Se pot întâmpla multe păcăleli pe net. Cel mai important în partea cu escrocheriile este că tu participi și, uneori, nu îți dai seaam ce faci. Primesc mailuri de la spammeri sau escroci, mailuri care ajung in spam. Toate oferă premii de milioane, toate îmi dau pe tavă averi din Nigeria sau mă anunță că am un colet de primit. Un simplu Fuck you trimis înapoi mă distrează când chiar nu am ce face.
Când dai de un mail/știre care este prea frumoasă ca să fie adevărată, atunci fii sigur că este exact ce cauți. E salvarea ta. Este ce ți-ai dorit ca să scapi din probleme. Numai că se întâmplă un lucru: naivitatea ta te duce în probleme mai mari. Nu. Nu ai nevoie de soluții magice. Majoritatea soluțiilor magice te vor umili bine de tot. Și dacă pățești același lucru de două ori… trimite-mi și mie o donație de 1 milion de euro.
În infograficul de mai jos, creat de către Better Business Bureau, vei vedea cele mai mari 10 escrocherii folosite pentru a te pune în situația de victimă. Cele mai multe funcționează în felul următor:
- te prind cu o frază deșteaptă – „clic aici pentru un iPad gratuit”
- te pun să faci un pas în plus – „doar încă un pas să pui mâna pe iPad”
- te trimit către alte site-uri – „se pare că nu ești logat”
- te păcălesc – „loghează-te aici”
- și fug – „ups, se pare că nu a funcționat logarea (dar datele tale de la bancă, pin-ul și altele le-ai dat deja). Well done!”
Date în genul PIN și alte detalii care pot duce către contul tău nu trebuie date niciodată nicăieri. Am cont de Paypal. Primesc și fac plăți, dar nici lor nu le-am dat codul PIN de la cardul meu. Doar câteva detalii care să demonstreze că am un cont de bancă (seria de cifre de pe fața cardului și cele 3 cifre de pe verso- atât). Vezi în infograficul de mai jos cum se petrec în amănunt escrocheriile. Be safe! Via [Mashable].
Top Online Scams [Infographic] compliments of Better Business Bureau
3 răspunsuri la “Topul escrocheriilor online [infografic]”
De ce ai da codul de pe verso? E folosit pentru a face plati electronice. Daca dai numarul cardului, numele tau si data de expirare (+ codul de 3 cifre de pe verso) atunci pot sa faca plati electronice folosind cardul tau.
Nu cred ca ma insel, pentru ca asa imi platesc toate facturile si achizitiile online.
Da, dar e vorba de paypal aici, nu de un site anonim 😀
Asta ar merge corelat cu studiul despre ce consideră oamenii date personale… foarte puțini sunt informați. Și lipsa de informare costă prin chestii de genul.