Categorii
Arhiva Online Optimism

Cristi Danileț – manual de educație juridică

Cristi Danileț este un om admirabil prin efortul depus să învețe tinerimea chestiuni juridice și pentru diversele luări de poziții pe care le are în legătură cu climatul tumultuos de la noi. A, și omul este judecător.

Este drept că magistrații nu au o imagine tocmai bună pe la noi, dar oameni ca Danileț sau Kovesi mai îndulcesc saramura de la noi.

Am avut ocazia să citesc de curând Manualul de Educație Juridică (PDF) și mi-a plăcut modul de organizare al informației. Este exact ce am fi avut nevoie la educație civică. Ar trebui ca sistemul de educație de la noi să cuprindă și materii gen educație juridică, civică, politică, dar cu exemple și oameni care acționează în domeniile respective, nu cu profesori plictisiți și care abia îți recită din cărțile lor.

În timpul liceului, făcut la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu-Gheorghe, Covasna, am avut baftă de o dirigintă faină pe numele ei Luminiţa Ana Curceanu Costea, care asculta nevoile clasei și la orele de dirigenție a adus o doctoriță și ne-ă făcut ceva cursuri de educație sexuală: igienă, ce schimbări se produc în adolescență, protecție.

După ce am luat Manualul de Educație Juridică la pas am avut ocazia să citesc cartea completă numită Legea pe înțelesul ținerilor, carte pe același format ca PDF-ul de mai sus, dar cu ceva mai multe exemple și studii de caz. Este drept că anumite lucruri, mai ales cele legate de internet, nu au precedent la noi, dar este bine că se iau în discuții și asemenea teme.

O vorbă spune că trebuie să știi toate legile din România, că nu poți invoca scuza că nu știai că există legea X sau Y, dar adevărul este că, dacă ciulești puțin urechile, atunci vei fi acoperit în cele mai multe situații. În plus, există internetul în zilele noastre și poți găsi multe răspunsuri la chestiuni mai specifice.

Click pe imaginea de mai jos și comandă cartea Legea pe înțelesul tinerilor.

Un răspuns la “Cristi Danileț – manual de educație juridică”

[…] Am mai vorbit și despre căldura din Londra, căldură care nu a mai fost la nivelul acesta din 1976 încoace, adică 35-38 de grade Celsius, apoi am discutat despre aplicații utile pentru UK, despre cartea lui Kate Fox, Watching the English și despre cartea lui Cristi Danileț, cea cu educația juridică. […]