Categorii
Arhiva Online

Cu ce devirusezi PC-ul?

Sfatul de bun simț este, desigur, să ai un antivirus instalat, să ai firewall-ul activat și să nu dai click aiurea pe toate site-urile posibile și imposibile. Unele site-uri pot descărca în PC-ul tău programe doar prin simplul fapt că le-ai accesat și tu nu știi de ce te întreabă Windows-ul dacă vrei să instalezi nu-știu-ce update.

Lucruri de bază

Eu folosesc firewall-ul de la Windows, apoi AVG Free și uneori îmi arunc ochii pe GlassWire, să văd dacă nu găsesc ceva suspect.

Fac un scan săptămânal cu AVG Free și vizitez site-urile de unde știu că nu pot primi malware.

Dacă vrei să intri pe un site anume, dar ți se pare suspect, atunci introdu adresa lui în Google Search. Google primește informații despre site-urile infectate și afișează mesaje de avertizare chiar în pagina de rezultate.

Exemplu de mesaj: „This site might be compromised”. Când accesezi site-ul Google îți afișează un mesaj cu tipul Safe Browsing și îți oferă mai multe detalii. Mai multe despre internet și malware poți citi aici.

Ca să fii mai sigur intri pe Sucuri Scanner și verifici site-ul, dar devenim deja prea paranoici, nu?

Ce faci dacă ai deja virusul în PC?

În atare caz rulezi antivirusul. Uneori antivirusul, de exemplu chiar AVG Free, nu poate detecta cinte-știe-ce rootkit sau virus, așa că ai nevoie de armele mari din arsenalul anti-malware.

MalwareBytes

Ce nu găsește antivirusul sigur este scos de către Malware Bytes. Este un antivirus foarte bun și gratuit. Are, desigur, și varianta plătită, dar ești salvat și de cea gratuită.

Un scan total durează între 30 de minute și 2 ore.

ComboFix, de la BleepingComputer

Combofix de la BleepingComputer este un program care îți curăță tot PC-ul de adware, bloatware, malware, tot tacâmul.

Condiția principală: trebuie să oprești, ba chiar să dezinstalezi orice alt progrm antivirus din PC. Combofix are nevoie de libertate, adică să nu existe alți antiviruși care să îl blocheze atunci când face scanarea întregului PC.

Un scan total durează între 10 minute și 30 de minute, uneori chiar mai mult. Odată ce l-ai pornit nu ai voie să te atingi de PC până nu-și termină treaba. Nu tu click, nu tu enter, înțeles?

Așadar, dacă ai viruși, ai cu ce să scapi de ei.

Ce alte soluții ai pentru a scăpa de malware?