Categorii
Arhiva Online Tehnologie

Prea frumos: istoria calculatoarelor prezentată de Doug Engelbart în „Mother Of All Demos”


În filmul de mai sus vezi Mother Of All Demos, prezentat de Doug Engelbart la Fall Joint Computer Conference în San Francisco în data de 9 decembrie 1968.

Cei de la Ars Technica mi-au atras atenția că au trecut 50 de ani de la marea prezentare făcută de Doug Engelbart. Doug Engelbart a fost unul dintre vizionarii din prima jumătate a secolului trecut: el credea în ideea de calculatoare ca instrumente care augmentează intelectul uman. A și scris o lucrare științifică pe tema asta numită Augmenting The Human Intelect cu 10 ani înainte de a face prezentarea de mai sus.

Doug Englebart a vrut să demonstreze două lucruri: că poți folosi calculatoarele pentru a complementa inteligența umană și că trebuie să aplici un proces continuu de construire a unor instrumente din ce în ce mai bune, nu numai în lumea computerelor, ci și în restul domeniilor.

Prezentarea cuprindea lucruri nemaivăzute până atunci iar cei prezenți au rămas muți de uimire pentru că nu înțelegeau exact ce se întâmplă acolo, dar știau că tocmai iau parte la un moment extrem de important. După prezentare toți s-au ridicat in picioare și l-au aplaudat energic pe Doug. El credea, inițial, că oamenii nu vor fi de acord cu viziunea lui, dar oamenii erau câștigați. Deja știau cum va arăta viitorul.

Și viitorul acela îl trăim noi azi. El a prezentat un editor de text, ferestre, hiperlinkuri între documente, folosirea pentru prima dată a mausului, editarea colaborativă a documentelor, ceva de genul Google Docs azi, folosirea intranetului pentru a permite mai multor oameni să editeze același document, trimitere de email, video și audio chat.

Cei de la Wired au tras un semnal de alarmă spunând că viziunea lui Doug nu s-a împlinit nici la 50 de ani distanță de la Mother Of All Demos. Avem acum ceea ce a prezentat el atunci, dar ideea de a crea instrumente tot mai bune este aplicată doar limitat, adică doar în lumea developerilor, dar nu și în alte puncte domenii de activitate. Avem acum procese gen Agile/Scrum care merg pe ideea lui de „bootstrapping”, dar nu se folosesc aceleași idei în multe alte locuri.

Una este să folosești calculatoarele sau să fii fanul lor, dar alta este să înțelegi cum funcționează și ce magie se întâmplă în măruntaiele lor. Prin 1997 am descoperit calculatoarele când mă jucam Prince 1989 pe un 286 în laboratorul de informatică al școlii. Asta era prin clasa a VII-a. Apoi am făcut liceul la mate-info și acum sunt la al nu-știu-câtelea PC de gaming. Cu toate că lucrez ca front end-dev și mă joc în cod zilnic eu văd calculatoarele ca fiind niște chestiuni super-faine de care nu mă pot plictisi. Ever.

În atare situație recomand patru cărți geniale legate de funcționarea și istoria calculatoarelor. Le-am citit pe nerăsuflate și îți vor schimba percepția asupra mașinilor ăstora de le placem așa de mult, mai ales dacă suntem gameri.

1. But How Do It Know? de J. Clark Scott

Carte scurtă de numai 220 de pagini care îți explică modul de funcționare a calculatorului cu exemple și analogii ușor de înțeles.

2. The Master Switch de Tim Wu

Este o carte pe care am citit-o de două ori și care explică procesul de luptă de la idee inovativă la crearea unui imperiu informațional, fie că este vorba de telefon, TV, radio sau de internet.

Multe lupte de idei și prin intermediul avocaților au dat naștere lumii de azi iar Tim Wu te duce frumos prin istoria acestor imperii de la 1870 încoace în numai 380 de pagini.

3. Valley of Genius de Adam Fisher

Este o carte de 500 de pagini pe care nu te saturi să o citești dimineața, ziua, seara. Adam Fisher, scriitor la revista Wired, a luat interviuri făcute de el și de alții și le-a încropit în așa fel încât interviurile respective povestesc viața, cultura și istoria Silicon Valley tocmai din gura acelor ingineri, genii și vizionari care au ajutat la transformarea lumii moderne.

Vei vedea că prezintă perspective rar văzute prin articole sau prin documentare.

Vorba aia, Zuckeberg avea o idee de la bun început: „Domination!”.

4. The Dream Machine de M. Mitchell Waldrop

Cireașa de pe tort. În cele 700 de pagini prezintă istoria calculatoarelor, dinamica din spatele diverselor interese, lupte dintre diverși academicieni, modul în care conceptele au apărut și care au fost momentele de inflexiune în crearea unei științe noi numită „știința calculatoarelor” și a unei tehnologii noi care, de la rolul de mașină de calculat, a ajuns să fie ridicată la rangul de mașină de comunicare și chiar, după modelul prevăzut de J. C. R. Licklider aka „Lick”, a ajuns să fie o extensie a omului.

Cartea vorbește nu numai de evoluția calculatorului de la enormitățile cu roți dințate de la început de secol XX, ci și despre apariția internetului, a microprocesoarelor și a oamenilor din spatele lor. Cartea urmărește viețile celor mai importanți oameni așa cum s-au intersectat cu diverse grupuri și cum au format alianțe pentru a aduce calculatoarele pe masa fiecărui om.

Vei afla despre vremuri în care ideea de software independent de hardware era erezie curată iar ideea de a primi răspunsul pe loc de la calculator părea fantastică, ba chiar SF. Tot ce ni se pare simplu azi a trecut prin decenii de teste și îmbunătățiri.

Un alt documentar despre Doug Engelbart și despre influența sa asupra lumii.