Categorii
Arhiva General

„Dacă aș fi în locul lui…”

Ei bine, nu ești. Pentru că, dacă ai fi în locul lui, ai face exact același lucru, oricare ar fi el. Pierd prea mult timp pe Facebook în speranța că dau de știrile zilei și citesc comentarii, statusuri, idei, păreri. La părerism românul este bun, inclusiv eu. Toți suntem buni.

Cel mai mult mă distrează partea în care vine unul și zice că dacă ar fi în locul lui X sau Y, ar face mai bine treburile. Reality check, douche: nu ești în locul lui X sau Y. Dacă ăi fi în locul lui, ai fi avut viața și experiențele lui și, cel mai probabil, ai deveni el. Nu ai face mai bine.

Fă ceva interesant: pune o oglindă în fața ta și gândește-te că tu ești în spatele oglinzii și te vezi în viața de zi cu zi. Când te observi pe tine însuți fără ca tu, cel observat, să vezi cum îți dai palme peste cap pentru diverse gesturi sau fapte făcute de-a lungul zilei, începi să realizezi că nici măcar în pielea ta nu faci ceea ce ar trebui.

În alte cuvinte: dacă ai fi în locul tău, și chiar ești, tu nu ai face lucrurile pe atât de perfect pe cum ai crede. La final de zi fac calculul, nu des, că doar nu sunt deștept zilnic, dar când fac calculul pun întrebarea: „am fost azi versiunea cea mai bună din toate posibilitățile?” Răspuns: cel mai probabil că nu.

Fă exercițiul și vezi că la final de zi ai putea avea mai multe finalități și că, uneori, ai fi putut face lucrurile mai bine, mai repede, mai corect, diferit. La final de zi ești nu versiunea ta cea mai bună, ci cea mai probabilă sau o medie între toate versiunile posibile.

Nu fii supărat. Mediocritatea este tocmai ceea ce ne trebuie zilnic. Fiecare este versiunea lui mediocră, nu trebuie să fii cel mai bun, cel mai perfect tot timpul, ci doar uneori în momente critice. Tocmai de aceea îmi permit să fiu prost din când în când, să mă cert pe Facebook, dar apoi îmi aduc aminte că toate au o limită și mă liniștesc.