Categorii
Arhiva Online Tehnologie

Istorie în lumea tehnologiei: CD-ul, Intel, AMD, istoria internetului, 24 fps, branduri chinezești, Java

Dacă ai acces la internet și te plângi că nu găsești suficiente informații din domeniile care te interesează, atunci sigur ai o problemă. Sunt 3-400 de canale de YouTube de unde poți învăța lucruri din lumea tehnologiei, științei, calculatoarelor și ingineriei.

Fiecare dintre subiectele din articolul de azi ar merita un articol de sine stătător, dar eu sunt comod și am să pun filmele aici și câte un sumar. Nu sunt Verge sau Gizmodo ca să public 70-120 de articole pe zi. Ce este important de înțeles din filmele și articolele specificate aici este că tehnologia a trecut prin schimbări majore în ultimele decenii care au schimbat inclusiv cultura lumii, a creat comportamente noi.

Apariția discului compact

Vinilul era fain, caseta audio era faină, dar CD-urile ți-au permis să ai inițial 20 de melodii și apoi câteva sute în formatul comprimat mp3. Saltul la CD-uri cu mp3 a forțat și apariția librăriilor online, că doar pe torente zburau sutele de mii de melodii de parcă erau pâine caldă prin anii ’90-2000.

Chipseturile Intel și evoluția internetului

Intel se pregătește de a 9-a generație de procesoare Core și vei descoperi curând că un Intel i7-8700K este slab. Cei de la Tom’s Hardware au scris un articol fain despre evoluția chipseturilor Intel. Când auzi azi de procesoare cu 6 sau 12 nuclee ți se pare un lucru obișnuit, dar în trecut era minune mare dacă putei vedea ceva text pe terminal.

De curând am descoperit un site interesant numit The History of The Web unde se publică articole despre internetul așa cum îl știm noi de prin ’90 încoace. Cei de 30+ ani sunt privilegiați pentru că au văzut tranziția computerelor și a internetului în paralel. Site-ul Batman Forever a fost un punct important în a crea un internet mai stilat, dar site-ul Wired aka Hotwired a fost cel care a dat startul unui design de website mai fain.

În tot acest timp trebuie să te uiți și la istoria Mozilla aka Mosaic Killer (Moz-killa). Echipa ce a construit browserul Mosaic s-a mutat în altă parte, a creat Mozilla și un browser nou numit inițial Firebird și apoi Firefox. Au avut o progresie interesantă și un browser fain. Chiar și în zilele noastre eu verific sursele MDN pentru tot felul de specificații web. Au și tutoriale faine pe MDN.

AMD a făcut istorie cu Threadripper

Procesorul Threadripper de la AMD a cam băgat ceva sperieți în Intel care s-a grăbit să creeze procesoare cu tot mai multe nuclee. Este un eveniment similar cu 1998 când AMD a creat primul procesor cu viteza de 1 GHz: Athlon.

De ce filmele se fac la 24 cadre pe secundă (24 fps)?

La jocuri video și la emisiunile TV este ok să vezi acțiunea la 30, 60, 100 fpz/Hz, dar la filme este ceva diferit. Explicația de mai jos este cât se poate de bună: 24 de cadre pe secundă este limita de jos care creează mișcări aproape naturale iar acel „aproape” creează un efect specific filmelor.

Ai încercat vreodată să vezi un film la 30-60 fps? Ți se va părea ciudat, ca și cum ceva nu este în regulă cu filmul gen te uiți la telenovele ieftine. 24 fps rulz.

24 fps va exista pentru mult timp:

De ce au lansat firmele chineze branduri online vs offline?

Până să mă uit la filmul de mai jos nu știam că Oneplus, brandul de telefon ce îl folosesc, este partea online a firmei chinezești Oppo. Așadar ai asocierile offline/online:
– Oppo / Oneplus și Realme
– Huawei / Honor
– Xiaomi / Poco

Istoria limbajului de programare Java

Java a fost creat de o echipă de programatori de la firma Xerox. Inițial trebuia să ducă la crearea unui software pentru un nou tip de telecomandă de televizor cu ecran touch, dar a ajuns să fie folosit pentru internet și apoi în dispozitivele mobile și chiar în unele rovere care sunt și acum pe planeta Marte.