Ca nou venit în UK vei descoperi că lucrurile se fac puțin altfel, mai bine chiar, așa cum a descoperit și Alex Mihăileanu când s-a mutat în Londra. Lucrurile sunt mai așezate, Londra are rețele de networking pe tot felul de domenii și o istorie lungă în mediul afacerilor.
Dacă ești front-end dev, adică știi ceva HTML/CSS și JavaScript, atunci te poți angaja destul de repede. Normal, trebuie să știi engleza, da? În destul de multe cazuri te poți angaja ca junior front-end dev cu doar niscaiva cunoștințe de HTML și CSS, nimic complicat. Bazele HTML/CSS le pui în 1-2 săptămâni și deja poți căuta un loc de muncă în Londra. Se caută.
Pentru cei interesați de muncă în domeniul precizat un punct bun de informare este site-ul lui Phil Thompson, site pe care l-am devorat prin 2015, când m-am mutat aici.
Pe scurt, procedura de căutare și angajare în UK este asta:
– creezi și pui detaliile relevante în conturile de LinkedIn, Github, blogul personal, site-ul de portofoliu, StackOverflow
– scrii un CV în format UK (vezi exemplul meu)
– urci CV-ul pe lista de site-uri de angajare de mai jos
– te sună recrutorii după ce dau de CV-ul tău și întreabă o serie de lucruri gen experiență de lucru și salariul dorit
– în materie de salariu nu ceri mai puțin de 30 000 pe an (rezultă cam 1980 de lire pe lună în mână, vezi calculator de taxe aici)
– recrutorul te pune în legătură cu firma X și are loc primul interviu prin telefon
– dacă totul este ok, atunci are loc interviul prin Skype unde primești exemple de cod pe care trebuie să le explici ori ți se dă un HTML pe care să îl corectezi
– dacă totul este bine, atunci ești invitat la un interviu final la sediu și, cu ceva noroc, dacă îl treci, atunci ești angajat
Uneori nu se mai face interviul prin Skype, ci direct la firmă. Citește aici despre ceva sfaturi legate de interviuri.
La angajare intri într-o perioadă de probă de 3 luni și apoi, dacă primești votul pozitiv de la line manager, te poți numi angajat permanent. Lucrul bun în UK este că, odată trecut de 2 ani la un loc de muncă, ai protecție mai mare când vine vorba de concedieri (abuzive sau nu).
Lista de site-uri pentru joburi este mai jos. Succes și nu uita să ai CV în format UK (nu se trece data nașterii, vârsta, sexul, fotografia, țara de origine, etnia):
– Monster
– Reed
– Total Jobs
– Indeed
– Jobsite
– Fish4Jobs
– Michael Page
Monster și Reed sunt cele mai bine cotate site-uri de joburi și apoi te poți baza pe Total Jobs și Indeed.
Mutat în UK, obținerea NiNO și a contului bancar și apoi angajarea mi-au luat mai puțin de 2 luni în 2015. Acum condițiile sunt mai severe pentru că îți cer un proof of address pentru a deschide un cont de bancă și este destul de dificil să obții o factură pe numele tău la o adresă anume dacă nu ai contract de închiriere pentru imobil și stai cu coleg de cameră, de exemplu.
În orice caz, dacă te nimerești prin Londra și vrei să muncești ca front-end dev, ai mai sus niște detalii care te pot ajuta.
6 răspunsuri la “Ce site-uri de joburi sunt în UK și care este procedura pentru un front-end dev?”
Mda, nu este chiar atat de simplu sa gasesti un job de junior web developer daca nu ai experienta comerciala. De doua luni primesc zilnic minim 4 telefoane de la recrutori, iar cand aud ca nu am experienta comericala… ei bine, nu mai revin a doua oara.
Ai o soluție simplă pentru asta: faci cont pe freelancer.com, faci ceva proiecte pe acolo, modificări de site-uri, ceva cod de javascript ici și colo și așa demonstrezi că ai experiență comercială.
Faci doar 2-3 proiecte acolo și deja poți zice recrutorilor că ai experiență comercială.
Pe de o parte, e destul de greu de obtinut proiecte pe freeancer daca esti la inceput.
Pe de alta parte, am cont pe github si am destule proiecte realizate, printre care si pagini cu perfect Google pagespeed sau site-uri create in React.
Dar degeaba… sau cel putin poate nu am avut noroc pana acum si am dat doar peste recrutori care cauta persoane cu experienta doar pentru a incasa comisioanele destul de mari…
Da, toți vor să găsească mari șefi pe plantație, dar pe freelancer.com poți lucra pe bani puțini până strângi 2-3 proiecte.
Lucrezi pe minus ca să ai proiectele alea acolo și apoi te poți lăuda liniștit că ai experiență comercială. E ușor de obținut proiecte acolo dacă scazi prețul. Încearcă și zi-mi ce ai descoperit.
Voi incerca si varianta asta caci nu am nimic de pierdut, doar timpul liber care e destul de limitat cand lucrezi in Anglia :). O alta varianta la care m-am gandit e sa contactez firmele angajatoare direct si sa le trimit cv direct lor, eventual sa le optimizez websiteurile gratuit si sa le spun: uite, in felul asta siteul dvs se incarca mai rapid si este mai eficient, sau ceva de genul asta.
Nu ajută să contactezi firmele direct pentru că toți folosesc aici agenții de recrutare. Tu fă 2-3 proiecte pe freelancer și cu asta ai experiența comercială. Apoi poți zice liniștit că știi ce faci când te sună recrutorii.