Categorii
Arhiva General Online

Câteva momente cheie ale violenței de la protestul de ieri #rușineJandarmeria #jandarmeriadă

Protestul diasporei din 10 august se anunțase a fi mare și tocmai de aceea Jandarmeria a venit cu efective pregătite, de la gaz lacrimogen până la tunuri cu apă și grenade acustice, plus alte briz-brizuri. Ceea ce nu pot calcula mai-marii Jandarmeriei ever este că dacă dispersezi și bați protestatatii în modul în care ai făcut-o ieri, atunci tu generezi mai multă supărare, ură chiar.

Este vorba de schema cu bătăușii de care vorbește Dorin Lazăr pe blogul lui. Îți menții puterea și legitimitatea cât ai o anume proporționalitate, dar când pentru câțiva zeci de ultrași tu iei la bătaie 100 000 de protestatari pașnici, atunci îți faci viața mai grea.

Desigur, totul a fost comandat de sus, mai ales că se știe în toată lumea că protestul este unul împotriva corupției și a mizeriei numită PSD+Dragnea. Faptul că Jandarmeria s-a răzbunat pe protestatari pentru ce au făcut niște ultrași a jucat chiar bine în acțiunea de PR extern a României: acum lumea știe nu numai că România este coruptă, dar și că sistemul este opresiv și că nu se va da deoparte de la băgat sute sau mii de protestatari pașnici în spitale.

O nouă mineriadă ori, cum am mai văzut scris pe Facebook: o #jandarmeriadă.

Presa internațională știe deja că 400 de protestatari au ajuns la urgențe iar Marius Comper pune multe informații noi pe Facebook legat de evenimentele din România. Există chiar și un feed care se actualizează destul de des pe tema protestelor. Cel mai nou link are un titlu edificator: Gendarmerie on last night’s protest: “Our actions were eminently defensive, a proportionate response to protesters’….

Interesant lucru, Daily Mail a avut un articol echilibrat despre proteste și motivele protestelor. Adică, au trecut și contextul în care românii din diaspora trimit anual 4 miliarde de euro în țară, adică la fel de mult ca investițiile străine. Telegraph prezintă și ei protestele și aduc în discuție corupția și demiterea lui Kovesi.

Astea fiind zise, iată momentele marcante ale protestului de ieri:
1. doi jandarmi separați de grupul lor și bătuți pe măsură: unul din cei doi jandarmi este femeie.

Treaba este că grupul de jandarmi era mai mare, intrase între protestatari să împartă bâte și gaze și protestatarii au reușit să despartă doi dintre ei și le-au dat bătaie mare. Un cordon de jandarmi au pătruns, fără să folosească violența sau materialele din dotare, printre manifestanți pentru a extrage 3 echipaje de polițiști de la SAS, care au fost atacați de mulțime. În momentul în care au ajuns la polițiști au fost atacați și ei la rândul lor iar în goana lor de a se retrage din mulțime au pierdut doi colegi: o femeie și un bărbat. Comandantul de cordon a făcut greșeala de a-i lăsa în urmă pe cei doi, moment în care ultrașii au profita de ocazie și au lovit cum au putut jandarmii.

Întrebări: de ce aduci femeie-jandarm la protest, de ce vin jandarmii cu armele la protest, de ce nu au revenit jandarmii să îi recupereze pe cei doi, de ce Jandarmeria s-a răzbuunat pe toți protestatarii pentru o problemă de procedură de partea lor?

2. un jandarm lovește în cap cu bastonul un protestatar cu mâinile sus care spune că merge acasă. Din ce știu este ilegal ca un jandarm să dea cu bâta în cap, ci doar la picioare ori torace:

3. o mașină de poliție accelerează ca și cum ar vrea să intre în viteză într-un grup de protestatari. Din ce știu, mulțimile se disperezează prin metode gen gaz, împingere, etc, nu cu mașina. Un protestatar s-a întins cu totul pe jos când a văzut că mașina accelerează. După cum vezi discuțiile se poartă altfel acum: oamenii nu mai au teamă de stat.

4. un protestatar cu tricoul #farapenali ia bastoane în cap deși are mâinile ridicate și nici nu scandează nimic. Jandarmul îi dă câteva bastoane și este ilegal modul în care a acționat:

Este important de știut cum să faci pregătire pentru protest pentru că am impresia că vor dura mai mult decât prognozat inițial.

Adevărul este că Jandarmeria a acționat răzbunător, dezorganizat, disproporționat și singurul motiv pentru care au eliberat piața este că protestatarii nu erau organizați și veniseră cu ideea de a face protest pașnic.

Altfel ar avea loc protestul când oamenii vin cu echipament de protecție, inclusiv căști și măști și formează rânduri și coloane organizate. Miliția și Jandarmeria nu pot face față unui protest în care oamenii sunt bine organizați.

Update: Parchetul Militar s-a auto-sesizat și a zis că face investigații.

În cursul zilei de astăzi, 11 august 2018, procurori militari din cadrul Parchetului Militar Teritorial de pe lângă Tribunalul Militar București s-au sesizat din oficiu, fiind înregistrat dosar penal cu privire la modul de intervenție al jandarmilor și incidentele petrecute la manifestația din Piața Victoriei din București în cursul zilei de 10 august 2018, precum și în cursul nopții de 10 spre 11 august 2018.
De asemenea, la Parchetul Militar Teritorial de pe lângă Tribunalul Militar București urmează să fie colectate inclusiv sesizările depuse la secțiile de poliție, iar toate plângerile penale depuse vor fi înregistrate sub număr unic.
Pe măsura derulării cercetărilor vom informa opinia publică.

4 răspunsuri la “Câteva momente cheie ale violenței de la protestul de ieri #rușineJandarmeria #jandarmeriadă”

Un alt punct de vedere:
Până la ora 23 s-a tras de gardurile jandarmilor, s-a aruncat cu ele în ei și cu multe alte obiecte, printre care și bucăţi de borduri. E de ajuns să cauţi imagini și din partea cealaltă a baricadei și o să vezi. Legal, încă de atunci erau îndreptăţiţi să evacueze toată piata (de bună voie sau în forţă). N-au făcut-o. Au dat cu gaz la garduri să le poată ţine pe poziţie.

După ora 23 s-a trecut la evacuarea pieţei din ordinul prefectului. De la ultima avertizare (somaţie) și până la intrarea în piaţă a jandarmilor a trecut o ora. Într-o oră, dacă știi că riști să vină unu’ să te bată, ai timp să pleci de acolo. Dacă n-ai plecat ori ești sigur pe forţele tale și abia aștepţi să te măsori cu celălalt, ori ești inconștient, ori ai plăceri nebănuite și-ţi place durerea. E foarte simplu: unu’ te ameninţă (somează) că te bate, ce faci, pleci sau stai?

De imaginea tarii nu-mi dau cu părerea că mă depășește subiectul. Dar mă întreb dacă „o să râdă” de noi Spania care îi arunca pe aia din Catalunia pe scări. Nu ma crede pe cuvânt, caută!

400 de oameni din 100 000 au solicitat echipele SMURD în stradă. La spital cu ajuns câteva zeci. Proporţia de la jandarmi n-o știu. Dar 12 dintre ei au ajuns la spital. Acum depinde ce înţelegem fiecare prin răniţi.

Aduci femeia jandarm la protest pentru că asta e meseria ei. Sau luptăm pentru egalitatea de gen doar când ne convine? Jandarmii vin cu armele la protest pentru că și arma, la fel ca bastonul, tomfa, spray-ul iritant lacrimogen, cătușele și altele sunt „mijloace individuale de protecție” obligatorii. Jandarmeria a revenit să-i recupereze pe cei doi prin aceeași mulţime.

Jandarmi care au lovit mai cu forţă după ce și-au văzut colegii aproape linșati foarte posibil să fi fost. Oamenii, în general, sunt conduși și de emoţii. Eu știu pe unu’ care și-a luat bocanci în stomac pe un hol obscur, lângă un coș de gunoi, doar pentru că a îndrăznit să o jignească pe colega cuiva. N-a lovit-o, n-a ameninţat-o, doar a înjurat.

Cazurile punctuale în care unul sau altul dintre jandarmi au lovit oameni cu mâinile sus vor fi analizate și probabil pedepsite. După cum vezi deja parchetul militar s-a autosesizat. Cât despre ultima parte a articolului tău, să înteleg că de fapt scopul protestelor e bătaia cu jandarmii?

Nu, ultima parte zice că dacă protestatarii erau puși, cu toții, pe scandal, atunci nu erau suficienți jandarmi să îi calmeze. Nu au mers acolo să facă lupte greco-romane.

Sunt de părere că, cu tot cu oamenii care trăgeau de garduri, ziua putea trece neobservată dacă Jandarmeria nu intra în forță. Faptul că poți face ceva nu înseamnă că trebuie să și faci aia.

Mă îndoiesc că va fi pedepsit vreun jandarm pentru multele chestii ce s-au întâmplat.

Scurt: dacă jandarmii nu intrau în forță, lumea nu se agita așa de tare.

Au fost în piaţă zeci de mii de oameni. 50-100 de mii. Depinde de zona propagandei din care îţi iei informația. Printre ei au fost câteva zeci sau sute veniţi încă de la prânz puși pe tras de garduri și pe aruncat cu ce cu găsit în jandarmi. Sigur cade guvernul dacă nimerești cu piatra jandarmu’…
Nu i-am văzut p-ăia câteva mii de pașnici să pună mână de la mână, să-i ia p-ăia câţiva tembeli și să-i arunce peste garduri la jandarmi în brate. Sau măcar să-i izoleze. E greu să ne creadă lumea virgine dacă stăm pe bordură lângă curve…
Din 50-100 de mii de oameni, câteva zeci sau sute au făcut debandadă. P-ăia nu mai suferim să-i numim protestatari deși nu ne-am delimitat în nici un fel de ei pentru că ne serveau scopul. Dar dacă din aproximativ 27 de mii de jandarmi, câţi se estimează că are ţărișoara asta, am văzut câţiva care au dat ca ciobanii cu bastonul, toţi sunt criminali și trebuie să-i căutăm pe acasă și să le batem nevestele și copiii. În piaţă au fost maxim 300 de jandarmi.
Guvernu’, corupţia, nivelu’ de trai, inflaţia, RoBoru’, justiţia, economia, infrastructura, sănătatea, educaţia… Toate astea se rezolvă dacă reușești la un protest să iei la ţintă un jandarm, un poliţist sau un pompier. Așa cum s-au rezolvat și după ce a plecat regimul lui Băsescu. Tot cu gaze inhalate și picioare rupte, pe de-o parte și cu capete sparte de cealalta parte, s-a lăsat și în 2012. Și da, ai dreptate, dacă poţi să pui mână pe o piatră nu trebuie neapărat să arunci cu ea…