Categorii
Arhiva General

[UPDATE] Poze cu Poșta și Prefectura. Brașov: în Centrul Vechi cad casele pe tine

Centrul Vechi din Brașov este un loc fain de tot. Asta până îți cade vreo casă veche peste tine. Faptul că pe strada Republicii sunt adesea afișate postere cu „Cad țigle” este un lucru normal, luat ca ceva obișnuit de către toți cei care trec prin zona respectivă.

Cel mai frumos este când vin vânturile puternice de la trecerea dintre anotimpuri. Este un spectacol „simpatic” să stai ascuns în ganguri și sa vezi cum cad țiglele în valuri de pe case pe strada Republicii.

În urmă cu ceva timp o femeie a murit când i-a căzut o cărămidă dintr-o casă de pe strada Lungă, nu departe de Centrul Vechi.

Azi centrul atenției ne este oferit de următorul spectacol, petrecut pe strada Alecu Russo, din Centrul Vechi, Brașov:
brasov-cladiri-vechi-cad-casele-28-aprilie-2015

Nu mai cad țigle. Desigur, Brașovul a trebuit să evolueze către țeluri mai mari: acum cad părți din case. După cum vezi în imagine a căzut o parte din acoperiș și două-trei cărămizi din casă. Dacă era cineva acolo în momentul respectiv, sigur ajungea la spital.

Poza a fost făcută la 8 dimineața, pe 28 aprilie 2015, acum câteva ore, și se pare că proprietarul nu și-a dat seama de cele întâmplate. Din fericire circulația nu era mare la ora respectivă pe strada Alecu Russo.

Strada din discuție este pietonală și este folosită pe post de scurtătură pentru cei ce vor să ajungă de pe Str. Castelului către stația de autobuz de pe Str. N. Bălcescu.

Nu este un lucru nou pentru Brașov, mai precis pentru Centrul Vechi. Sunt multe case părăginite, dar Primăria nu mișcă nici un deget. O casă de pe Mureșenilor a fost reabilitată anul trecut, dar după multe bătăi de cap, petiții, certuri, nu oricum.

Restul caselor, în care stau oameni care nu-și permit sau nu vor să le repare, rămân un pericol pentru trecători. Se pare că RIAL, instituție de stat subordonată Primăriei, este responsabilă de casele respective.

Dar ce să te aștepți de la autorități în genere când tocmai Prefectura pune postere care te anunță că ești în pericol dacă te apropii de ea?

Din păcate legile sunt făcute să îi apere pe cei care nu îngrijesc imobilele iar noi suntem lăsați la mila țiglelor care cad aiurea.

Și cine este de vină? Normal că tu, trecătorule. Cine te-a pus să treci pe acolo?
cad-tigle

Poză șutită de la Vali (Facebook).

UPDATE: Că tot pomeneam de Prefectură, iată ce zice lumea prin sat:

Clădirea Prefecturii Braşov, care acum adăposteşte şi Consiliul Judeţean şi Curtea de Apel, a fost inaugurată în anul 1908, cu titlul de Palat Administrativ al Braşovului. Imobilul se află în proprietatea statului român, administrator fiind, din anul 1994, Prefectura. Seismele din anii 1940 şi 1977 au afectat grav structura de rezistenţă a clădirii, la care nu s-a intervenit sub nici o formă până în prezent.
În 1985 s-au făcut primele investigaţii asupra clădirii şi s-a constatat necesitatea consolidării, fiind întocmit un proiect pentru reparaţii capitale, proiect care, însă, nu a fost realizat. La sfârșitul anilor ’90, au fost realizate noi expertize, concluzia fiind că este nevoie de consolidarea clădirii, însă au fost efectuate doar reparații ale fațadelor. În 2008 a avut loc un accident pe latura de est a clădirii, o bucată de cornişă căzând pe trotuarul intens circulat. În urma acestui fapt s-a cerut includerea în programul de investiţii al Ministerului Administraţiei a lucrării de „Consolidare şi reparaţii capitale la acoperiş şi faţade”, demers care nu s-a soldat cu vreo alocare de fonduri.

UPDATE: 29 aprilie 2015. Gunoiul rezultat de la bucățile din tencuială și țigle căzute ieri nu a fost curățat. Poze via „o pisică”:
case-paraginite-centrul-vechi-brasov (1)

case-paraginite-centrul-vechi-brasov (2)

case-paraginite-centrul-vechi-brasov (3)

UPDATE: 30 aprilie 2015. Cum arată clădirile Poștei și a Prefecturii din Brasov acum!

Iată acoperișul Poștei de la distanță:
cladiri-autoritati-brasov-darapanate (1)

Cum arată acoperișul Poștei de aproape:
cladiri-autoritati-brasov-darapanate (2)

Acoperișul Prefecturii de la distanță:
cladiri-autoritati-brasov-darapanate (3)

Mesaje puse pe clădirea Prefecturii: și-au făcut treaba și te-au informat că este vina ta dacă o să fii rănit de tencuiala care cade!
cladiri-autoritati-brasov-darapanate (5)

cladiri-autoritati-brasov-darapanate (6)

UPDATE 02 iunie 2015: Se pare că o parte din acoperișul Poștei este deja reparat.

11 răspunsuri la “[UPDATE] Poze cu Poșta și Prefectura. Brașov: în Centrul Vechi cad casele pe tine”

Când ajungi pe la Modarom, trage câteva poze şi la acoperişul Oficiului Poştal Nr. 1 de peste drum. 😉

Am uitat de ala. Trebuie poze de la Prefectura si Posta. Mai ales de la Posta. Vai de el acoperis ce e acolo!

Vedeti si casa din starda Postavarului nr.66 colt cu Politehnicii !
Si culmea, ea este administrata de un arhitect….

Mergem si facem poze: pe Postavarului 66, la Posta, la Preferctura. Sa avem colectia completa 😀

zilele astea promit o nouă serie de poze. dacă mai ştiţi clădiri care cad (am în vedere şi fostul han de pe mureşenilor care tot aşteaptă reconsolidarea) să daţi de ştire, să merg şi acolo.

Cred ca este nevoie de mai multe asemenea articole despre Brasov. Poate se trezeste cineva, undeva.

mă gândesc să bag în ciclul meu de poveşti dn braşov şi latura asta, mai puţin frumoasă.

[…] cad zidurile pe oameni iar autoritățile din Brașov stau cu mâna-n cur. Treburile încep să se miște doar după ce […]

Între timp s-au apucatbde renovarea fațadei pe Alecu Russo! Cu schele, deci se pare ca s-a speriat/sesizat cineva… Dar de ce asa tarziu, cand pui viata oamenilor in pericol dar te si costa mult mai mult pentru reabilitare?!?!

Pe Alecu Russo am vazut o schela, dar la o casa vecina. Casa cu pricina inca este in paragina.