Categorii
Personal

Evacuarea în zgârie-nori

La zgârie-nori totul este bine și frumos când ajungi la etajul 50, 80, 120 și vezi înconjururile de sus la o cafea caldă. Dar ce te faci când sună alarma și trebuie să cobori scările de urgență zeci și zeci și zeci de etaje?

Așa am pățit noi azi, când a trebuit să coborâm de la etajul 56 la parter din cauza unei alarme, presupun eu, false.

Liftul urcă și coboară zecile de etaje în 25 de secunde. Nouă, pentru că eram mai mulți care coboram, ne-au trebuit 25 de minute. Am coborât curajoși primele 15 etaje, de m-au luat amețelile, dar apoi am făcut pauze la câte zece etaje pentru că nu suntem sportivi.

În acel moment mi-am adus aminte de mirarea sau chiar consternarea mea când serviciile de urgență din New York ziceau că procedura prevede evacuarea oamenilor pe scările de urgență din Turnurile Gemene într-un timp record de 25 de minute. La vremea respectivă ziceam că este un banc să îți ia atât de mult ca să evacuezi un zgârie-nor. „Americanii ăia nu știu nimic!”

Foarte greșită gândire.

25 de minute la 100-120 de etaje și mie mi-a luat atât la 56 de etaje fără să am îmbulzeală pe scări. La oboseala ce o poți avea riști să te împiedici pe scări și să transformi o situație rea într-o situație dezastruoasă.

Apreciezi altfel existența lifturilor, dar și situația dificilă în care pot exista oamenii din blocurile înalte în situații de evacuare.

Când auzi alarma, fii calm, coboară la pas alert, ai grijă la picioare și gândește-te că totul va fi bine.

Nu te panica, nu fugi, permite-ți să respiri.

Un răspuns la “Evacuarea în zgârie-nori”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.