Categorii
Arhiva Blogging Tehnologie

Vrei să scapi de reclamele abuzive? Folosește Ghostery!

Încercam să obțin un URL al unei pagini de pe Forbes.com de curând și site-ul mi-a atras atenția că folosesc tehnologii de blocare a reclamelor. Forbes blocase accesul la pagină și nici măcar URL-ul nu-l puteam copia pentru că eram trimis la o pagină interstițiară. Am trecut site-ul în whitelist, am obținul linkul, am repus site-ul sub control.

Ghostery este o extensie de Chrome care verifică ce scripturi sunt încărcate în browser atunci când intri pe un site. De obicei, un singur widget de reclamă încarcă cel puțin trei scripuri de tracking de la trei diferite surse. Forbes avea pe la 40 de tracking beacons și scripturi când l-am trecut în whitelit. Unele site-uri încarcă 50-60 de coduri de tracking.

Cu Ghostery poți alege ca doar anumite scripturi să fie încărcate.

Nu am probleme cu reclamele de bun simț, dar mă deranjează când reclamele inundă pagina și când profilul meu de navigare este share-uit cu tot fell de agenții de marketing/advertising fără să fiu eu de acord. Dacă intru pe site-ul X vreau că clicurile mele și ce am citit să rămână cu acel site, nu să fie trimis în altă parte.

Desigur, la noi e binecunoscută situația în care site-urile te inundă cu reclame abuzive la tot pasul și ia mult timp să se încarce în browser. Uneori site-ul nu se încarcă din cauză că un server este mai leneș și trimite înapoi scriptul de tracking cu porția.

După ce instalezi Ghostery vei vedea că viața este mult mai simplă și plăcută fără reclame abuzive, cu site-uri ce se încarca mai repede și, de ce nu, cu mai puține date despre profilul tău de navigare care se scurg către destinații necunoscute.