HMRC este ANAF-ul din UK. Sistemul de impozitare a venitului pentru persoane angajate este ceva mai complex decât cel din România datorită impozitării progresive și datorită faptului că poți avea diferite coduri de impozitare în an în funcție de situația personală.
Dacă în România ți se ia 40% din salariu indiferent de nivelul salarial (în genere), în UK nu plătești impozit pe venit pe primii 1250 de lire, apoi plătești 20% pe diferența dintre 1250 și 50 000 și apoi plătești 40% pe diferența dintre 50 000 și 125 000.
Când schimbi joburi ori ai datorii de dat către HMRC, atunci codurile variază mult și sunt situații în care ajungi să plătești o bună parte din salariu dacă firma la care ești angajat folosește codul de impozitare greșit.
Anul trecut am lucrat la 3 firme diferite și taxele plătite de ele au fost nițel greșite: prima nu a plătit suficient impozit iar celelalte două au folosit codul greșit de impozitare. În acest fel HMRC mi-a schimbat codul în D0X și m-am ales cu impozitare de 40% pe tot salariul. Asta înseamnă că impozitarea progresivă mi-a fost anulată, inclusiv partea neimpozitabilă de 1250 redusă la zero. De remarcat că firmele m-au plătit corect, poate chiar peste ce mă așteptam.
Dacă primești prea mulți bani de la firma la care ești angajat și bănuiești că nu au plătit taxe pe cum trebuie, atunci ține minte că HMRC va veni cu un cod de impozitare pentru a recupera diferențele.
Ca să nu fii luat prin surprindere de schimbări bruște fii atent la „Tax code” în fluturașul de salariu, acel payslip, și confirmă cu HMRC faptul că firma folosește codul corect.
În plus, dacă primești bani de la două firme în aceeași lună sistemele automate de la HMRC vor crede că tu lucrezi la două firme și va considera că ai un venit anual egal cu veniturile totale pe an de la cele două firme. Așa ajungi să fii taxat mult mai mult, motiv pentru care prefer să am o pauză între joburi și să mă asigur că nu primesc plăți de la două firme în aceeași lună.
Acum mulți ani mi-am făcut cont la HMRC pentru a vedea ce taxe au fost plătite de firme în numele meu și folosesc inclusiv aplicația HMRC pentru acces instant la informații. În caz că trebuie neapărat să îi suni trebuie să știi că oamenii sunt foarte politicoși și că te vor lămuri cu amănuntul când ai întrebări.
Un răspuns la “Grijă la codul de taxă primit de la HMRC”
[…] Informații practice: – evacuarea în zgârie-nori – vizitatori UE: grijă la amenzile din Londra pentru că pot deveni uriașe – grijă la codul de taxă de la HMRC […]