Categorii
Personal

Neuronii oglindă și propaganda

Dacă citești cartea Brain scrisă de David Eagleman, vei ajunge la o secțiune interesantă care vorbește despre neuronii oglindă (mirror neurons) care au rolul de a ne ajuta să relaționăm cu oamenii.

De vreme ce creierul are nevoie de alte creiere ca să existe normal în universul ăsta el vede expresiile faciale ale oamenilor și, prin intermediul neuronilor oglindă, simulează acele expresii care apoi generează emoții corespunzătoare. Dacă vezi un om în durere, atunci și tu vei simți o parte din acea durere datorită neuronilor oglindă.

Neuronii oglindă îți permit să fii empatic și să te integrezi într-o societate.

Pe cât de utili sunt neuronii oglindă în a crea bune relații între oameni, pe atât de bine pot fi folosiți pentru a determina grupuri de oameni să devina criminali. Cum? Cu ajutorul propagandei, în special când este vorba de a crea propagandă care pune în contradictoriu „noi” versus „ei”.

La nivel neuronal noi avem empatie mai mare pentru ai noștri și mai puțină pentru alții. Asta poate duce la dezumanizare cu suficient de multă muncă. În asemenea cazuri poți vedea un om al străzii ca fiind parte din mobilierul urban, nu ca fiind om. De acolo până la genocid nu mai este chiar prea mult drum.

Prin propagandă neuronii oglindă nu mai funcționează suficient de bine pentru a crea acea empatie pentru străini. Dacă reușești să dezumanizezi un anumit grup, atunci societatea se va simți îndreptățită să ia măsuri drastice, lucru întâmplat adesea pe planeta asta: Holocaustul, Holodomorul, genocidul bosniacilor din anii 90, distrugerile și uciderile făcute de ruși în Ucraina, distrugeri susținute cu zâmbete largi de o parte bună din populația etnică rusă, populație care nu are nimic împotriva uciderii civililor sau a violării femeilor ucrainene.

Un comportament îngrijorător îl vezi și în UK, unde propaganda anti-azilanți a luat proporții monstruoase iar azilanții ori refugiații sunt considerați niște „alții” care ar merita aruncați în Canalul Mânecii.

Propaganda asta, condusă de către tories și cumva susținută și de laburiști, duce la un efect predictibil: imigrația și imigranții sunt considerați un lucru rău pentru societatea britanică. Noua lege a tories are cuvintele „imigrație ilegală” în titlu.

Îți dai seama care ar putea fi consecințele a zeci de ani de biciuire a imaginii imigranților.

Dat fiind că noi, ca oameni, suntem construiți să ținem mai mult cu grupul nostru, nu este deloc dificil de imaginat un scenariu în care fascismul, nazismul ori alte asemenea monstruozități să apară inclusiv în țări civilizate. Repetă același lucru tâmpit de multe ori, arată cu degetul un anumit grup și, mai devreme sau mai târziu, vei vedea oameni cu bâte pe stradă care atacă membrii grupului menționat doar pentru că așa li s-a spus.

Aici este o lecție pentru România, care pune în anti-teză diaspora cu românii din țară. Este și o lecție pentru UK cum să retorica trebuie schimbată, propaganda trebuie oprită iar energia trebuie mutată pe rezolvarea problemelor reale ale societății.

Un răspuns la “Neuronii oglindă și propaganda”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.