Categorii
Arhiva Blogging

Social Media fail cu Regina Maria

Ieri am dat de statusul acesta de la Spitalul Regina Maria pe Facebook și le-am atras atenția că greșesc în câteva locuri. Răspunsul lor? Mi-au șters comentariul.

Inițial nici nu doream să le scriu comentariu pentru că știu ca ei sunt cei care au sponsorizat venirea Dr. OZ în România acum ceva săptămâni. Rușinos lucru. Când le-a fost atrasă atenția pe Facebook că Dr. Oz este un șarlatan de doi bani, ei s-au scuzat spunând că l-au invitat pentru că este celebru. Cu alte cuvinte, din punctul de vedere al Spitalului Regina Maria pe Facebook, medicina contează doar până când dai de oameni celebri. Acolo poți lăsa minciuna și pseudoștiința să înflorească.

Revenind la statusul lor, cel legat de microbiom la care am comentat, o parte din informațiile de acolo sunt OK, o altă parte nu. Comentariul meu:

Infograficul este greșit din mai multe puncte de vedere:
– este 100 de mii de miliarde, nu 100 de trilioane ( SUA folosesțe sistemul scurt de notare a numereleor mari, adica 1ooo la puterea n, pe când noi folosim sistemul lung, adică 1000 000 la puterea n. De aia trilion în SUA îneamna 100 de mii de miliarde iar trilion la noi înseamnă 1 miliard de miliarde.
– apoi, nu sunt 100 de mii de miliarde, ci de trei ori mai puțin conform studiilor noi făcute recent. Cei de la Microbe Magazine podcast au vorbit despre asta acum ceva timp – http://www.microbeworld.org/podcasts/microbe-magazine-podcast/2126-mmp-13-redetermining-the-ratio-of-microbial-to-human-cells-correcting-the-widely-held-view-that-this-ratio-is-10-to-1
– microbiomul (sau viromul uman, că tot suntem aici) nu e parte a sistemului imunitar, cu atât mai puțin 80% din el. Una este simbioza dintre corpul nostru și microbiom și alta este să zici ca e sistem imunitar.

Ce-i drept, nu mă aștept să faceți infografice utile atât timp cât l-ați invitat pe șarlatanul de Dr. Oz în România să împarcă minciuni, mai ales din domeniul medical. Nu e ca și cum nu urmăresc subiecte de știință ca să vorbesc despre ele săptămânăl – http://tehnocultura.podbean.com/

Infograficul duce către un articol de pe site-ul spitalului care dă informații de bun șimț despre microbiom și pre/probiotice, dar care are și informațiile false de care menționez în comentariul meu.

Te-ai fi așteptat ca cei de la Spitalul Regina Maria să aibe echipe profesioniste de oameni pe social media, dar se pare ca tot românași care nu știu internet au pus la cârmă pe acolo. Iată imaginea de la care am pornit comentariul de mai sus:

reg-maria-prosteala

Legat de sistem de numărare scurt sau lung, merită să urmărești filmul de mai jos: