Pentru cine urmărește blogul de față nu este un secret faptul că sunt un gamer, nu unul înrăit, dar unul căruia îi place să fie în temă cu ce se petrece în lumea asta. Am scris des articole despre jocurile video și de ce sunt la fel de importante pe cum este o carte ori un film.
Nu cumpăr lunar piese noi pentru PC și nici nu arunc munți de bani pe computere, dar este important să știu pe ce dau banii. Înainte să trec lista cu site-urile și canalele de YouTube pe care le urmăresc notez sfaturi pe care le-am învățat de la sursele respective:
– ia-ți placa video în funcție de monitorul pe care îl vei folosi ( nu ai nevoie de placă video capabilă de grafică 4K dacă tu ești fan gaming la 1080p; info: 4K este de 4 ori mai mare decât Ful HD adică 1080p)
– dacă ai bani, atunci poți merge pe un monitor IPS, la 1440p, cu response time sub 2 ms, cu display port, frecvențe de 144+Hz (la asemenea frecvențe nu este tocmai clar că ai mai avea nevoie de FreeSync/GSync)
– dacă nu cumperi monitor odată cu PC-ul, atunci placa video ar trebui să fie pe undeva pe la 30% din costul total al instalației
– în anul de grație 2017, 16GB memorie RAM este un sweet spot numai bun (anul trecut era 8GB)
– nu ai nevoie de cel mai bun procesor ca să joci jocuri video, ci de un procesor relativ OK cum este Intel i5 ori Ryzen 5 de la AMD
– dacă ești în dubii legat de placa de bază, atunci alege firma ASUS
– ține minte că în funcție de procesor trebuie să îți iei și placa de bază (până anul acesta, de exemple, nu puteai avea procesor AMD și RAM DDR4, pentru că procesoarele AMD nu aveau suport pentru memorii DDR4)
– un SSD de 250GB și un hard de 1-2 TB ar trebui să îți fie suficient, chiar dacă unele jocuri pot ajunge la 100GB (mai ușor este să ai cont de Steam, GOG, Origin/EA, Ubisoft și să ții acolo jocurile cumpărate)
– jocuri la preț redus găsești pe G2A și pe Green Man Gaming (lasă teorentele la o parte)
– nu mai ai nevoie de surse de 1000W ca acum ceva ani (surse de 500 W sunt OK acum)
– plăci video foarte tari acum sunt AMD RX Vega 64 și nVidia GTX 1080 Ti, dar ele sunt pentru 4K gaming, așa că nu este recomandat să dai banii ăștia dacă faci gaming la 1080p ( Full HD)
– dacă ai banii, atunci ia monitoare pe IPS și nu cu panouri TN și vei aprecia cât de vii și faine sunt imaginile pe un monitor IPS ( pe TN imaginile sunt mai spălăcite orice ai face).
Acum, ce surse urmăresc eu legate de computere și gaming din cele peste 300 de canale de YouTube la care sunt abonat?
1. JaysTwoCents: face gaming benchmarks și oferă sfaturi pentru noii gameri
2. TechQuickie: explică ce sunt diverse tehnologii din lumea computerelor
3. Pauls Hardware: testează componente și prezintă sistemul lunii + prețurile aferente
4. Gamers Nexus: intră puternic în detalii tehnice și de business legate de componente folosite la computerele de gaming
5. Looper: uneori au și filme despre jocuri video
6. Extreme tech: website ce explică multe tehnologii din fir-a-păr. De exemplu, de ce jocurile noi au și 100GB? Sau de ce procesoarele AMD Ryzen sunt o soluție de compromis?
7. Gameranx: canal YouTube ce prezintă recenzii de jocuri și știri despre jocuri video
8. Timmy Joe PC Tech: omul ăsta testează tot felul de gadgeturi, dar și componente pentru PC gaming
9. Linus Tech Tips: aici găsești sfaturi legate de alegerea unui hardware potrivit în funcție de testele făcute de ei și răspunsuri la întrebări mai puțin circulate
10. Tom’s Hardware: oamenii ăștia nu glumesc cu testele lor care se întind pe zeci de pagini!
11. IGN: trailere și gameplay, uneori și trailere de filme
12. Gamespot: știri și recenzii de jocuri video