Categorii
Arhiva General Personal

Cum este prin Camden Town, Londra?

Recent am fost prin Camden, Londra, și nu pentru prima oară. Zona este simpatică, mai ales când te uiți la arhitectura caselor, unele dintre ele având statui uriași multicolore prinse de fațadă iar altele având desene ciudate pe ele. Există două piețe acolo, una de haine și alta de artizanat și mâncare.

Camden este și locul de care îmi place să mă plâng pentru că, surpriză mare, multe fast-food-uri de acolo nu au plata cu cardul. Cum nu umblu cu caș la mine, îți dai seama că mă enervează la culme când mi-e foame, văd un burger bun și mi se zice că nu au plata cu cardul. Clar, nu vizitez locurile respective a doua oară.

De fel nu am încredere în nici un loc din UK unde nu au plata cu cardul. Cică mai bine de 1 miliard de lire trece pe sub nasul autorităților britanice din Londra anual, din care 100 000 de milioane ajung să finanțeze terorismul internațional. Îți dai seama că o parte bună din banii ăștia ascunși sunt de la localuri care nu au plata cu cardul, sistem prin care este mult mai ușor să vezi ce face o firmă cu finanțele proprii.

Un alt motiv pentru care nu îmi place Camden este faptul că este o capcană turistică, loc foarte cunoscut pentru turiști, dar unde te duci și nu găsești mai nimic britanic. Nu, acele memorabilia care au steagul britanic, numit și Union Jack, pe ele, nu sunt chestii britanice, ci doar metode prin care se iau bani de la turiști. Vrei experiența britanică, trebuie să eviți zonele turistice recomandate prin cărți și reviste și mergi la un pub din cartier, ori un restaurant mai vechi ceva străzi mai încolo.

Și să nu uităm: experiența londoneză nu este totuna cu experiența britanică. Există ceva animozități și diferențe între londonezi și restul țării.

Experimentezi mai bine viața britanică mergând prin parcurile regale, prin Greenwich Park, pe la grădina de flori, de exemplu, prin diverse muzee și apoi participând la evenimente ce au loc la Royal Albert Hall ori la Royal Society.

Madamme Tussaud este over-rated. De ce nu te duci la Postal Museum, unde mergi cu trenul poștei britanice prin tunelurile proprii pe sub Londra? După ce mergi la Gherkin nu te du pe alți zgârie-nori, ci mergi pe la un Leadenhal Market, pe unde curg râuri de bere pentru corporatiștii care lucrează în zonă.

Camden este simpatic atunci când îl vizitezi o dată, dar apoi îți dai seama repede că este un loc murdar, necontrolat, presărat pe alocuri cu drug-dealers pe la intersecții.

Are mâncare internațională, un magazin de gaming mișto și 2-3 alte lucruri faine, cum ar fi piața de artizanat, dar în rest ți-ai folosi timpul mai bine mergând pe South Bank, pe malul de sud al Tamisei între Tower Bridge și Westminster Bridge.

De fel, dacă vrei să vizitezi Londra și să te bucuri de vizită fără a arunca bani pe nimicuri, caută pe Google „London tourist traps” și așa vei ști ce să ocolești. Exemple de tourist traps, capcane pentru turiști care sunt pline de magazine de „suveniruri”, sunt aici, aici și aici.