Categorii
Arhiva General

Un nou număr de urgență pentru persoanele cu dizabilități: 113

Aflu de la Tudor Ciuhodaru că vom avea un nou număr de urgențe, dedicat de data aceasta persoanelor cu dizabilități. Ca să folosești noul număr trebuie, mai întâi, să te înscrii în sistemul STS prin mai multe metode.

De le Tudor Ciuhodaru:


De luni apare un nou număr pentru urgenţe 113. E bine de ştiut:
1. 112 rămâne numărul pentru situaţii de urgenţă pe care îl puteţi apela gratuit chiar dacă aveţi tefefonul blocat;
2. 113 este destinat persoanelor cu dizabilităţi de auz şi/sau vorbire ce vor putea trasmite un SMS pentru a descrie urgenţă;
3. 113 va putea fi utilizat de cei cu dizabilităţi doar după înregistrarea prealabilă în baza de date a serviciului 112 la birourile temporare de asistenţă la înregistrare sau la unul dintre sediile STS, transmiterea prin poştă sau prin completarea formularului online aflat pe website-ul www.112.ro . Sunt necesare următoarele documente: cerere de înregistrare, copia actului de identitate al persoanei cu dizabilităţi sau al reprezentantului legal, copiile actelor care atestă dizabilitatea şi copia documentului care atestă calitatea de reprezentant legal, dacă este cazul.
4. În momentul în care o persoană cu dizabilităţi de auz/vorbire înregistrată în baza de date a STS va apela 112 ea va fi identificată automat de operator şi va primi un SMS cu textul ,, Trimiteţi SMS la 113 cu urgenţa şi adresa incidentului”. SMS-ul de răspuns la113 va conţine descrierea sumară a tipului de urgenţă şi adresa exactă, inclusiv judeţul.
5. Puteţi fi sancţionat contravenţional atât pentru apelarea falsă sau abuziva la 112 cât şi pentru trimiterea de SMS-uri nereale la 113.
6. 70% din apelurile la 112 sunt false.

Cei de la Realitatea au și ei un articol despre serviciul 113.