Categorii
Optimism

Inflație

Unul dintre motivele pentru care am vrut să mă mut în UK a fost tocmai faptul că avea inflație mică spre zero. Mă minunam prin 2015-2016 la inflația zero și mă uitam curios la mărirea de salariu de 1-2% pe care firma o oferea automat tuturor angajaților ca să acopere inflația.

Apoi a venit brexitul, covidul, recesiunea și uite că UK are inflație de 9.2%. Venind din România, unde am trait vremurile hiperinflației anilor 90, o inflație de genul nu mă miră, dar este surprinzătoare pentru o țară ca UK. Desigur, toate țările au inflație mare în perioada asta.

Dar sunt două lumini la capătul tunelului, undeva de prin vară încolo: în primul rând multe firme vor mări automat salariile cu ceva procente bune, poate chiar cu 10% ca să acopere inflația și în al doilea rând inflația ar trebui să scadă pe la un confortabil 2-3% din septembrie încolo.

Dat fiind că inflația se calculează comparând prețurile din luna asta cu preturile din luna asta, dar anul trecut, și dat fiind că prețurile nu și-au accelerat creșterea, atunci este de așteptat ca inflația să scadă. Este de așteptat, dar nu garantat, așa cum nu poți garanta că mâine va fi totul roz.

Exemplu de calcul al inflației cu un produs imaginar numit Imaginatorium 1:
– în aprilie 2021 Imaginatorium 1 costa 100, iar inflația era de neglijat, viața era bună
– în aprilie 2022 Imaginatorium 1 prețul a urcat la 110 din cauza războiului Rusia-Ucraina și din alte motive; iată că inflația în acest caz este dată de diferența de preț dintre 110 și 100, dar prezentată în procente conform regulii de trei simplă: [(110 – 100) * 100] / 100 = 10% în 2022 față de 2021
– în aprilie 2023, în prezent, Imaginatorium 1 costă DOAR 115, deci o inflație de [(115 – 110) * 100] / 110 = 4.54% în 2023 față de 2022
– surpriză mare, inflația a scăzut, dar nu și prețurile, desigur.

În destule situații contează să știi nivelul inflației pentru că prin luna aprilie are loc recalcularea contractuală a facturilor de telefonie și internet în UK. Contractele pe care toți le semnează dau voie firmelor respective să mărească costul la nivel cu prețul inflației la care mai adaugă ei vreo 4%, ca să se asigure că mulg bani de la oameni după ce portofelele lor au fost măcelărite de cea mai urâtă perioadă din ultimele decenii.

Așadar, ceea ce doream să spun mai pe lung este că dacă locuiești în UK, atunci așteaptă-te la o mărire de vreo 15% a facturii de telefonie și de internet.

Un răspuns la “Inflație”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.