Categorii
Arhiva Personal

Londra, următoarea țintă

După atacurile din Paris și Burxelles, Londra este cea mai probabilă țintă. Oficialii de aici se laudă că pot face față și la 10 atacuri teroriste deodată, dar nimeni nu explică modul în care vor face față. În afară de a avea polițiști în civil în cele mai aglomerate zone din Londra, gen stațiile Waterloo, Victoria, London Eye sau Heathrow, nu au ce face în primele 5 minute de la începerea unui atac.

Degeaba ai 10 000 de polițiști pe „ready” dacă tu nu ai blocat atacul înainte de a începe pentru că, odată început, vor muri o serie de oameni până să apuci să faci un singur metru. Vezi exemplul Bruxelles unde au murit 34 de oameni într-o țară care era deja de mult în alertă anti-teroristă.

De vreme ce stau în ceea ce s-ar putea numi „hot zone”, Londra, este știut faptul aici vor fi următoarele tentative, dacă nu chiar atacuri. În genere Londra este un oraș sigur, gen Brașov. Se întâmplă lucruri rele gen tâlhării, furturi, violuri sau omoruri, dar uitându-te la cei 8,5 milioane de oameni strânși într-un cerc cu diametrul de 50 de km, vezi că sunt foarțe puține evenimente per mia de locuitori.

Dar aici locuiesc destui musulmani și o parte dintre ei au fost deja în Siria. O parte au revenit. Pe unii autoritățile i-au prins și le-au dat pedepse mici, aș zice, pentru implicarea în planurile ISIS aka Daesh. Se spune că fanaticii musulmani care apelează la terorism provin din familii dezorganizate, că au o viață nasoală, precum transmit cei de la Vox, dar nu se pune problema asta în Londra. Un caz recent de jihadist din Londra era un bărbat dintr-o familie bună. O serie bună de teroriști sinucigași provin din familii bune, de oameni învățați.

Atacul asupra Bruxelles a fost, cică, accelerat de capturarea lui Abdeslam și de aceea, cică, nu a fost atât de bine planificat și au murit mai puțini oameni decât s-ar fi așteptat. Totuși, rămâne faptul că Londra este în vizor și eu trebuie să folosesc metroul ca să ajung la muncă.

Este drept, stau și lucrez într-o zonă mai pe la marginea Londrei, nu în centru, dar asta nu înseamnă că îngrijorarea nu există. Ne vom muta în centrul Londrei cu sediul din vară, dar pe atunci mă mut într-o zonă apropiată ca să ajung la muncă doar mergând pe jos.

Eftimie face o legătură directă între terorism și islam, pe care el îl numește „islamism”. În genere islam este religia, islamism este considerată latura fanatică a islamului. În contextul ăsta pot zice clar că există o legătură de cauzalitate între islamism și terorism. Nu la fel pot zice între islam și terorism. Islamul poate fi văzut, totuși, ca ceva care facilitează accesul la terorism, nu ca ceva care cauzează acel terorism. Terorismul este o armă folosită de multe facțiuni, nu numai de cele religiaose. Este o distincție între facilitare și cauzare iar limitele sunt cumva încețoșate.

Islamul are diverse interpretări iar interpretările cele mai moderne dau naștere unei categorii de musulmani apropiați în cultură și gândire cu noi, dar este știut faptul că islamul practicat inclusiv în Londra este, în bună parte, unul de rit arhaic, mai ales când auzi ca există atât de multe cazuri de mutilare genitală la femei chiar în orasul acesta.

Islamul de rit arhaic trebuie să dispară. Interpretarea literală și practicarea islamului în felul acesta nu trebuie acceptate nicăieri în lume. Și aici sunt de acord cu Eftimie. În schimb islamul de interpreate nouă are șansa să creeze o punte între două civilizații iar oamenii aceștia nu trebuie puși în aceeași oală cu restul. Poate chiar ei ar putea ajuta la eliminarea radicalismului din musulmanii care, poate, trec pe lângă mine zilnic pe stradă.

Rămâne să îmi aleg cu grijă zonele pe unde circul și să sper că nu vor avea loc atacuri tocmai pe unde merg eu la muncă.

3 răspunsuri la “Londra, următoarea țintă”

cica la Bruxelles stiau de posibilul atentat dar nu au putut sa-l opreasca. mi-e teama ca de multe ori e imposibil. pe de alta parte sunt convins ca sunt si atentate care sunt oprite dar nu aflam de ele din ideea de a nu panica cetatenii.

Sunt sigur că multe nu ajung să se petreacă. Și în România SRI face treabă bună și oprește câte un atac de genul din când în când.

[…] de curând că Islam NU este egal cu terorismul, dar că este o religie care facilitează accesul la fanatism datorită faptului că nu a trecut […]