Categorii
Arhiva Online Webdev

Chestii care contează pentru un front-end dev în Londra

Chris Hawkes vorbește pe șleau despre front-end development și face o listă simplă cu 10 lucruri pe care trebuie să le știi. Nu ai nevoie de matematică sau studii în știința calculatoarelor pentru a lucra în web development.

Ce trebuie să știi în anul de grație 2020:
1. cum folosești Chrome pentru development
2. de ce trebuie să folosești VSCode pentru editare de cod
3. HTML
4. CSS
5. Javascript
6. NodeJS
7. Babel
8. TypeScript
9. Webpack
10. Git

Nu trebuie să știi nici unul din subiectele de mai sus la nivel de expert, ci să știi la nivel de bază și apoi înveți din ce în ce mai mult pe măsură ce lucrezi. Nu uita de subiectul des ignorat al accesibilității web. Apoi, unii folosesc Firefox pentru development, alții au Sublime în loc de VSCode, alții folosesc Parcel pe post de bundler în loc de Webpack și tot așa. Este important să știi lucrurile de mai sus, dar la nivel de bază măcar.

Desigur, de acolo mergi mai departe pe unit testing cu Mocha sau Jest, poate sari pe ReactJS sau NextJS ori poate te interesează și partea de CI/CD și ajungi să folosești CircleCI, Bitbucket Pipelines ori Github Workflows. Front-end development înseamnă multe lucruri și s-a schimbat enorm în ultimul deceniu.

Înainte era cumva suficient să știi HTML, CSS, JS, dar acum va trebui să știi tot mai multe instrumente și procese. Și nu, nu mai ai nevoie de jQuery.

Înainte scriai codul JS/CSS și îl copiai pe server via FTP și gata treaba. Acum ai un extra pas în care bundlerul tău folosește ceva pluginuri și setări ca să combine module, să facă transpiling, polyfilling și minimizare de cod și mai apoi, când se face merge în main branch se petrece și deploymentul și, eventual asset cache purging, ca să îți vezi schimbările pe web. Desigur, te vei lovi de serverless, web stack, lambda functions și tot așa, dar nu te agita prea tare din prima. Față de trecut acum sunt mai multe de făcut, dar rezultatul este un mediu ceva mai profesionist.

Tot ce ai nevoie este să îți placă calculatoarele, să ai dorința de a învăța și să îți pese de oamenii care vor folosi produsul tău, adică website-ul ori programul.

De ce zic că trebuie să îți pese de utilizator? Pentru că, mai devreme sau mai târziu, vei descoperi că oricât de bun ești ca coder și oricât de legat ești de calculatoare, toată munca ta de programare are valoare zero dacă nu poate fi folosită de oameni. Scopul coderului este să creeze soluții utile pentru oameni. Oamenii sunt scopul final al muncii tale.

Motto inventat de mine:

„Dincolo de râuri de cod, biți și tranzistori sunt oameni care depind de tine să navigheze lumea digitală într-un mod plăcut și accesibil”.

Alte articole de citit:
primul job în front-end development
10 întrebări de interviu
ce să știi să treci de interviul de angajare

Un răspuns la “Chestii care contează pentru un front-end dev în Londra”