Categorii
Arhiva Optimism

Cea mai mișto chestie la Londra

Dincolo de faptul că îți trebuie o viață de om să vizitezi tot ce e de vizitat pe aici și de faptul că metroul merge la minut mai este ceva mișto: în unele filme acțiunea se petrece în diferite zone din Londra, în locuri cunoscute.

Mă mai uit la câte un film cu spioni ori ceva de genul Thor și văd cum anumite întâmplări se petrec în zone pe care le-am vizitat în Londra. Tot ziceam că fac un tur al Londrei pe anume teme ( cele mai bune cafele, cele mai interesante parcuri etc.), dar mai aștept un timp. Să te uiți la un film și să zici că acțiunea din film se petrece la 5 kilometri de zona în care stai e o chestie mișto.

Harry Potter a avut ceva secvențe filmate în centrul Londrei, filmul London has fallen are o mulțime de secvențe filmate pe la St. Paul, Westminster, London Eye. Dacă nu prea ai chef de plimbare, măcar te poți duce haihui ca să faci poze în zonele pe care le vezi în filme. Să nu uit: cel mai nou episod Transformers, ăla care n-a ieșit încă, a avut ceva secvențe filmate la Tower Bridge, la doi pași de Shard.

Într-un registru similar te-ai întreba de ce creatorii fac filmele în zonele astea și cu eroi din zonele astea, adică UK sau SUA. Dintr-un motiv simplu: dacă cineva din Brașov ar face un film cu zei și roboți, ar pune Brașovul în centrul acțiunii. Tot așa și Ovidiu Eftimie a creat un univers în volumul Arhanghelul Raul în care acțiunea se petrece în România.

Atât cât voi mai sta prin Londra caut să înțeleg istoria și cultura locului și voi vizita multe zone cât de curând, inclusiv Oxford și Cambridge. Că mai stau un an sau zece, zilnic asimilez informații și compar cu ce avem la noi. Poate după ceva ani voi fi în stare să zic cu liniuță diferențele dintre România și UK.

Revin la cea mai mișto chestie din Londra: destule filme au secvențe în care acțiunea se petrece aici. Mergi și descoperă locurile respective după ce te uiți la vreun asemenea film.

Update: un video pe subiectul acesta.