Categorii
Arhiva General

Londra: lucruri pe care le observi la întâmplare

Când am venit în UK aveam o anumită idee despre ceea ce aș putea vedea aici. În cea mai mare parte am fost impresionat de lumea de aici, așteptările mi-au fost întrecute. Faptul că muncesc la o firmă de britanici a ajutat enorm de mult pentru că britanicii, în cea mai mare parte a lor, nu evită legea și își tratează angajații cu respectul cuvenit.

Este suficient să ieși de câteva ori în oraș ca să vezi câteva lucruri diferite atunci când compari ce vezi aici cu ceea ce este la Brașov, de exemplu.

Curățenia

Londra nu este cel mai curat oraș în care ai putea fi. Ca idee, Brașovul este mai curat decât Londra, Munchen este mai curat decât Londra.

Nu vezi măturători de stradă pe aici, pe cum vezi în Brașov. Londonezii folosesc mașini micuțe cu care curăță trotuarele. Pe la 7-9 dimineața vezi mașinuțe din astea trecând pe trotuar ca niște buburuze supra-ponderale. Uneori vei vedea ziua gunoieri, dar ei nu au mături cu ei, ci folosesc un clește cu braț foarte lung pentru a strânge hârtiile aruncate pe jos.

Îi vei vedea pe oamenii respectivi cu căștile în urechi fredonând cine-știe-ce cântec.

Nu sunt câini vagabonzi

La un moment dat am văzut două pisici care se băteau între mașini, în liniște. Numai că, după ce m-am apropiat, am văzut că nu erau pisici, ci vulpi. Londra este plină de vulpi. Ziua stau ascunse iar seara se duc pe la containere, unde găsesc carne pe săturate. Brașovul are urșii gunoieri iar Londra are vulpile gunoiere.

Uneori vulpile se plimbă și pe la stațiile de metro. Mai descoperi, decâteva ori pe an, câte un articol în Telegraph cu asemenea vulpi temerare. Alteori merg chiar și cu autobuzul.

Pe oriunde am mers nu am dat de câini vagabonzi. Oare cum au rezolvat problema câinilor vagabonzi?

Se trece pe roșu

De fapt, chiar și polițiștii trec aici pe roșu.

Sunt locuri, la intersecția unei străzi lăturalnice cu una principală, unde există semafoare numai pentru mașini, dar nu și pentru oameni.

Există semafoare la multe intersecții, dar majoritatea oamenilor trec pe roșu fără bai. Un român venit aici își pune mâinile la ochi când vede așa situație.

De altfel, oamenii trec strada pe oriunde fără nici un bai.

Aici trecutul pe roșu ori pe stradă nu este încriminat în nici un fel. Cum recunoști un strâin? Vezi că stă la roșu 😀