Categorii
Arhiva General

Mirarea românului

În bula mea de Facebook văd zilnic oameni indignați și mirați că se întâmplă rele la tot pasul în România. Azi se miră, mâine se miră, poimâine la fel. Adică, este rău peste tot?! Cum de se întâmplă asta tocmai acolo?!

Pe orice plan te-ai putea uita corupția din România și-a făcut de cap și vorbesc aici de corupția de zi cu zi a omului simplu, dar și de cea a celor mari. Mirarea românului nu are limită, la fel cum nici prostia societății noastre nu are limită. De 200 de ani încoace România are aceleași boli ale șefiei, hoției, minciunii, ipocriziei, blamării altora și altele de genul.

Comunismul a scos la iveală o serie de probleme din societate și le-a exacerbat, dar nu le-a generat așa cum am crede. Ce vreau să zic? Spun că regimul comunist a găsit teren fertil aici, un popor care are ca motto „să moară capra vecinului”, și a făcut ravagii, ca o bacterie care a găsit o rană pe pielea ta și apoi te-ai ales cu o cangrenă. Corupția de orice fel din România și societatea, așa cum este ea construită, are o cangrenă care nu va fi rezolvată nici în câteva decenii.

Nu este un pesimism, ci doar o constatate realistă. Avem cunoștințe care ar fi putut tratate de boli rare sau periculoase aici, în țară, dar nu se poate asta din cauza banilor furați, miliarde ce s-au dus aiurea pe oameni de nimic. Bolnavii care ar avea nevoie de tratamente speciale trebuie să strângă bani din buzunarul lor pentru a mai trăi o zi. Asta este România de care, mirare mare, se miră tot românul.

Nu trebuie să te mire atunci când descoperi mizeriile care colcăie în societatea românească, ci trebuie să te motiveze să acționezi într-un anume fel. Eu am acționat și am plecat din țară. Sunt alții care pot pleca, dar preferă să tragă de vecinii lor ca să facă o societatea mai bună. Zic aici de proiecte gen Recorder sau Casa Jurnalistului și altele de genul. M-am hotărât să susțin așa proiecte, pentru că, altfel, nu am chef și energie ca să trag de oameni. Vorba aia, salvezi pe cine vrea să fie salvat și ajuți oamenii care merită să fie ajutați. Restul să stea în mocirlă.

Așadar, nu te mai mira, române, pentru că mirarea asta aiurea te face să arăți ca un babuin în călduri, care urlă ca descreieratul că nu găsește pereche. Dacă vrei să faci un lucru, atunci acela este să susții proiecte și oameni care vor să schimbe România în bine, cu banii, cu timpul sau cu energia ta.