Categorii
Arhiva General

S-a decis: patru pahare de vin pe zi

Dieta mediteraneeană conține salate și vin din plin. Am fost ieri seară la degustarea de vin organizată de Spitalul de Cardiologie Clinicco la Arnie’s Studio Culinar, pe str. A. I. Cuza, Nr. 6, și am aflat câteva lucruri interesante. Unul dintre ele: consumul de alcool de 4-5 ori de săptămână îți face bine. Mai precis, băieții ar trebui să bea maxim patru pahare de vin pe zi iar fetele doar două, pentru că ele nu pot procesa alcoolul precum băieții.

Cui îi face bine? În mod specific inimii și la modul general sistemuluui circulator. Se pare că cei care consumă alcool cu moderație, dar aproape zilnic, sunt feriți, în mare parte, de boli cardiovasculare.
clinicco-spital-cardio-brasov-degustare-vin-iulie-2015 (2)

Sub observația atentă a domnișoarei somelier Magdalena Crișan Beatrice am avut ocazia să află ce este aceea o șampanie, ce este acela un vin, cum să nu „brutalizăm” vinul care trebuie văzut ca un organism viu. De remarcat pasiunea Magdalenei pentru vin și pentru cultura ce înconjoară această băutură.

Șampania vine în trei varietăți, roșu, rozaliu și alb, și se poate bea în mai multe ocazii, nu numai de Revelion. Nu am văzut atât de des șampanie roșie, dar voi căuta 😀

Referitor la vin, medicul Sorin Micu de la Clinicco, specializat pe cardiologie și care este și doctor pe deasupra, ne-a sugerat să bem mai des vin roșu, pentru că ne ajută mai mult sănătății. Vezi Framingham Heart Study.

Tot de la dumnealui am aflat că este o diferență între stop cardiac, care poate apare pe neașteptate, chiar fără simptome, și infarct miocardic. Ne-a povestit, de altfel, despre studiile făcute pe băutorii de alcool și despre beneficiile acestuia. Berea se pune?

După ce am degustat trei vinuri a rămas să pun întrebarea de bază: ce vin să punem în mâncarea ce o gătim? Răspunsul: cel mai bun vin din casă. Nu pune vin prost. Pune un vin pe care l-ai bea cu drag. Și are dreptate: vinul poate da o aromă excelentă mâncării, fie că este ceva la cuptor, fie că este o ciorbă.
clinicco-spital-cardio-brasov-degustare-vin-iulie-2015 (1)

Rămâne să le fac o vizită celor de la Clinicco pentru niște controale, mai ales că stopul cardiac poate lovi oricând, și apoi să îmi savurez, cât mai des, vinul.

Baieți, trecem de la bere la vin?

Bonus: chimia vinului în video de mai jos!

UPDATE

Conform legii nr.148 din 26 iulie 2000 privind publicitatea, Cap. III, atr. 13 este interzis să faci reclamă la băuturi alcoolice și să specifici, în același timp, că sunt remedii terapeutice.

[…]Art. 13. – (1) Publicitatea pentru bauturile alcoolice si pentru produsele din tutun nu este permisa nici in conditiile in care:
[…]
c) sugereaza ca bauturile alcoolice sau produsele din tutun sunt dotate cu proprietati terapeutice sau ca au un efect stimulativ, sedativ ori ca pot
rezolva probleme personale;
[…]

Cele spuse în articol, referitor la beneficiile alcoolului, sunt parte a mesajului transmis de dr. Sorin Micu și nu fac parte a unui mesaj publicitar.

Un răspuns la “S-a decis: patru pahare de vin pe zi”