Categorii
Arhiva General Personal

Plecat din țară: cum e dincolo de gard?

Dorin zicea pe Facebook că el nu înțelege de ce românii plecați dincolo își bat capul cu ceea ce se petrece în țară. Să nu uităm că PSD face din Parlament troacă de porci. I-am răspuns că o bună parte dintre românii plecați vor să revină în țară și să aibă o viață liniștită.

Asta este varianta scurtă.

Ca în orice situație nu există delimitări clare de alb sau negru, ci multe nuanțe de gri. Oamenii au plecat din mai multe motive și se vor întoarce tot din mai multe motive. Clar, mai bine de 90% dintre cei plecați au făcut asta pentru „un trai mai bun” și tot atâția se vor întoarce pentru că „îi trag rădăcinile”.

Cei mai mulți dintre cei plecați sunt în negură totală legat de ceea ce se întâmplă la noi, motiv pentru care și prezența la vot în diaspora, că doar am fost membru la secția de votare din Stratford/Londra, a fost minimă. Pe oameni, pe cei mai mulți adică, chiar nu îi interesează spectacolul de la noi.

Ceea ce vede Dorin și mulți alții este un grup mic de oameni care, probabil, erau implicați în activități civice înainte de a pleca din țară. Au schimbat numai locul unde încearcă să facă un bine, dar nu și obiceiul.

Cei care pleacă dincolo pentru totdeauna nu au de ce să se intereseze de România, dar atenția mea se îndreaptă către cei care pleacă pentru un timp ca mai apoi să revină. Acela este grupul care este interesat direct de ceea ce găsesc acasă. Este și grupul care trimite miliarde anual în țară. Este grupul care a văzut viața dincolo de gard și care vrea și el un gazon în fața casei când se întoarce.

Am un an și trei luni de când sunt plecat. Singurul motiv pentru care am revenit la ceva luni în țară a fost să îmi revăd jumătatea până se mută definitiv cu mine în Londra. Altfel, nu m-ai vedea în următorii 5 ani prin țară. La un moment dat am să revin, dar nu anul ăsta, poate nici la anul. Mă interesează să știu ce e la noi la fel cum mă interesa înainte de a pleca. Și nu sunt singurul.

Îmi pasă de românii din țară, tocmai de aia am podcastul Tehnocultura SciCast, dar și de cei din UK, tocmai de aia am celălalt podcast, Un român în Londra. Ca mine sunt și alții care vor să ajute cum știu, cum este Marius Simionică, românul plecat în UK care are pagina Informații în UK unde ajută oamenii cu o mulțime de informații. Un om super, dacă mă întrebi:

Revenind la întrebarea lui Dorin, este suficient să fii crescut în România ca să îți pese de ceea ce este acolo. Hărnicia nu s-a inventat dincolo de gard iar oamenii ășția își văd viitorul tot în România. Au fost alungați de situația de la noi, dar se vor întoarce cu niște economii și, poate, cu o altă mentalitate. Într-un fel românii fugiți peste hotare ar putea deveni cea mai bună investiție pe care România a făcut-o în ultima sută de ani. Vom vedea.

Dincolo de gard nu sunt câini cu colaci în coadă, dar nici foamea nu bate la ușă. Dincolo de gard îndrăznești să te gândești că mai pui ceva deoparte din salariu. Dincolo de gard îți dai seama cât de multe pierdem dacă ne lăsăm pe mâna unor jeguri ca cei din PSD.

Dincolo de gard nu faci post timp de 6 luni pentru noul telefon iPhone pe care îl iei și nici nu plângi în pumni după ce ai plecat în concediu pe undeva. Normal, știi că ești străin și că nu vei fi niciodată de-al lor, dar nu aia contează, că doar tu, ca român, ai plecat dincolo să le furi joburile, să le iei banii și femeile, pentru ca mai apoi să te întorci victorios în țară cu prada de război.

Dincolo de gard nu sunt câinii cu colaci în coadă, ci sunt lupi: mușcătura lor te face un român mai bun pentru că vezi mai bine șerpii din propria ogradă.