Categorii
Arhiva General

La ce îți trebuie superstiții când ai asta?!

Când zic de superstiții mă refer la astrologie, religie, crezul în vrăjitorii, reiki, datul în cărți, feng shui, bioenergii, acupunctură, magnetoterapie sau alte tratamente miraculoase, lucruri care nu ar avea nici un efect asupra vieții oamenilor dacă nu s-ar încâpățâna să le ia de bune.

Efectul este, în cele mai multe cazuri, transformarea omului într-o ființă care dă vina pe „supranatural” pentru o mulțime de rele pe care le vede în jurul său.

Dar dacă ți-aș zice că poti lua lumină din clasa razelor gamma, adică fotoni de energie foarte mare, să faci particule din ea? Adică iei raze gamma, care sunt energie pură, și obții materie și antimaterie, adică un electron și un pozitron, fratele pozitiv al electronului.

Vezi mai jos ce calcule implică o atare situație și cum poți obține materie din energie:

Acum, dat fiind că știm că există mecanisme prin care transformăm energia în materie și materia în energie, de ce ne încăpățânăm să fim oameni superstițioși?

Oh, the irony: citești horoscopul pe telefonul mobil sau plătești donația către Biserică folosind cardul.

PS. Știai că omenirea folosește în mod curent antimateria în cadrul medicinei? Este vorba de celebrele PET scans de care auzi în serialele TV. Ca în lecția din filmul de mai sus, scannerul prinde razele gamma ce se generează atunci când un electron și un pozitron se anihilează reciproc. Asta după ce o substanță radioactivă este introdusă în corp pentru a vedea dacă ai ceva boli.

SciFi is for real 😀

Via Tehgeektive.

2 răspunsuri la “La ce îți trebuie superstiții când ai asta?!”

Începe săptămâna în forță: 52 de mituri combătute | Manuel Chetaspune:

[…] combătute succint via informationisbeautiful.net, fără prea mult consum de cuvinte. Pentru o nație superstițioasă ca nația română ai nevoie de combatere de mituri mai mult decât de doza zilnică de horoscop […]

[…] vedere naturalistă, materialistă, reducționistă de felul acesta nu pică bine într-o țară de superstițioși și de bolnavi de frică. Este imposibil ca o colecție de “ceva” care nu are […]