Pentru cine nu știe, Horea Bădău se dă etic, dar cititorii lui Vali știu prea bine ce mincinos și ipocrit se ascunde în spatele unui asemenea individ. Nu am dat mare importanță când am mai citit despre el pe bloguri, nici măcar când Vali a scris despre presupusa Cartă etică social media, cică, inventată de nenea în discuție.
Alta a fost povestea când a vorbit cu o cunoștință de-a mea de curând. Așa am aflat, din surse apropiate, modul de lucru al individului și cât de perfid este. Discuția a fost ceva de genul: „Văd că ești nou pe social media și îți place etica, pune rama asta a mea pe poza de profil dacă vrei să te iau în serios și dă-mi idei cum să fac carta asta a mea mai bună.” Și, în tot acest timp, individul are grijă să îți arate cât de fenomenal, de inteligent și de etic este el și cât de jeg mic și prost ești tu.
Practic, ți-o trage etic pe toate găurile și tu trebuie să zici mersi pentru așa onoare.
Mai știu asemenea întâmplări. Ceva de genul am pățit când am mers din partea Social Media Brașov să discut o colaborare cu RAT Brașov pe un proiect cu citit cărți pe autobuze. Directorul RAT de atunci ne-a luat din scurt și, cum nu avea bani de nu-știu-ce campanie rula, s-a gândit că ar fi o idee bună să ne mulgă pe noi. Ideea era ca noi să lucrăm pentru el pentru strângerea de fonduri prin firmele cu care am fi lucrat noi și apoi mai vedeam de colaborarea pe proiectul cu cărțile.
Practic, noi mergeam să cerem colaborare și el ne folosea pe post de proști care să fie mulși de bani. Nu am mai contactat RAT Brașov pentru colaborări. Ever. Și la fel este cu social media: se găsesc indivizi ca Bădău care își prind oamenii pe care să îi prostească și care să le facă munca pentru ei.
Mai cunosc cazuri de genul ([hapciu]Chinezu[/hapciu], [hapciu]Mace[/hapciu]).
Un lucru trebuie ținut minte legat de social media: primii care cad victime acestui mediu sunt oamenii bine intenționați, cei bine educați și credulii. Adică, politicoșii. Pe ăștia îi duci de nas ușor cu vorbe bine tâlcuite și cu intențiile tale bune.
Ține minte: primele victime ale social media sunt credulii.
Cine crede că social media este plină de oameni care vor binele celor din jur și care vor să folosească mediul acesta pentru a face bine se înșeală amarnic. Așa ajungi să fii prostit de cineva ca Horea Bădău și ai nevoie de prieteni să îți aducă aminte că ești o ființă umană normală, nu un jeg de șters pe jos așa cum te fac indivizi de genul să te simți.
Vrei Cartă etică social media? Atunci ia din lista de mai jos.
1. Pe social media intri doar dacă ai scutul și sabia gata
Scutul = pe social media oamenii care intră în discuție cu tine sunt, din oficiu, vinovați până la proba contrarie. Tocmai de aceea trebuie să verifici atent oamenii cu care te asociezi și cărora le accepți „Add friend”.
Sabia = pe social media dai de mai mulți proști pe unitatea de măsură decât pe stradă pentru că ei se simt protejați de un monitor. A folosi sabia înseamnă a tăia din scurt orice discuție cu indivizi care caută ceartă sau care te iau de prost. Se bagă în seamă cu tine și vezi că este prost? Block. Sau lași un comment simplu gen „Hai, pa!” și apoi dai block. Timpul tău este prea important ca să îl pierzi aiurea cu amețiți pe social media.
2. Nu faci Cartă etică social media de unul singur
Prostul familiei aka Horea Bădău face, de unul singur, Cartă etică social media și, dacă zici că vrei să faci parte din grupul lui plin de etici, atunci ești obligat să pui o ramă specială pe profilul tău. Bădău, ultima oară când cineva m-a obligat să fac ceva, omul a ajuns să tremure și nu din cauza frigului.
Orice fel de cartă se face de către comunitate, se strâng regulile la un loc, evoluează cerințele, se fac lucruri organizate. Nu un om, profetul, care să îți impună o cartă etică social media care este complet idioată.
Ia citește articolul lui Vali despre vestita cartă.
Și auzi pretenție: prima cartă. Pe la vremea când Bădău se juca cu puța în analele interneților românești oameni ca Vali și Manafu vorbeau despre ce face un blogger bun și unul rău. O cartă etică a social media a existat prin jur de cel puțin 10-13 ani, exemplu fiind articolele despre blogging de la Vali.
Te întrebi de unde atâta venin? Nu ai văzut celelalte articole ale mele unde sunt supărat. Ideea, pe scurt, este asta: dă-ți seama din timp dacă ai figură de victimă, de obicei politicoșii se încadrează aici, și protejează-te de șarlatani și bune intenții. Mai ales când umblă mânjiți cu etică pe la colțurile gurii.
Un răspuns la “Idioțenie marca Horea Bădău: „Carta etică social media””
[…] De asemenea libertatea de exprimare presupune și libertate a formei de exprimare, chiar dacă forma de exprimare este greu de înghițit și folosește cuvinte urâte, gen idiot, ca în articolul meu despre șarlatanul de Bădău. […]