Categorii
Arhiva General

Mici actualități: baiuri mari cu fraudele din lumea chiriilor din Londra

Deși am venit din concediu încă nu am prins energie și voință să scriu articole pe cum scriam și nici nu m-am pregătit pentru episodul de podcast de duminica aceasta. Am mintea și timpul ocupate cu căutarea unui loc de închiriat, mai ales că am descoperit că tipul cu care am semnat contractul de închiriere era chiriaș și nu proprietarul de drept.

Șarlatanul, un negru de prin Nigeria, dar cu cetățenie britanică, a dispărut și nimeni nu dă de el, nici proprietarul, nici noi. Noi, ăstia păcăliții, tocmai ce am primit o înștiințare că trebuie să plecăm din apartament până pe 5 septembrie, timp mult prea scurt ca să găsești un loc nou decent, mai ales că mulți proprietari și agenții imobiliare închiriază în mod ilegal camere în toată Londra.

În ceea ce privește închirierile de camere Londra este ca un munte de bălegar cu o pătură de gazon super-mișto peste el. Atunci când studiezi puțin legislația și afli care sunt condițiile minime legale pentru a închiria o cameră în Londra vezi că mulți proprietari și agenți sunt de-a dreptul în afara legii. Chestiile astea se pot vedea inclusiv din anunțuri și apoi detaliile le afli când ajungi la fața locului și pui întrebări de bun simț.

De exemplu, în multe anunțuri de pe net, inclusiv de pe Spare Room, pe care îl recomand pentru că are o mulțime de filtre, vezi că lipsesc lucruri sau detalii importante. De exemplu, o cameră single trebuie să aibă minimul 6,5 metri pătrați iar una double trebuie să aibă miinim 12 metri pătrati.

Vei vedea adesea anunțuri în care camere single sunt promovate ca fiind double, ceea ce e un fals ordinar. Nu este ca și cum nu vezi faptul că patul ăła ordinar nu ocupă jumătate de cameră. Cum mi-a zis un arab pe care îl durea în dos de mine, posibilul viitor chiriaș: „dacă are pat dublu, atunci camera este dublă”. Nu este așa, dar asta spune ceva despre indivizii ăștia, mai ales de la agenții imobiliare, care sunt gata să te mintă în față și să comită ilegalităti cu ocazia asta pentru a da, în mod ilegal, o cameră spre închiriere.

Atunci când te muți într-o cameră, trebuie să verifici să aibă suprafețele minime pentru tipul de cameră despre care e vorba (6,5 mp single, 12 mp double), apoi, conform legii din UK, bucătăria trebuie să aibă: aragaz cu patru ochiuri, un blat pe care să prepari mâncarea de 1,2×0,6m, hotă, cupor cu microunde, chiuvetă, cuptor normal sub aragaz, frigider, congelator, apoi, după ce speli hainele, loc pentru uscat hainele, la fiecare etaj detector de fum iar în camere spații minime în jurul patului, dulapului și a noptierei, să poți trece printre ele. Să nu uit de faptul că ferestra trebuie să aibă o suprafață de minim 10% din suprafața locuibilă a camerei în care te muți. Important de știut asta pentru că sunt camere care au ferestre mult prea mici.

La fel, când e vorba sa semnezi contractul de închiriere agentul trebuie să îți dea următoarele detalii: numele și adresa proprietarului efectiv, dovada că agenția are voie să închirieze în numele proprietarului (asta ca nu cumva să fie un contract între agenții de care proprietarul să nu știe), modul în care agenția protejează depozitul cu ajutorul unei firme terțe numită în UK „deposit protection scheme” care să fie aprobată de guvernul UK, află dacă agenția este acreditată și cere actul de identitate al agentului. În plus, ca să fie treburile oable tu trebuie să primești și renting book, în care se trec dățile la care ai plătit chiria, apoi un flyer standard creat de cei de la guvernul UK în care ți se explică drepturile, apoi contractul și actele ce dovedesc protcția depozitului tău.

Să mai zic de faptul că poți cere să ți se prezinte dacă s-au făcut controalele anuale la gaz și la curent electric?

După cum bine vezi sunt destul de multe condiții și puțini le respectă. Mulți agenți îți vor zice de la obraz că nu vor să îți dea datele proprietrului și nici dovada că ei au voie să închirieze în numele proprietarului. Cum i-am zis și arabului: „cu voi nu vreau să lucrez și am să vă evit”. I-am reclamat la Spare Room, unde am găsit anunțul, și cei de la Spare Room mi-au zis că agenția este obligată prin lege să dea acele detalii. Sper să închidă contul agenției pentru mizeria ce au făcut-o.

Așadar, rămâne să caut de nebun o cameră nouă și între timp să îi cer proprietarului de aici să ne evacueze cu ordin de la tribunal și cu ajutorul poliției pentru că nu voi pleca de aici până nu dau de un loc nou închiriat în mod legal.

Luni proprietarul se așteaptă ca noi să plecăm, lucru care nu se va întâmpla.

Așadar, vezi că am motive să fiu nițel absent de e blog cu toată aventura asta generată de șarlatanul de Olalekan Oladipupo aka Kevin Oladipupo, dracul cu care am semnat contractul de închiriere și care ne-a tras țeapă.

UPDATE: tocmai ce au venit un cuplu de chinezi în camera alăturată și ei au dat aproape 2000 de lire. Acum au aflat și ei de la noi că proprietarul vrea să evacuăm apartamentul luni.

Uite o poză cu mizeria de Kevin Oladipupo, că doar îsi pusese poza în camera vecină pentru a-l induce în eroare pe proprietar că, cică, stă aici. Cine îl vede să îi aducă aminte că Londra nu este așa de mare și că oamenii vor afla despre mizeriile făcute de el. Ce a făcut? El a dat în chirie un apartament pe care nu avea voie să îl dea în chirie și m-a pus pe mine în situația de a fi evacuat și dat în judecată de către proprietar.

Uita-te bine la mizeria asta de om:
kevin-oladipupo-olalekan-london-uk-renting-tenancy-fraudster-2016

4 răspunsuri la “Mici actualități: baiuri mari cu fraudele din lumea chiriilor din Londra”

Nu pot sa spun decat ca ai avut ghinion. Imi pare rau 🙁 mergi la o agentie serioasa si inchiriaza un loc unde sa stai doar tu, platesti mai mult dar e mai safe. N-am auzit pe nimeni sa fi patit asa ceva, spare room sau gumtree mi se par dodgy, greu de controlat. Capul sus si bafta la cautat!

Mersi fain de comment si de info 😀 Vedem ce voi găsi. La nevoie bat la ușă la agenții și tot găsesc ceva.

[…] un nou loc de stat. Vorba aia, nu îl înteresa că chiriașul lui a păcălit niște oameni, vezi articolul precedent, el vroia să ne vadă plecați cât mai repede, indiferent dacă aveam de stat undeva sau […]

Informații în UK: cum să obții un job și cum să îți găsești chirie în Anglia | Manuel Chetaspune:

[…] la 300 de lire pe lună, care sunt costurile chiriilor în Londra 4. Cum este metroul londonez 5. Baiuri mari cu fraudele din lumea chiriilor / Ai grijă la românii puși pe rele din UK / Horror stories: români ajunși în sclavie în UK […]