Categorii
Arhiva General

Brexit, neverending story

Thunderf00t este un om de știință britanic care publică filme educative, dar are și serii de filme unde face critică politică și socială. Dacă Thunderf00t publică ceva, atunci lumea ascultă.

În filmul de mai sus el explică de ce promisiunile Brexit nu sunt altceva decât cuvinte goale, mai ales când vine vorba de câștigurile pe partea UK. Este drept că dacă până în Martie 2019 nu se ajunge la un târg, un no-deal Brexit ar fi o chestiune foarte rea, inclusiv pentru mine, pentru că, nefiind nici un acord cu UE, eu ar trebui să plec din UK ori să mă rog de firma la care sunt angajat să mă sponsorizeze cu viza.

Un no-deal Brexit ar fi rău și pentru multe firme, dar deja se pregătesc tot felul de scenarii. Adevărul este că, pe termen scurt, orice fel de Brexit este rău pentru toată lumea. Cei mai vulnerabili la un Brexit sunt tocmai românii care lucrează la negru în UK sau cei care fac muncile de jos.

Prin toamnă se va lansa aplicația care poate verifica automat dacă ți se poate oferi statutul de settled sau pre-settled și pentru asta Home Office se va folosi de taxele plătite de tine. Nu ai taxe plătite aici, atunci nu îți poți justifica prezența și aplicarea pentru acel statut îți va fi refuzată.

Orice român angajat legal în UK ar trebui să își facă un cont online la HRMC pentru a urmări câți bani sunt luați ca taxă și pentru a vedea ce schimbări de tax code au loc. Pe baza contului online la HMRC cei de la Home Office pot valida rezidența ta în UK.

Brexit a fost o treabă murdară de la început, mai ales că întregul referendum a fost bazat pe minciuni clare și pe plasarea „vinei” în cârca imigranților. Brexit continuă să fie o treabă murdară iar Thunderf00t scoate asta în evidență în filmul său.

În filmul de mai sus aflăm și de ce Brexit are loc într-o manieră într-atât de dezordonată: prima săptămână după votul Brexit tot felul de politicieni au aruncat cartoful fierbinte de la unul la altul. Theresa May s-a aruncat în față pentru a prelua locul de Premier și, desigur, pentru a-și crește CV-ul. Tories sau Partidul Conservator, a cărui membră este, o acuză că joacă rolul remainerilor, a celor care vor să stea în UK.

Oricum ar fi, perioada asta va fi ținută minte ca un timp în care dezbinarea și rasismul au fost norma, nu excepția.

Un punct de vedere legat de „no deal Brexit” este cel al parlamentarului conservator Dominic Grieve care spune că ar putea avea loc o perioadă de criză națională, un fel de „national emergency”, în caz că nu s-ar ajunge la nici un fel de acord.

BBC a testat apele unui „no deal Brexit” și părerile sunt împărțite, dar ideea generală este că așa ceva ar fi foarte urât. De ce se discută despre un no-deal Brexit?

Un răspuns la “Brexit, neverending story”