Categorii
Arhiva General

De ce părăsesc oamenii religia? Bonus: de ce sunt agnostic


Dawn Smith povestește cum era viața într-un cult inventat de rudele ei, cult în care femeile erau cetățeni de mâna a doua și se comportau foarte apropiat de modul în care se comportă ortodocșii ultra-religioși ori protestanții. Adică, femeia să își știe locul.

La un moment dat Dawn Smith s-a lepădat de mediul toxic al superstiției în care a trăit și acum vede viața cu alți ochi. Oricum, experiența cu acel cult religios a marcat-o pe viață.

Din păcate unii oameni simt nevoia de a avea lucruri absolute în viață, să aibă măcar un singur lucru despre care să știe că este purul adevăr și atât. Fără acea singură sursă de adevăr, fără acel lucru absolut, ei simt că pierd controlul și sunt lăsați de izbeliște. Ei bine, tocmai când ești lăsat de izbeliște afli din ce aluat ești făcut.

Nu neg faptul că mulți oameni credincioși sunt niște oameni cu care te ungi pe rană. Asta nu înseamnă că credințele lor sunt adevăr absolut și nici faptul că există viață după moarte. Purul adevăr este că sunt multe informații care ne lipsesc iar o culegere de întâmplări religioase din tot felul de asemenea scriituri de prin lume nu ajută deloc atunci când pui întrebări legate de o ființă superioară tip Dumnezeu.

Adevărul este că nici știința nu poate proba lucruri care nu pot fi probate. Ca un lucru să fie științific el trebuie să fie falsificat în vreun fel, adică dacă tu spui că există Dummnezeu, tu trebuie să specifici și metoda prin care demonstrăm că NU există. Și nu ai asemenea metodă. Adevărul este că nu vom avea niciodată răspunsuri absolute la anumite întrebări și asta este bine.

Când accepți că nu poți avea răspunsuri absolute la anumite întrebări, atunci adopți poziția unui agnostic, a unui om care nu are cum să probeze existența sau non-existența unui dumnezeu. În termeni practici poziția unui agnostic este foarte aproape de cea a unui ateu. Ateul este perfect convins că nu există nici un zeu, agnosticul zice că nu avem instrumentele necesare care să răspundă la întrebarea asta.

Atunci când accepți că „Nu știu” este o opțiune în viața asta poți începe să te uiți la lucrurile care sunt importante pentru tine.