Categorii
Arhiva General

Mituri și lucruri mai puțin știute despre UK / Londra

Ziceam în podcastul Un român în Londra faptul că trebuie să ii ca o foaie albă în UK, pentru ca vei descoperi că lucrurile sunt diferite față de cum te-ai aștepta. Sunt multe motive pentru care să fii impresionat de Londra, faptul că este enorm ca oraș, faptul că are toată populația României în oraș pe timp de zi, faptul că are metroul la minut, dar te vor interesa alte lucruri.

Curățenia

Lipsește.

Curățenia, varianta lungă

În anumite locuri au mașinuțe care aspiră trotuarele, dar în multe locuri vezi frunzele cum putrezesc săptămâni la rând. Parcurile sunt, în genere, curate, dar Brașovul are parcuri mai curate ca Londra. Nu este ca Munchen-ul la curățenie, dacă asta vrei să șții.

Chiriile sunt o loterie.

Sunt șanse să dai cu proprietari de treabă, dar sunt puține șansele alea. O bună parte vor căuta să fenteze ceva, fie plata către stat a dărilor, fie te vor fenta pe tine oferindu-ți servicii proaste, gen centrala se strică și tu stai două săptămâni fără apă caldă.

În alte ocazii te pomenești că patul în care ar urma să dormi este format din două cutii peste care pui cea mai ieftină saltea posibil. Chiriașii sunt considerați vaci de muls în Londra. Ține minte asta și acționează în consecință: fii atent la orice detaliu posibil, în special internet, mașina de spălat haine, apa caldă, căldura, patul.

Dacă nu ești atent te vei pomeni în mijlocul unei fraude în care un chiriaș dă, de fapt, apartamentul în chirie la mai multe persoane. Chiriile și proprietarii din Londra sunt deja celebri în materie de servicii proaste. Chiriile sunt mari de tot. Un timp va fi mai ieftin să stai cu coleg de cameră.

Angajările sunt o loterie

Faptul că eu an nimerit la un loc de muncă bun, plătit cu salariul mediu pe Londra (cel puțin), este o raritate și pot spune că sunt între puținii care au tras un loz câștigător. Chiar dacă te duci în web development trebuie să afli din timp ce anume vei lucra. Am avut o colegă care dorea să lucreze pe creare de cod nou și la noi lucrăm, în mare parte din timp, pe menținerea și reutilizarea codului curent. I se spusese că va lucra la programe noi, dar realitatea a fost alta. Cel mai probabil agentul de recrutare i-a promis de toate numai ca ea să accepte jobul.

Să nu te încrezi în agenții de recrutare. Detaliile cele mai importante sunt obținute de la viitorul manager, nu din alte părți.

Pentru alte joburi, ai grijă ca firma să lucreze legal, să fie OK în Company Check, să aibă angajați care primesc salariile complet, legal și la timp.

Munca

Nu alege job în cealaltă parte a Londrei. Vei regreta mult decizia asta. Caută job sau mută-te lângă job. Vei economisi bani, timp și nervi.

Random stuff

Nu vezi câini vagabonzi în Londra, doar vulpi. Seara, dacă ți se pare ca ai văzut un câine, uită-te mai atent și vei recunoaște o vulpe.

Metroul londonez are propria sa specie de țânțari.

Dacă lucrezi în centrul Londrei, chiria în zona 3 este chiar OK și naveta e undeva sub o oră cu metroul.

Blitz-concluzie

Londra și UK nu sunt locul făgăduinței și nici nu sunt stilul de „chestii occidentale” pe care te-ai aștepta să le vezi, gen „aș vrea să fie oamenii și locurile ca în Germania, corecți, curați, etc.” Londra este o lume a sa. Dacă ai grijă, poți avea viață bună, altfel șobolanii te vor mânca.