Ubuntu … Nu am incercat alte variante… Ubuntu Mint, etc… imi place sa merg direct la sursa, nu la intermediari… dar am auzit ca ar fi mai usor de manuit… desi toate variantele sunt tip desktop… https://wiki.ubuntu.com/LTS

La munca avem pus virtual Box si cu Ubuntu 11 LTS. Sefu m-a invatat cate ceva. Inep incetul cu incetul sa prind ideile. Tot pentru jocuri inca am Windows. Sper sa se schimbe situatia in viitor si sa iti permiti sa joci foarte bine jocurile si din Linux.