Cum am bicicletă o folosesc aproape zilnic să merg peste tot. M-am învățat deja cu nesimțirea șoferilor, cu graba lor, cu alți bicicliști care se aruncă precum gazelele peste tot, cu autobuzele RAT care te înghesuie în marginea drumului și șoferii care opresc des pe banda de biciclete.
Din micile reguli de circulație pe care toți le știm, bicicliștii trebuie să meargă unul după celalalt și cât mai aproape de bordură. Lucrul acesta este valabil într-o societate în care șoferul este #1 iar biciclistul este de decor.
Imi place exemplul Olandei care, de mai bine de 60 de ani, are piste de biciclete peste tot. Dorin a fost enervat de faptul că acolo biciclistul este #1 și apoi restul.
În Olanda ai piste de biciclete care te duc peste tot. Nici nu trebuie să cobori de pe bicicletă oriunde vrei să ajungi. Chiar și sensurile giratorii au benzi de bicicliști care trec pe sub șosea.
Alt sens giratoriu:
Cum arată peisajul într-o țară în care bicicliștii primează:
UPDATE: 13 aug 2015. California a implementat sistemul rutelor de biciclete cu intersecții protejate precum au olandezii. Video:
Protected Intersections For Bicyclists from Nick Falbo on Vimeo.
Arată frumos, nu? Olandezii au sistemul acesta de zeci de ani de zile și nimeni nu se plânge. La noi șoferii sunt primii care se plâng atunci când văd că se fac piste de biciclete noi.
Am văzut cum ar trebui să arate o pistă de biciclete „normală”: lătime de 1-1,5 m, bine delimitată de zona de pietoni și de cea auto, colorată diferit, are legătură cu toate zonele în care ai vrea să ajungi, este în dublu sens pe ambele părți ale străzilor iar giratoriile pot fi trecute în siguranță, fie pe dedesubt, fie la același nivel cu automobilele.
Dacă te uiți în Brașov, ai să fii groaznic de dezamăgit. Uită-te din nou la filmele de mai sus înainte de a vedea „pistele” din Brașov. Mi-e imposibil să cred că cei care au desenat pistele, împreună cu Primăria și cu Poliția, nu au luat la cunoștință detaliile tehnice care însoțesc o asemenea lucrare. Cineva, undeva s-a gândit că am vrea să fim o Capitală Culturală Europeană prin 2021 și s-a grabit să își bată joc de bicicliști.
Să vedem de ce zic asta. Pozele sunt făcute pe 12/13 iunie 2015 și este ușor să vezi bătaia de joc numită „piste de biciclete” în Brașov.
Pista nu este delimitată corespunator, ci doar ceva vorpsea aruncată. În loc de a crea o zonă specială pentru bicicliști pista a fost aruncată pe trotuar. Desigur, de multe ori în mijlocul pistei apar canale și găuri în care poți strica bicicleta fără grijă. Unele capace de canale sunt mult mai joase decât asfaltul din jurul lor.
Pistă desenată pe trotuar. Pietonii nu au loc și sunt nevoiți să treacă pe pista de biciclete.
Vopseaua s-a dus. Trebuia asfalt roșu, însă s-a folosit vopsea. Există pistă doar pe partea aceasta, dar NU și peste drum.
Așa-zisă pistă aruncată în glumă pe stradă. Nu este delimitată corespunzător iar lățimea este mult prea mică. Trebuia să fie cel puțin 1,2 – 1,5 metri, cu două sensuri. Este pusă aproape de bordură, loc în care se știe că se strânge nisipul, sticla spartă, cuiele și altele.
Alt canal gata să îți strice bicicleta. Când te ferești de canal nimerești în fața mașinilor.
Pistă la Onix. Abia dacă încapi cu bicicleta pe ea. Des stau masinile pe zona respectivă.
Pistă la Onix de partea cealaltă. În poză vezi cum taximetriștii stau unde aveau înainte stația. Nu poți trece în veci pe pista aceasta. Alo, Poliția ce face?
Te apropii de Centru. Pista de pe Iuliu Maniu este mai lată, pe la 1,3-1,5 metri și este colorată în roșu pe alocuri. Mai ușor de observat.
Pista din fața Primăriei: cu două benzi, așa cum ar trebui să fie, cu asfalt roșu, cumva delimitată.
Te întrebi cum am ajuns de pe pista de la Făget pe cea pe Iuliu Maniu și apoi la Primărie? Prin teleportare pentru că nu există legături între piste iar giratoriile sunt mult prea periculoase pentru biciclisti pentru a fi folosite. O rudă ce trecea cu bicicleta a fost lovită în giratoriu de un taximetrist grăbit care, asemenea multor taximetriști din Brașov, se aruncă nebunește în giratorii de parcă planeta le-ar aparține.
Din pozele de mai sus vezi că pistele de biciclete din Brașov sunt o glumă proastă. Mai avem destul până să îi ajungem pe vestici la ceea ce înseamnă siguranța și plimbatul cu bicicleta în Brașov.
5 răspunsuri la “Cum se prezintă pistele de biciclete din Brașov?”
Nu te pot felicita pentru articolul acesta.
In primul si primul rand , nu mai vorbi daca nu ai habar.
„Asfaltul rosu” , cum il numesti tu, este defapt un asfalt mai zgrunturos care are rolul de a te ajuta la franare. Daca ai fi iesit din oras si ai fi fost atent la drum, fapt care nu e caracteristic unui biciclist, ai fi vazut ca zonele aceste rosii sunt amplastate inaintea trecerilor de pietoni , nu pe trecerile de pietoni. Nu vad de ce consideri un „must” ca pista de biciclisti sa fie asa.
Bravo voua!
V-ati adunat 2.800 de semnaturi dar sper ca nu credeti ca nu o sa mai fie accidente deoarece aveti juma’ de metru „pista”.
Taximetristii in continuare se vor opri si vor stationa pe aceasta deoarece au voie iar ceilalti soferi o vor face in continuare pentru ca , ei bine, pot.
Nu suntem in Olanda unde biciclistul e sacru si toata lumea e obisnuita cu asta , suntem in Romania si soferii nu numai ca sunt mai nesimtiti , dar nu sunt nici obisnuiti cu biciclistii.
Cand esti in trafic ca sofer este normal ca esti atent la masini si mai putin la biciclete care pana la urma nu isi au locul pe strada.
Este plin de biciclisti care circula dezastruos pe strada dupa care se arunca pe trecerea de pietoni cum se face verde sau care pur si simplu fac ce vor pentru ca sunt biciclisti si atat.
Foarte bine , luptati pentru pistele voastre , dar in cazul acesta dati si examen de carnet ca sa circulati pe strada , deoarece am intalnit foarte multi beti ranga de mergeau in zig-zag.
E simplu , vreti pe strada dati examen , traseu cat si legislatie pentru ca si voi trebuie sa respectati semnul acela imens de STOP de exemplu.
Si cel mai de neinteles este ca chit ca aveti dreptate sau nu , nu trebuie sa va aruncati in fata masinilor ca e dreptul vostru deoarece pana la urma intr-o coliziune biciclistul e ranit sau mai rau , nu soferul.
Si eu sunt de acord: biciclistii nu ar trebui sa fie pe strada, ci pe pista lor. Daca ai avea pista ca in Olanda, atunci desigur ca nu ai avea ce sa cauti pe strada. Olandezii nu au adoptat politica bike first de prosti ce sunt. Si desigur ca Romania nu este Olanda, dar asta nu inseamna ca nu putem face demersuri sa fim ca in Vest.
Cat despre biciclisti prosti se pot scrie romane. Vad zilnic biciclisti si soferi care merita o amenda.
[…] Cum vede un biciclist conviețuirea cu șoferii brașoveni? De la inexistența pistelor ajungem la nesimțirea unor șoferi. Filmul are ca bază un articol scris de mine recent despre pistele de biciclete din Brașov. […]
[…] cum știi am mai scris despre așa-zisele piste de biciclete din Brasov și despre cum ele sunt mai mult un pericol pentru oameni și pentru […]
[…] și de o lege în domeniu care bate în cuie niște reguli gen piste de biciclete făcute calumea, nu minciunile din Brașov, reducerea numărului de mașini vechi din orașe, pedepse pe măsură în caz de accident și tot […]